2011. április 20., szerda

Úszd meg olcsón! Alapruhatár tavaszra

Inkább meg sem nézem, mikor volt utoljára divattal kapcsolatos post, mindenesetre az biztos, hogy régen. Emiatt elnézéseteket kérem, de remélem, hogy kiengesztelődtök a mai témától. Nyáron általában maradandó élményekre, nyaralásokra, fesztiválokra spórolunk, így nem mindegy, mennyit költünk ruhára. Hat alapdarab beszerzésével azonban szinte teljesen újnak tűnhet a ruhatárunk.

1. Egy új kabátka
Ha szemfülesek vagyunk, akár már 5000 forint alatt találhatunk egy tavaszi kiskabátot, mely a hűvösebb reggeli és esti időben nagyon jól tud jönni. Kivételesen ne az alapszínek közt válogassunk: a kék, a korall, a sápadtabb, pasztellesebb színek farmerhez és a szezon nagy trendjéhez, a homokszínű, "afrikai kalandornő" stílusú nadrághoz is illenek. Ha jól megválasztjuk, nem kell hozzá sok kiegészítő, hiszen önmagában is tündököl.

2. Egyszerű atléta
Minél lógósabb, annál jobb! Az egyszerű szabású, klasszikus ujjatlannál most sokkal izgalmasabbak a lenge szabású, pillekönnyű atléták. Ha egyszínű, akkor végtelenül kihasználhatjuk, a mintás darabokhoz már kiforrottabb stílusérzék szükséges, de megér egy próbát. Sose feledjük az örök szabályt: bő felsőhöz szűk nadrág dukál! A lágy esésű háremnadrágunkat tehát ne egy ilyennel hordjuk. Oversize karkötővel, farmershorttal, vagy szexin, magassarkúval - mindenhogy telitalálat.

3. Vintage póló
A divatmagazinok mostanában tele vannak jobbnál jobb vintage lelőhelyekkel, nem véletlenül: míg pár éve egy kopottas, az anyukád szekrényéből túrt, mintás pulcsi cikinek számított, most kincset ér. Ha turkálóból szerzed be, mindig alaposan nézd át, hogy nincs-e rajta maradandó folt, vagy kijavíthatatlan szakadás (ha hibás az áru, alkudj!). Utcára egyszerű darabokkal fedd fel, fesztiválokon viszont te lehetsz a stílusos öltözködés királynője, így ilyen alkalmakkor kombináld bátran!



4. Egy új rövidnadrág
Amíg nem sikerül visszalendülnöd a nyári formádba, válassz bermuda fazonú shortot, mely térd fölé érő fazonjával jótékonyan takarja a combot. Egy kis torna után bátran választhatod a magasított derekú rövidnadrágokat is, de ha lehet, ne farmerből. Ezekhez a nadrágokhoz gyakran jár egy vékony öv, de ha esetleg a tiédhez nem adtak, egy ezres alatt bárhol szerezhetsz egyet, ráadásul ha üttetsz bele még egy lyukat, derékövnek is használhatod.

5. Napszemüveg
Idén hódítanak igazán az Audrey Hepburn-fazonú, retro napszemüvegek, ráadásul a nagyobb üzletekben már akkora a kínálat, hogy 2000 Ft alatt is beszerezhetsz egyet. Az, hogy az olcsóbb darabok nem nyújtanak ugyanolyan védelmet, mint drágább társaik, nem feltétlenül igaz. Egy kis netes kutatómunkával könnyedén ki tudod majd szúrni, hogy mire érdemes figyelned.

6. Kényelmes, lapos talpú cipő
Szintén 5000 Ft alatt beszerezhető darab, de ha eltalálod a stílust, ez lehet a legkiválóbb kiegészítőd. Mostanában már nem kell kínosan ügyelned arra, hogy a táskád színe egyezzen a cipőd színével, így bátran megvehetsz egy rózsás szandált anélkül, hogy új táskát kelljen venned. Ne feledd, hogy soha ne vegyél a kelleténél kisebb vagy nagyobb cipőt csak azért, mert nincs a méretedben és beleszerettél. Hidd el, hogy miután feltörte a lábad, vagy elhagytad a felét séta közben, a szekrény mélyén végzi.

