2011. július 19., kedd

Turkálókisokos kezdőknek

Régebben mindig irigykedve figyeltem azokat, akik a turkálókból teljes ruhatárral távoznak, és nem értettem, hogy lehet valakinek ilyen jó érzéke ahhoz, hogy tökéletes vintage ruhákat találjon fillérekért. Azóta nekem is volt szerencsém belefutni néhány csodás darabba, úgyhogy ideje megosztanom veletek a tapasztalataimat.

Először is a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja azokat a helyeket, ahol méretben magára passzoló ruhákat talál. Vannak helyek, ahol a nagyobb méret jellemző, de olyanok is, ahol szinte csak XS-es darabokat találni. Sok-sok barangolás az ára, de ha megvannak, onnantól egyszerű a dolgunk. Kezdetnek tudakoljuk meg, hogy melyik nap van árucsere, és igyekezzünk azokon a napokon "vadászatra" indulni, mivel így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megtalálod álmaid vintage-ruháját. Kétfajta turkáló létezik: az, ahol kilóra mérik a ruhát, és az, ahol darabra. Mindkettőnek van előnye is, hátránya is, de ha kizárólag ruhákat akarsz venni, talán jobb a kilós megoldás.

Tunika, táska, szoknya: turkáló, barna clutch: nagymama szekrénye :)
(A borzalmas képszerkesztésre nincs mentség, bocsánat)

Ha kiegészítőket vennél, például táskát, érdemes figyelni arra, hogy mennyire nehéz az adott darab, és csak akkor vedd meg, ha átszámolva is megéri. A turkálásra időt kell szánni, részletesen át kell nézni az összes állványt, az összes ruhahalmot, mert sosem lehet tudni, merre van épp egy kihagyhatatlan kistáska, vagy álmaid ruhája. Az első szabály, hogy mindent, amit kinéztél, alaposan vizsgálj meg. Ha kisebb, javítható hibái vannak, mint egy repedés, egy hiányzó gomb, vagy egy ártatlan foltocska, még megveheted, viszont ha dezodorfolt van az anyagon, kibolyhosodott, netán a kötött anyagban jó pár szem felszaladt, csak akkor vidd haza, ha biztosan ki tudod javítani. A második szabály, hogy mindent próbálj fel: az ember hajlamos elhanyagolni a ruhapróbát, ha olcsó darabról van szó, pedig ha már három olyan olcsó pólót viszel haza, amiről otthon kiderül, hogy nem jó, egy új felső árát dobod ki az ablakon. Ha esetleg nincs az üzletben próbafülke - bár ez elég ritka - állj egy tükör elé, és próbáld magadhoz a kiválasztott ruhadarabot, nézd meg a váll- és derékszélességét, hosszát, fazonját, így elkerülheted, hogy olyat vásárolj, ami nem áll jól.

A kedvencek, egy kék Asos ruha, denevérujjú New Look felső, két táska, egy clutch, és két öv

Érdemes nyitva tartani a szemed, mert néhány turkálóban igazi kincsekre lehet lelni, az angol ruhások például tele vannak olyan márkákkal, melyeket itthon nem lehet kapni (Asos, New Look). Ha már mindennel kész vagy, és legszívesebben már ki is mennél az utcára az új szerzeményedben, először mindenképp mosd ki őket, mert hiába fertőtlenítik a ruhákat az üzletbe kerülésük előtt, az erre használt szer kiválthat allergiás reakciókat, és persze a tapintása és illata sem az igazi. Ezek után nincs is más dolgod, csak ügyesen kombinálni a turkált darabokat az újakkal, feldobni néhány izgalmas kiegészítővel, és tündökölni.

Neked mi a kedvenc helyed? Mi volt az eddigi legjobb turkálós szerzeményed?

13 megjegyzés:

jesuisunprince írta...

Nekem egy Tommy Hilfiger, egy Topman és egy Marks&Spencer ing :-)

Amúgy jó a bejegyzés, de ezt már mondani sem kell :-)

a néma grófkisasszony írta...

maggie's turikban is lehet gyöngyszemeket találni (ezutóbbi darabos turi), ám néha elég drágán adják a ruhákat, már-már bolti áron.
a háda kft. pedig az egész országban terjeszkedik, van kilósuk is, és darabosuk is! imádom őket (:

Regina M. írta...

A Hádát én is szeretem, van egy üzletük Rákospalota felé, szinte az összes turkált ruhám onnan van :)

sunbeam írta...

A szomszéd városban van egy "angol" turi, kilós... Kb. hetente járok, feltéve, ha itthon vagyok. Nővéremmel 2 zsák ruhát hoztunk el múltkor, 6000 forintért!!!

Annyira jó ruhák vannak, lassan én nyithatnék turit! :)

andi írta...

Nekem már rengeteg turis cuccom van,szinte minden nap van rajtam valami "használt"!
De a legtöbb nem is volt még senkin,benne van még sokszor az eredeti cimke meg a pótgombok is. A kedvencem Pesten a Rákóczi úti Háda.Annyi gyönyörű (főleg Topshop) cuccom van turiból,egyszerűen nem akarják elhinni az ismerőseim hogy ilyen dolgok vannak egy second hand üzletben :)

Micike írta...

Marc cain ruha, Kenzo bőr öv, bőr platform cipők - mind újak. :-)

Stylista írta...

Ú de jó az a hosszú szoknya! :)

Marcsi írta...

Szia! Most kezdtem el olvasni a blogodat és nagyon tetszik!!! :))

Regina M. írta...

Köszönöm, aranyos vagy :)

Eszter írta...

szia! meg tudod mondani, hogy hol vetted az Asos ill. New Look termékeket? most találtam az oldaladat, de ezentúl biztos visszajövök :)

Regina M. írta...

Szia! Mindent egy Háda áruházban vettem, pontosabban itt: http://www.hadakft.hu/dindex.php?id=50
Érdemes árucsere után menni, nagy kincseket találtam én már ott, viszont a márkás dolgokra vadászó német néniket be kell előzni. :D

Eszter írta...

köszi :)

Névtelen írta...

Hadd ne mondjam,hogy nekem a ruháim 70-80%-a turiból van.Cipőt is csak ócskapiacról szoktam venni,sokszor fillérekért.