2011. február 23., szerda

Gomboljuk újra a magyar értékeket!

A szóviccért utólag is elnézést, de ha továbbolvastok, rögtön megértitek, hogy miért tettem. Sajnos itthon teljesen elterjedt az a felfogás, hogy a divat butácska, üres, felesleges dolog, mellyel a gazdag, unatkozó lányok-asszonyok törődnek csupán. Nos, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nagy lépést tett annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Azok, akik a divatszakmában dolgoznak, fáradhatatlanul küzdenek azért, hogy az emberek megértsék, mi is a divat: a divat művészet, az öltözködés művészete, az önkifejezés fontos eszköze, és az önbizalmunk jelentős forrása. Azok, akik kinevetnek minket azért a kijelentésünkért, hogy egy farmer megváltoztathatja az életünket, valószínűleg soha nem érezték magukat szörnyen egy kényelmetlen csípőnadrágban, és nem találtak rá - hosszas keresgélés után - arra a fazonra, ami egy csapásra megváltoztatta és meghatározta mind az alakunkat, mind a stílusunkat. A Gombold újra! divattervezői pályázat pontosan azon a kijelentésen alapszik, miszerint a divat művészet, és igenis kötelességünk megmutatni, hogy Magyarországon is számos művész alkot - csak éppen nem festményeket, hanem ruhákat.
A pályázók három kategóriából választhatnak: tervezhetnek látványruhát, hétköznapi öltözéket, vagy kiegészítőket.

A nyeremények szerintem igencsak motiválóan hatnak, így muszáj leírnom: az első helyezett egy jelentős pénzösszeg mellett részt vehet egy külföldi, divattal kapcsolatos tanulmányúton. A második és harmadik helyezett szintén pénzjutalommal lesz gazdagabb, de az sem elhanyagolandó, hogy azok a tervezők, akiknek a kollekciója bejut a május 8-án rendezett divatbemutatóra, mind 150 ezer forintos költségtérítésben részesülnek. A pályázat célja a tradicionális magyar öltözködési értékek megőrzése és újragondolása, mely még sokadik átgondolásra is elég izgalmas feladat.
Ahogy már említettem, a pályázat lezárása a május 8-i, Gödörben megrendezett divatbemutató és díjátadó lesz, melyen az is kiderül, ki lesz a magyar divat nagykövete. Utóbbi egyébként nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így ha van tippetek arra, hogy szerintetek ki részesül majd ebben a megtisztelő címben, osszátok meg velem!

Köszönöm az infót a Glamour Online-nak!

2011. február 17., csütörtök

A nagy Lush teszt - cukorkafelhők és frissítő fuvallatok

Még mindig számos Lush termékteszttel jövök nektek, hála a cég nagylelkű netes akciójának. Most néhány kedvencemet mutatom be nektek, majd a post végén szavazhattok arról, hogy mely termékekről olvasnátok szívesen.

Eau Roma Water arctonik

Mivel nagyon száraz a bőröm, a tonik használata nálam kész öngyilkosság, viszont tudom jól, hogy a sminklemosós arctisztítás után is van mit lemosni a bőrről. Örömmel olvastam a Lush alkoholmentes, levendula- és rózsavizet tartalmazó tonikjáról, és meg is rendeltem a 100 milliliteres adagot. A furcsa, erős, anyukám szerint öregnénikre emlékeztető illatát szokni kell, viszont később esélyes, hogy nagyon megszereted. Már nekem is az a napom fénypontja, amikor sminklemosás után az arcomra fújok a frissítő permetből, majd egy vattapamacs segítségével letörlöm. Érdemes akár hűtőbe is tenni, egy-egy a mai naphoz hasonló frontokkal és hóviharokkal tűzdelt napon jól tud esni a hűvös energialöket.