2011. április 13., szerda

Így lesz bárkiből konyhatündér! 2. rész - Édes, sós apróságok

A második "főzős" postban két édességet és egy avokádókrémet mutatok be nektek, mindhárom elkészítése rendkívül egyszerű. Erre a legnagyobb bizonyíték az, hogy még én is el tudom őket készíteni.

Guacamole
Hozzávalók 2 személyre, nassoláshoz, esetleg előételnek:
  • 1 db nagyobb, érett avokádó
  • fokhagyma
  • lime
  • joghurt vagy tejszín

Számtalan guacamole receptet olvastam és próbáltam már, de tapasztalataim szerint mindenki máshogy szereti: van, aki chilivel, van, aki paradicsommal, van, aki lilahagymával. Ez a verzió, melyet végül kikísérleteztem, azonban mindig elfogyott az utolsó cseppig, így azóta is maradok ennél. Egy időben rengeteg avokádót ettem, de mivel pirítóson kezdett unalmas lenni, áttértem erre a csodás avokádókrémre. Érdemes arra figyelni, hogy mindig a készítés előtt 2-3-4 nappal vásároljuk meg az avokádót, mert a boltok polcaira többnyire éretlen formájában kerül. Akkor jó, amikor a héját benyomva nagyjából olyan puhaságú húst érzünk, mint egy érett őszibarack. A fekete pöttyök is arról árulkodnak, hogy célszerű hamar felhasználni az avokádót, viszont ha már a belseje is fekete, ne használjuk fel. A zöldséget először is vágjuk félbe, és a csúszós, olajos magját késsel ügyeskedjük ki a húsból. A feleket ekkor vágjuk ketté, és hámozzuk meg - az igazán érett avokádóról általában lehúzható a héj - és daraboljuk fel. Ez rögtön mehet az aprítóba vagy a turmixgépbe, ami van otthon, igazából teljesen mindegy. Az avokádóhúst rögtön locsoljuk meg a zöldcitrom levével, nehogy megbarnuljon (ízlés kérdése, de általában én először egy fél lime-ot nyomok bele, majd keverés közben megkóstolom, és ha nem elég savanyú, teszek bele még), majd mehetnek bele a további hozzávalók: egy nagyobb gerezd fokhagyma kellemes, pikáns ízt ad neki, két gerezd már erős, hagymás ízt, ezt is ízlés szerint alkalmazzuk. Egy jó csipet só szintén kell neki, valamint frissen őrölt bors is mehet bele bőven. A joghurt vagy tejszín igazából kihagyható, mert az érett avokádó magától is krémesre pépesedik, de úgy tartalmasabb, és sokkal kellemesebb textúrájú is. Én natúr joghurtot szoktam beletenni, nagyjából fél doboznyit. Ha minden benne van a turmixgépben, tetszés szerint aprítsuk darabosra, vagy akár teljesen krémesre. Amikor kész, kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsük tovább. Sajtos tortilla chips-szel páratlan, de akármilyen ropogtatnivalót mártogathatunk bele. Ha több embert várunk vendégségbe, készítsünk dupla adagot, két avokádóból. Kisebb méretű, vékony húsú avokádóból is érdemes inkább kettőt venni.


Fagyos, reggeli banánturmix
Hozzávalók egy személyre:
  • 1 db banán, fagyasztva, darabolva
  • 2 dl tej
  • 1 ek méz
  • 4 ek cukrozott kakaópor
  • egy löttyintésnyi erős kávé

Ezt a receptet Nigella egyik könyvében olvastam, azóta pedig emlékezetből készítem, így lehetséges, hogy nem a pontos receptet írtam le, én így szoktam csinálni. A reggeli nagyon fontos, felkészíti a szervezetet a működésre, és az ekkor bevitt szénhidrát sem annyira káros, mintha ugyanazt vacsorára ennénk. Ha nincs kedvünk/időnk reggel sütögetni, készítsük el ezt a turmixot, mely mesésen hűvös és laktató. Azért is praktikus a recept, mert mindig van otthon egy-egy megbarnult banán: ezeket darabolva fagyasszuk le, és azt használjuk fel, hogy kellemesen jégkásás legyen.
Az elkészítés menete - meglepő módon - egyáltalán nem bonyolult: fogjunk minden hozzávalót, és turmixoljuk össze. A fagyott, kemény banán lehet, hogy kihívás lesz egyes masináknak, de érdemes megpróbálkoznunk vele. Ha bűnözni szeretnénk, még tejszínhabot is nyomhatunk a tetejére, reggel még úgyis szabad!



