2011. január 13., csütörtök

Vizsgázom! Mit vegyek fel?

Gondolom, sokatoknak a vizsgázás körül forognak a napjai mostanában, csakúgy, mint nekem. Sokak számára kényes kérdést jelenthet, hogy miben érdemes elindulni egy vizsgára. Sok tanár állítja ugyanis, hogy nem külső alapján osztályoz, de egy jól összeállított, elegáns szett bizony jó fényt vet rád!

Biztosan sokan felszisszentek a témától, mondván, hogy a vizsga nem divatbemutató, teljesen felesleges tehát ezen aggódni, viszont tudom, hogy a menthetetlen fashioniszta nehezebben préseli bele magát az unalmas fehér blúz-fekete nadrág kombinációba, mint egy banánkosztümbe. Először is fontos, hogy a vizsga írás- vagy szóbeli-e. Az írásbeli vizsgákra nincs kimondott "dress code", de biztosan ti is megfigyeltétek, hogy a tanár mindig elnézőbb azokkal, akik kosztümben (öltönyben) érkeznek a vizsgára. A szabadabb, modernebb felfogású tanárok már azt is értékelik, ha nem talpig rózsaszínben mész el, a gyerekes, komolytalan szettek egyszerűen nem vizsgára valók. Minél elegánsabb az összhatás, annál felnőttesebbnek, önállóbbnak és - magától értetődően - intelligensebbnek fogsz tűnni a vizsgáztató szemében. Ha egy fiatal tanárt kaptál, aki még az ünnepségeken is farmerban jelenik meg, szerencséd van: egy elegánsabb felső a kedvenc fekete farmeroddal és egy szolid cipővel nála már biztosan nyerő.

exam time


Ha a tanárod általában laza, de a vizsgákon hajlamos meglepetést okozni, válaszd az arany középutat: egy elegáns ceruzaszoknya egy egyszerű blúzzal és egy törpe- vagy magassarkúval (és persze harisnyával, így télen) nála már jó benyomást kelt. Fontos, hogy ne a legvadabb domina-tűsarkúdat vedd fel, maradj a visszafogott daraboknál. Végül a legrettegettebb tanárnál nem maradt más, mind a fehér blúz-fekete nadrág, még akkor is, ha a társaid utcai szettben jönnek - ez a vizsgáztató bizony megköveteli az iránta mutatott tiszteletet, így még ha nem is mondja, elvárja az elegáns és kifogástalan öltözéket. Persze fantáziadús attól még lehetsz: egy magasabb derekú fekete vászonnadrág egy teljesen egyszerű blúzzal, és esetleg szolid ékszerrel el fogja csavarni a rettegett tanár fejét - na persze csak ami az osztályzatodat illeti. Szóbeli vizsgákra automatikusan a legcsinosabb verzió érvényes, oda mindig illik kiöltözni, erre figyelj nagyon oda! Ne felejts el szolidan sminkelni, lemosni a rózsaszín-vörös-lila körömlakkodat, és persze azért tanulni sem árt.
Végezetül még valami: egy kis csel igazán belefér a vizsgába, szóval ha már ilyen nagy gondot fordítottál arra, hogy szépen felöltözz, gondoskodj róla, hogy a tanár emlékezetébe alaposan belevésődjön a neved. Vizsga közben hívd oda magadhoz, és kérdezz rá egy olyan feladatra, amit biztosan jól tudtál: "Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ez jól sikerült, kérem, nyugtasson meg, hogy a helyes képletet írtam fel!" Az, hogy mersz kérdezni, és hogy mindezt intelligensen teszed, jó benyomást kelt a tanárodban. Amikor beadod a lapot, még egyszer nyomatékosíthatod a hatást azzal, hogy megköszönöd a segítséget, hidd el, a legzordabb tanár is csekkolni fogja a nevedet. Mindenkinek sok sikert, és persze ne felejtsétek el: a jó vizsgát illik megünnepelni egy kis vásárlással, és a rosszul sikerült vizsga ellenszere is ugyanez - persze csak mértékkel.

3 megjegyzés:

Anna írta...

1. az első szett nagyon kedves :)
2. pont ezt csináltam múlt héten: megveszem ezt, hogy jókedvre derítsem magam a vizsgára; jövőhét kedden pedig megveszem azt, ha majd ügyesen sikerült a vizsga... sejtem már, mi következik, mikor jövőhéten jó eséllyel megbukok... :D

Kremy írta...

Szerencsére kevés szóbelim van,azokta is bőven elég a farmer-blúz kombó,nálunk nem nagyon foglalkoznak vele.Persze szakadtan nem megy el senki,de nem is kell ünneplőbe vágni magunkat..:D

GodMother írta...

Nekem 3 hét múlva lesz az államvizsgám. Sötétkék (majdnem fekete) ceruzaszoknyában, fehér hosszú újjú blúzban (sima, egyszerű szabás), és fekete kerek orrú magas sarkúban leszek. Szóval teljes klasszikus megjelenés, amit remélem értékelnek, bár nem ezen lesz a hangsúly.

Azért döntöttem nadrágkosztüm helyett a szoknya mellett, hogy a sok fiú közül kicsit kitűnjek. :)