Grass tusfürdő

Ez a darab az ingyen ajándékok táborát gyarapította a csomagomban, de mivel már korábban hallottam róla, izgatottan szippantottam bele a csábos zöld tubusba. Amit ígértek, tényleg igaz: frissen vágott fű illata érződött ki belőle, viszont bőrre kenve már emlékeztet a klasszikus "férfiillatú" tusfürdőkre, így a barátodnak is tökéletes ajándék. Azoknak is ajánlom, akik hozzám hasonlóan elhitték, hogy a múlt heti 15-20 fokos hőmérséklet örökké tart, és most visszazökkentek a téli depresszióba. Csak csukd be a szemed, és képzeld magad elé, ahogy másfél órája tologatod a fűnyírót - ugye rögtön nem hiányzik annyira a napsütés? ;)Creamy Candy habfürdő

A nyereményjáték során szerzett Bunty csomagban már volt egy Candy habfürdő, és ha elárulom, hogy újra rendeltem belőle, akkor rájöhettek, hogy az egyik kedvencemről van szó. Butuska módon először az egész tömböt elhasználtam, majd a felét, majd rájöttem, hogy a negyede is bőven elég, így még az árát is nagyon megéri. A közepén lévő cukorkavirág csak fokozza a csodás vaníliaillatú hableány-hangulatot, viszont utána érdemes hidratálót használni, mert eléggé szárít. Vesd be egy szomorkás, esős napon, vagy pont azért, mert csodás kedved van!

American Cream hajkondicionáló

Vékony szálú, lelapulós, semmilyen hajam van, így az ápolására nagy hangsúlyt kell fektetnem. Az American Cream-ről sok jót hallottam, ráadásul állítólag ez az egyik legjobb illatú Lush-termék, így ezzel rögtön meggyőztek. Eper, narancs és vanília shake keveredését ígérték a balzsamban, ám amikor megszagoltam, kicsit csalódtam, én csupán egy félig-meddig felismerhető vaníliaillatot éreztem. Hatalmas hátrány, hogy az én hosszú, vékony, erőtlen ujjaimat igencsak megdolgoztatta a palack, alig bírtam kinyomni belőle egy kis adag balzsamot. Viszont tényleg elég belőle egy kevés, és a hatása olyan, mintha egy regeneráló pakolást rajta hagytunk volna fél órán keresztül. Az illata sokáig érezhető, így teljesen megérte.

Nos, mivel alapjáraton nem tudom, hogy mennyire érdekel titeket ez a rovat, így szavazásra bocsátom a dolgot. Felsorolom azokat a termékeket, melyekről még nem írtam tesztet, és írjátok meg kommentben, hogy melyikről olvasnátok szívesen! Íme a lista: Ma Bar, Bearded Lady habfürdők, Keep it fluffy, Cinders és Think Pink fürdőgolyók, C-vitaminos toniktabletta.

2011. február 11., péntek

Vágd rövidre!

Először is szánom-bánom, hogy ilyen régóta nem jelentkeztem, de újra elkezdődött a suli, és a brutális-katasztrofális órarendemnek köszönhetően nem sokat vagyok itthon. Kicsit eltérve a divattól most ismét egy szépségápolási téma következik, mégpedig az, hogy miért érdemes rövid hajat vágatni.

A téma nálam nagyon aktuális: 19 évig a legrövidebb és egyben legmerészebb frizurám egy egyszerű, egyenes vonalú, állig érő fazon volt. Régóta szemeztem azonban a rövid hajjal, mert mivel hosszúkás az arcformám, az egyenes, lógó haj a legkevésbé sem állt jól. A segítség egy nyári zápor képében érkezett: borzalmasan megáztam, és a hajam szinte gyapjúvá fújódott fel - akkor döntöttem el, hogy elegem van, levágatom. A fodrász alig akart hinni nekem, de én bizony meggyőzhetetlen voltam, levágattam. Majd rá két hónappal még rövidebbre. Persze volt sírás-rívás, fogadalom, hogy rózsaszín parókában fogom leélni az életemet, majd az első hajmosás után, ami az eddigiekkel ellentétben kb. 3 percig tartott szárítással együtt, megnyugodtam. Egyszer azonban megláttam egy képet magamról, és nagyon fiúsan festettem, így elkezdtem újra növeszteni. Annyira borzalmas volt viszont a növesztési fázis, hogy ma reggel megadtam magam, és elvágtáztam a fodrászhoz. Amikor itthon belenéztem a tükörbe, boldog elégedettség fogott el: azért mégis ez az igazi. És persze fel vagyok vértezve azóta egy csomó tippel arról, hogyan borzoljam össze a hajam úgy, hogy nőies és csinos legyen.
Mivel ez egy igen nagy és merész lépés, megosztom veletek a tapasztalataimat a rövid frizuráról, annak minden előnyével és hátrányával együtt.