Liszt nélküli brownie
Hozzávalók egy téglalap alakú tepsihez:
  • 225 g jó minőségű étcsoki
  • 225 g vaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 200 g kristálycukor
  • 3 felvert tojás
  • 150 g darált mandula
  • 100 g finomra vágott dió

Ez a recept szintén Nigellától származik, és csak egy rövid instrukciót adok hozzá: az életben legalább egyszer süsd meg! Nem érdemes megsérteni a világot és magadat azzal, hogy legalább egyszer nem kóstolod meg ezt a sűrű, cuppogós csokicsodát. Bár kell bele "anyag" bőven, semmit nem érdemes kispórolni belőle: amikor kiveszed a sütőből az első tepsivel, és az illattól az egész kerület megbódul, megérted, miért.
Először is melegítsük elő a sütőt a gázsütő 3-as fokozatán, majd a csokit lassú tűzön olvasszuk össze a vajjal. Amikor kész, vegyük le a gázról, és adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd tegyük félre kicsit hűlni. Ezután keverjük hozzá a felvert tojásokat, a mandulát és a diót, és mehet is egy nagyjából 24 centi hosszú, szögletes tepsibe. A könyv szerint kb. 25-30 percig kell sütni, egészen addig, amíg a teteje már szilárd lesz, de a belseje még csodásan folyós. Érdemes hűlni hagyni kicsit, hogy összeálljon, majd felkockázni, és rávetni magadat. Jó sokat ettem már belőle, így azt tapasztaltam, hogy 2 nap után a legjobb, sűrű, már-már grillázs állagú, végül feltűnt, hogyha készítés és hűlés után hűtőbe tesszük, rögtön elérjük ugyanazt az állagot. Láthatod, hogy nem nehéz elkészíteni, viszont az eredmény.. az, hogy most kaparom a falat legalább egy morzsáért belőle.

Így lesz bárkiből konyhatündér! 1. rész - Élet a paradicsomban

A Twitteres kaja-bejegyzéseimből úgy tűnhet, hogy igazi konyhatündér vagyok. Nos, itt az ideje egyrészt eloszlatnom ezeket a gondolatokat, másrészt elárulnom a titkomat. Sok olyan recept van ugyanis a tarsolyomban, melyek borzasztóan egyszerűek, mégis mindenkiben mély nyomot hagynak. Két postot írok nektek ebben a témában, először a kedvenc paradicsomos ételeim receptjeit olvashatjátok.

A paradicsom nekem szinte olyan, mint a levegő. Olívaolajjal, mozzarellával, némi bazsalikommal Mozzarella Caprese-ként, teljes kiőrlésű zsömlében, fetával és pestoval összesütve paniniként, vagy csak úgy, szárított paradicsomos ciabatta-ba töltve jégsalátával, mozzarellával egy egyszerű szendvicsként nap, mint nap fogyasztom. Ebből talán ki is derül, hogy nálam a paradicsom minőségét tekintve nincs ultimátum, mindig édesnek és lédúsnak kell lennie, bizony, télen is, ami nem a legegyszerűbb feladat. Íme három isteni étel a paradicsom főszereplésével:

Bruschetta
Hozzávalók 2 személyre:
  • egy vastagabb baguette
  • 2 nagyobb, édes paradicsom, vagy egy fürt koktélparadicsom
  • olívaolaj, fokhagyma, oregano, bazsalikom, só, bors