Előnyök: A rövid haj egyszerűen kezelhető, a hajmosás kb. 2 percig tart, a hajszárítás szintúgy. Egy kis hajlakk és wax segítségével könnyed, borzas hatást érhetünk el. A hosszúkás, ovális, és szív alakú archoz nagyon jól mutat, kerek archoz viszont nem ajánlom (nézzétek csak meg Ginnifer Goodwin haját.. ugye?). Az sem mellékes tény, hogy az úgynevezett "pixie" fazon mostanában rendkívül divatos, és - hiába állítanak a férfiak mást - igazán nőies.
Hátrányok: A rövid hajon sokkal jobban meglátszik az, ha nő, mint a hosszún. Érdemes ezért olyan fazont vágatni, mely növés után is tartja a formáját. Ebből az is kiderül, hogy festett hajon a lenövés is sokkal látványosabb, ezért érdemes olyan árnyalatot választani, mely kevésbé szembetűnő.

Rendkívül fontos, hogy a rövid haj mellé érdemes kicsit erősebben sminkelni, hogy a "női" oldalad is érvényesüljön. A kerek nyakkivágású, kicsi galléros ruhácskák nagyon bájosak a rövid hajhoz (lásd a Pán Péter tündérei című bejegyzést), csakúgy, mint a virágos alapszínek, illetve a naturális, nude árnyalatok. Mindenkit bíztatok arra, hogy életében egyszer próbálja ki a rövid hajat, vagy legalábbis merjen változtatni!

2011. február 3., csütörtök

A nagy Lush teszt - Bubblegum ajakradír és Comforter habfürdő

Ismét egy dupla Lush-poszttal jelentkezem nektek. Mivel kedden volt a szülinapom, és pont volt egy kihagyhatatlan Lush-akció, rendeltem magamnak egy csomagot, ami pont ma érkezett meg, így egyik darabját, az ajakradírt már teszteltem is. Ígérem, a habfürdőről is mindent megtudhattok!

Bubblegum Lip Scrub, 25 g

Már kb. ősz óta szemeztem ezzel az ajakradírral, mert bolondulok mindenért, ami rágó- vagy cukorkaillatú. A téli, hideg szél alaposan ki is kezdte a számat, így a fogkefés-radírozós megoldás már nem volt elég. Amikor elkezdtem összeállítani a szülinapi csomagomat, nem is volt kétség, hogy a Bubblegum is a virtuális kosaramban landol. Már mondtam nektek, hogy a Snow Fairy illatokért egyszerűen megőrülök, így amikor megtudtam, hogy ugyanazt az illatkeveréket tették ebbe is, nagyon megörültem. Amikor kibontottam, meg is győződhettem róla, hogy ugyanaz az isteni "gyerekorbit-illat" terjeng, amit vártam, így rögtön ki is próbáltam. Kicsit kenhetőbb állagra számítottam, de így is elég egy kis mennyiség belőle. Nagyjából fél percig masszíroztam vele a számat, majd - most figyelj - az egészet bűntudat (és mérgezés) nélkül lenyaltam. Rögtön arra gondoltam, hogy ilyen érzés lehet megenni egy Snow Fairy ajakbalzsamot, szóval inkább vissza is csavartam a kupakot, mielőtt megettem volna az egész tégellyel. A szám utána bársonyos és hidratált volt a hozzáadott jojobaolaj miatt. Minden édesszájúnak ajánlom!


Comforter habfürdő, 100 g

Amikor megnyertem a Bunty csomagot, tudtam, hogy a Comforter marad utoljára, hiszen az nézett ki a legjobban, és neki volt a legjobb illata is. Mivel a kísérőcetlit nem találtam, nagy dilemma volt, hogy vajon ez Candy Cane, vagy Comforter, de egy kis netes kutakodás után kiderült, hogy ez az utóbbi kicsi, 100 grammos változata (webshopban csak 200 g-os létezik). Tapasztalataim szerint felesleges egy egész tömböt egy fürdésre elhasználni, így én a felét használtam (egy-egy jól irányzott karateütéssel akár a negyedét is le lehet törni), de így is nagyon-nagyon meg voltam vele elégedve. Izgatottan morzsoltam a csap alatt a kis illatfelhőt, majd teljes oviskislány-extázisba estem, amikor megláttam, hogy rózsaszín a fürdővíz, a cukorkaillat és a hatalmas habtenger stílusosan már csak hab volt a tortán.

Félbetörve

Boldogan merültem el a vattacukor-habokban, majd egyórás lubickolás elteltével vérző szívvel engedtem le a kádból a pink csodakoktélt. Elárulom, hogy hiába öblítettem ki a kádat utána, azóta érezni az illatát, így még alternatív potpourri-ként is funkcionál. Ennek a terméknek biztos minden lány örül, így ha semmi ötleted, hogy mit vegyél a barátnődnek, nagyon ajánlom a Comfortert, akár csoki helyett is.

Leengedés előtt


A fotókat én készítettem, az utolsó telefonos, így bocsánat a minőségért!

Divat kérdezz-felelek: Új élet, új ruhatár

Amikor megnyitottam Johanna levelét, el sem hittem, hogy ez tényleg nekem jött. A lány megható sorai hatalmas löketet adtak a munkámhoz, és amit olyan sokan gyanítanak, igaz: valóban ezekért az apró pillanatokért érdemes belevágni a bloggerkedésbe.

Johanna elmondta, hogy egy szakítás után szeretne sokkal csinosabban, romantikusabban öltözködni. Levelében leírta, hogy alapjáraton inkább farmeres, semmint kosztümös típus, és egy új, lányosabb, divatos ruhatár összeállításában kérte a segítségemet. Mivel ebből a postból mindenki sokat tanulhat, olvassatok tovább!

A romantikus stílus szezonról szezonra tartja magát a világtrendek közt, de mindig más formában jelenik meg. Tavaly inkább az apróvirágos-bájos-kislányos vonalát érezhettük, én most egy merőben más, letisztult megközelítését mutatom meg nektek. Johanna méretei adottak ahhoz, hogy mindenféle darabbal kísérletezhessen, és elárulom, hogy amiről azt gondolta, hátrány, az igazából hatalmas előny: a lány ugyanis 180 cm magas. Én a magam 173 centijével mindig is kicsit magasabb alkatról álmodoztam, mert bár hiába hosszúak a lábaim, a derekam rövid. Sokat segített, hogy láthattam a kérdezőm fotóit Facebook-on, így nem csak elméletben tudtam összeállítani neki a szetteket.

A romantika egyenlő a bájjal: púderes, rózsás, világos és sápadt színek, finom anyagok, lágyan redőző, hullámzó minták - ha ezt a mondatot megjegyeztétek, már nem lehet gond. Johanna elmondta, hogy 40-es méretű nadrágot hord, és 36-38-as felsőket, majd rákérdezett, hogy lehetne-e kicsit csalni a nadrágmérettel. Természetesen öltözködés terén nincs lehetetlen, így azt tanácsolom, hogy ha hasonló cipőben jársz, válassz indigókék, és annál sötétebb, koptatás és szaggatás nélküli farmereket. Át tudtam érezni a lány helyzetét, mivel én is pont 40-es farmert hordok, az én taktikámat azonban már leírtam korábban: olyan nadrágot választok, amely a derekamra, csípőmre passzol, majd a szárát varrónővel beszűkíttetem olyanra, hogy szinte harisnyának tűnjön, tehát kövesse a lábam vonalát. Ezzel a kis trükkel hitték az én L-es farmeremre, hogy S-es, úgyhogy valamit biztos ér a dolog. Fontos tudni, hogy a romantikus stílus nem követeli meg a szövetnadrágokat és kosztümöket, így hétköznapokra is tökéletes viselet. A magas alkaton tökéletesen mutat az oversized kardigán, melyet a bátrabbak egy legging-gel is hordhatnak, de szigorúan csak akkor, ha a felső eltakarja a feneket (örök szabály, hogy a legging nem nadrág!). A fűzős cipőcskék szintén nagyon bájosak, és nem utolsósorban kényelmesek is, ráadásul dupla zoknival télre, zokni nélkül nyárra is megfelelnek. Egy-egy olyan kiegészítő, mint a pasztelles-rózsás kitűző, vagy egy krémszínű öv egyszerű, de nagyon hatásos stílustrükk.