A bruschetta egy nagyon egyszerű étel, de ez azt is jelenti, hogy nagyon egyszerű elrontani is. Mivel minimális összetevő szükséges hozzá, minden alapanyagnak minőséginek kell lennie, és az arányokra is oda kell figyelni. Nemrég a barátommal egy étteremben voltunk, ahol bruschettát rendelt, majd odasúgta nekem, hogy "a tiéd sokkal jobb!". Hozzáteszem, ha tényleg jól sikerül, akkor tényleg sok-sok rajongót lehet vele szerezni.
Az első lépés az olajkeverék összeállítása: nagyjából fél csésze extra szűz olívaolajba belenyomunk némi fokhagymát, ízlés szerint (ha magamnak csinálom, egy nagy gerezdet használok, de aki szereti az intenzív ízeket, tehet bele akár kettőt is), majd egy jó adag őrölt borsot, egy-egy nagy csipet szárított bazsalikomot és oreganót is beleszórunk a keverékbe. Jól összekeverjük, majd állni hagyjuk. Közben bekapcsoljuk a sütőt maximális fokozatra, és vékony szeleteket vágunk a baguette-ből, felsorakoztatjuk őket egy tepsire (sütőpapír legyen benne az olaj miatt), majd egy konyhai ecset segítségével alaposan megkenjük őket az olajkeverékkel. Betesszük a sütőbe a lehető legmagasabb helyre, majd miközben sül, összeállítjuk a feltétet. Ehhez a paradicsomot minél kisebb kockákra kell vágnunk, egy kicsit megsóznunk, majd egy kevés olívaolajba forgatnunk, a finom illatok miatt. Sütőtől és kenyértől függően nagyjából 10 perc alatt készülnek el a pirítósok. Akkor jó, amikor egy villával megszúrva már nem puha, hanem ropogós (ne süssük túl sok ideig, különben száraz lesz!). Innen már nagyon egyszerű a dolog: a kenyérszeletekre halmozzunk a paradicsomból, és nyugodtan eszegessük meg. Ha felturbózott élményre vágynánk, adhatunk a paradicsomhoz friss bazsalikomot, rukkolát, fetát, vagy reszelt olasz (parmezán vagy grana padano) sajtot is.



Fetás kosárka
Hozzávalók egy 12 db-os muffinformához:
  • fél csomag leveles tészta
  • fél doboz koktélparadicsom (2 db sima paradicsommal helyettesíthető)
  • 250 g puha, lágy, nem gumis (!) feta sajt

A fetás kosárka az egyik kedvenc ételem, és bárkinek kínálom, mindig elkérik a receptjét. Az első inspirációm a Dolce Vita blog kecskesajtos tortácskája volt, én ezt egy kicsit leegyszerűsítettem és átvariáltam. A leveles tésztát minél hamarabb engedjük ki (ne mikróban!), majd nyújtsuk ki. Amikor már kellően vékony, vágjuk 12 kis négyzetbe, és azokat egyenként nyújtsuk hajszálvékonyra. Ezekkel kell kibélelnünk a muffinformákat. Amikor ezzel elkészültünk, a fetát morzsoljuk vagy szeleteljük a tésztára úgy, hogy az alját teljesen befedje, és a forma harmadáig-feléig érjen. A paradicsomokat (ha koktél) magozzuk ki, majd negyedeljük. Ha sima paradicsomot használunk, a magozás után vágjuk hasonló méretre. A paradicsomot szórjuk a fetára (3-4 darab jut egy kosárkába), a sajttól függően sózzuk, egyenként borsozzuk, esetleg kakukkfüvet is szórjunk rá. Alaposan előmelegített sütőben, a gázsütő 3-as fokozatán süssük nagyjából 25 percig, de érdemes folyamatosan figyelni, főleg akkor, amikor már megbarnult a széle: ekkor vegyünk ki egy darabot, és ellenőrizzük, hogy az alja szépen megsült-e. Ha igen, kész is a finomság. Ha nagyon fel szeretnénk vágni vele, egy kis pirított fenyőmag és egy-egy marék rukkola nagyon csinossá teszi, de enélkül is öt perc alatt elfogy. Másnap, újramelegítve is isteni.


Piadina-variációk

A piadina egyfajta lepénykenyér, mely ugyanannyira hasonlít az indiai naan kenyérre, mint a mexikói tortillára, a különbség a lisztben és az egyéb összetevőkben rejlik. Tavaly tavasszal estem vele szerelembe, és azóta is ugyanazt a receptet használom, melyet itt találtok. Miután megbirkóztatok a recepttel (én kenyérsütőben szoktam keverni a tésztát, igen, a lustaság..), és kisültek a piadinák, elkezdhettek gondolkodni a tölteléken. Mivel vegetáriánus vagyok, nálam a klasszikus pármai sonkás feltét eleve felejtős, de megosztom veletek a két kedvencemet. Az elsőhöz vegyél egy meleg, puha piadinát (ha megkeményedett, tedd fél percre mikróba, és dolgozz vele gyorsan), szórd meg bőven rukkolával, helyezz rá bazsalikommal megszórt mozzarellaszeleteket és édes paradicsomot. Ha alul felhajtod, és az egészet feltekered, könnyebben lehet enni, és nem is csöpög annyira. A másik kedvenc töltelékem egy egyszerű saláta jégsalátából, paradicsomkockákból, kukoricából és fetából. Ez kicsit kiadósabb, mint a rukkolás verzió, de szintén nagyon finom. Életem legjobb piadináját amúgy a Szigeten ettem, ami elvileg szintén a rukkolás volt, de volt benne valami titkos, extra összetevő, ami istenivé tette az egészet. Ha idén is ott lesznek, esküszöm, megkérdezem.

A fotók nem sajátok, innen-onnan, a gépemről szedtem őket!

2011. április 2., szombat

Divatblogger-reggeli a Glamour-nál

Ha követitek a Glamour magazint Facebook-on vagy Twitteren, értesülhettetek róla, hogy péntek délelőtt egy bloggereknek szánt reggelit tartottak a szerkesztőségben. Ez egy nagyon kedves gesztus volt tőlük, így alig vártam, hogy elmeséljem nektek, mi is történt ebben a néhány órában.

Amikor kiderült, hogy idén divatbloggerek is akkreditálhatnak a Women of the Year gálára, rögtön eszembe jutott, hogy össze kellene gyűjteni a bloggereket, hogy segíthessük egymást. Ahogy azt korábban írtam, ez némiképp meg is valósult a gála előtt egy kötetlen beszélgetés formájában. A magazin szerkesztői főleg ezt az összefogást szerették volna meghálálni nekünk, és persze azt, hogy hírt adtunk az eseményről. Még soha nem voltam ilyen félig-meddig "hivatalos" reggelin, így azt gondoltam, hogy páran pirítóst eszegetve kellemesen elcsevegünk a divatról, ám a látványra, mely az iroda asztalán fogadott minket, szerintem senki nem volt felkészülve: sütihegyek, design-mignonok, szendvicsek, pogácsa, ráadásul mindenből annyi, hogy csodálom, hogy egyáltalán elfért az asztalon. Az elképesztően gyönyörű pohárdesszerteket és direkt nekünk készült sütiket a Sugar!-ból hozatták, és gondolom nem kell mondanom, mennyire finomak voltak. Nekem például két desszert és egy mignon után sikerült akkora édességdózist bevinnem, hogy az egyik, kb. 4x4 centis apróságot fél óra alatt tudtam csak legyűrni.


A jelenlévők száma is okozott némi meglepetést, ugyanis tényleg sokan voltunk - a végén még ki is kellett pakolni a székeket az irodából, hogy állva mindenki elférjen, de ne ugorjunk ennyire előre. Amikor megérkeztünk és kényelembe helyeztük magunkat Krisztina, a főszerkesztő "főhadiszállásán", Gergő, a Glamour Online szerkesztője teát és kávét hozott nekünk. Ez azért volt vicces, mert odafele úton, a vonaton pont a róla szóló cikket olvastam, és persze nem gondoltam volna, hogy cirka másfél óra múlva ő gyártja majd nekünk a teákat. Amikor teljes lett a csapat, mindenki egyenként bemutatkozott, majd kezdetét vehette a kötetlen, jó hangulatú beszélgetés, ahol megismerhettük egymást és a magazin szerkesztőit egyaránt. Közben jót nevettem, mert a következő számot bemutató falon felfedeztem az egyik fotómat, úgyhogy életemben másodszorra benne leszek a Glamour-ban.


Ezután pedig jött a feketeleves (persze ezt nem halálosan komolyan értem): be kellett mutatkoznunk a kamera előtt, és pár szót mondani a blogunkról. Nem vagyok az a tipikus bemondónő típus, így amikor azon kaptam magam, hogy csak én vagyok és a kamera, sikerült egy hihetetlenül szerencsétlen mondatot összeszednem. Mindenesetre rábízom a sorsomat a vágókra, remélem, varázsolnak belőle valami szalonképeset. Krisztina és a szerkesztők egyébként a délelőtt során rengeteg információt megosztottak velünk arról, hogy miért fontosak a bloggerek, miért kell népszerűsíteni a magyar tehetségeket, és persze a jövőbeli tervekből is hallhattunk párat. A reggeli végül ebédidőig is elhúzódott, majd kora délután egy kis Glamour-os ajándékcsomaggal, és még több élménnyel gazdagodva mentünk haza. Nagyon köszönjük a meghívást!

Fotók: Kredigra és Glamour Online