Johanna számára szinte kötelezőek a csinos ruhák: az első, virágos darab szépen megnyújtja a derekat, ráadásul hordhatunk hozzá gladiátorszandált (feketét, barnát), mely a nyár egyik kedvenc darabja már évek óta. A púderrózsaszín ruhácska szürke kardigánnal és topánkával inkább hétköznapi, viszont egy fekete magassarkúval és borítéktáskával azonnal koktélruhává válik. Az olyan fiús darabokat, mint a bőrdzseki, szintén bele lehet építeni a romantikus stílusba, csupán az árnyalatot kell ügyesen megválasztani, és le kell emelni a polcról egy elegáns selyemsálat is, mely nagyon jól mutat a bőr keménységével. A lány egyik legfontosabb kérdése a cipő volt. Én mindenképp arra buzdítom, hogy bátran hordjon magassarkút, hiszen az az egyik legjobb önbizalomtuning, de bátran válogasson a ritkábban fellelhető törpesarkúak között is. Ha a kényelem a fő szempont, az előbb említett Oxford stílusú fűzős cipőkkel, vagy egy szolid telitalpú bokacsizmával tökéletessé teheti szettjeit. Hogy fokozzuk a hatást, érdemes egy enyhe, rózsás nappali sminkkel készülni mindennap, egy leheletnyi színezett hidratáló, egy réteg szempillaspirál és egy kis pirosító tökéletesen elég. Johanna hosszú haja jól mutathat hanyagul, a fej tetején felgumizva, kiegyenesítve, és bájos loknikkal is.

Még egyszer szeretném megköszönni Johanna levelét, remélem ezzel a két összeállítással tudtam segíteni!

Glamour Women of the Year - Idén is!

Mióta megírtam az első cikkemet az akkor még SA&F Weekly nevű divatblogomra, nagy álmom volt, hogy eljussak a Glamour díjátadójára. A sorsnak néha vicces kedve van, így pont a szülinapomon kaptam meg az e-mailt Maróy Krisztinától, a magazin főszerkesztőjétől, hogy elfogadták az akkreditációmat az idei gálára.

A magyar magazinok közül mindig is a Glamour volt az, mely teljes mértékben kiállt a magyar tehetségek mellett, felkarolt jó néhány modellt, tervezőt, grafikust és fotóst, akik rengeteget köszönhetnek nekik. Az általuk rendezett nyílt nap is tökéletesen példázza ezt, jó érzés volt az olvasók profi grafikáit látni a magazin hasábjain. A Glamour-csapat idén is kitett magáért: szerintem hazai divatmagazin még nem csinált hasonlót, az idei gálára ugyanis divatbloggerek is akkreditálhattak, ezzel egy újító színt hozva a divatvilágba. Ha megnézitek a jelölteket a Glamour Online-on, láthatjátok, hogy minden szempontból izgalmas küzdelem lesz az idei. Vajon idén új díjazottat köszönthetünk a modell kategóriában, vagy Mihalik Enikő dupláz? Esetleg a szavazók esélyt adnak a legújabb és egyben legelsöprőbb hatású topmodellünknek, Palvin Barbarának?

Palvin Barbi 2011 nagy esélyese

A lelkes Glamour-olvasók persze nem csak modellekre, hanem tervezőkre, énekesnőkre, műsorvezetőkre, színésznőkre, a legszebb hajú nőre (Giginek nagyon szurkolok, mindig is irigyeltem a hajkoronáját), és egy grátisz kategóriára, a legsármosabb férfira is szavazhatnak, és érdemes is, a szavazók közt ugyanis értékes nyereményeket sorsolnak, ráadásul partifotókkal és egyéb mókás játékokkal még belépőt is nyerhettek a gálára. Ami engem illet, hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy idén ott lehetek, és úgy döntöttem, hogy követve a Glamour filozófiáját, csak feltörekvő (tehát országos szinten még nem ismert) magyar tervezők ruháit és kiegészítőit fogom viselni, remélem, ezzel a gesztussal ha minimálisan is, de elősegítem azt, hogy mindenki megtudja, hogy Magyarországon igenis számtalan tehetség van. Hogy kiket szeretünk a legjobban? Márciusban kiderül, addig is kattanjatok a Glamour weboldalára, ahol a jelöltekkel készült interjúk és kisfilmek fokozzák az izgalmat.