2011. január 6., csütörtök

Lány vagy hölgy? Nem mindegy!

Ha összehasonlítjuk Audrey Hepburn-t Pamela Andersonnal, kétségünk sincs, melyikük nyerje a "játszmát". Egy lánynak már fiatalkorban is kötelessége igazi nőként viselkedni, és ebben bizony benne vannak a külsőségek is.

Rengeteg olyan lányismerősöm van, akik megnyilvánulásaikkal szinte bűnt követnek el a női nem ellen: káromkodnak, úgy öltözködnek, mint egy focista fiú, és az egészre még jócskán rá is játszanak. Hölgynek lenni nemcsak kifizetődő, de rendkívül kellemes dolog is. Íme az elegáns lányok ismérvei:

1. A hölgy a ruhatárát kombinálja, nem mások magánéletét
"I tell people secrets. It makes them like me." - hangzott el a Jóbarátok című sorozatban, és ez bizony sok emberre jellemző. Pletykálni azonban nem szép, és nem is elegáns dolog, persze tény, hogy nagyon nehéz megállni, de ha te továbbadsz egy titkot, amit valaki rád bízott, elveszíted a beléd vetett bizalmat, és az illető barátságát is. Hagyd a kombinálást inkább a gardróbodba: egy kék kabátkát például kiegészíthetsz egy barackos árnyalatú rózsás kitűzővel, az unalmas télikabát helyett pedig beszerezhetnél egy pelerint.

2. A hölgy haja, arca, kezei mindig ápoltak.
Még ha betegen, szakítás után, vagy csak simán rossz passzban indulsz el otthonról, akkor is adnod kell a megjelenésedre. Az ápolt haj az egyik legfontosabb: zsíros, gyapjúszerű, a végtelenségig töredezett hajjal nem illik az utcára menni, érdemes megtalálnunk azt a fodrászt, és azokat a termékeket, melyek a legtöbbet hozzák ki hajkoronánkból. Az arc is kiemelkedően fontos: a kiszáradt bőr, a karikás szemek mind-mind igénytelenül hatnak, így hidratáló, némi korrektor használata csak jót tehet. Ha nincs kedved sminkelni, elég, ha az ajkaidat egy kis színezett ajakbalzsammal teszed ragyogóvá, vagy éppen ugyanazt a színt az arcodon használod pírként (ajánlom a Lush Snow Fairy nevű ajakszínezőjét, melyet krémes pirosítóként is használhatsz). A kezeid ápoltsága sem maradhat ki a sorból, hiszen a metró kapaszkodóján, írás közben, vagy kézfogáskor az az első, amit meglátnak rajtad. Használj kézkrémet napi többször, körmeid pedig mindig legyenek kifogástalanok: mindenképp kerülendő a hegyes, karomszerű műköröm, az igénytelen, olcsó hatású lakk, a lepattogott körömlakk pedig egyenesen tilos!


ladylike


3. A hölgy okosan választ kiegészítőket
Lehet, hogy a gyémántok a lányok legjobb barátai, de egy drágakő sem ér semmit, ha nem passzintják ügyesen. Egy finom színű gyűrű nagyon elegáns lehet, viszont érdemes kerülni a hivalkodó darabokat: egyrészt, mert túl harsány, másrészt, mert a tolvajok szeme is könnyebben megakad egy óriási köves gyűrűn. Egyáltalán nem lényeg, hogy a gyűrű igazi gyémánt-e, vagy kristály, esetleg sima üveg - csak te tudod az igazságot, és hidd el, nem az érték számít, hanem az, hogy a darab mennyire passzol az egyéniségedhez. Minden divatos lánynak szüksége van egy nagy (mű)bőrtáskára, melyet lehet vállon, karon, illetve kézben is hordani. A táskákat ügyesen lehet kombinálni hasonló árnyalatú selyemsálakkal, mely kiválthatja a jó öreg - és egyúttal jó unalmas - barna cipő-barna táska, fekete cipő-fekete táska szabályt. Ami még nagyon fontos, az a pénztárca: senki nem fog komolyan venni, ha húszéves korod ellenére csillámos Hello Kitty-s pénztárcából kaparod elő az ásványvízre valót. Nem kell vagyonokat költened ahhoz, hogy legyen egy igényes pénztárcád, és hidd el, sokkal jobb érzés lesz abban tartani, és khm.. elkölteni a spórold pénzed.

4. A hölgy példát mutat viselkedésével: nem káromkodik, nem issza az asztal alá magát, és minden körülmények közt kedves
Amikor Pestre kerültem suliba, szemet szúrt, hogy az ellenőrök mindig engem piszkáltak: elvették a bérletemet, hogy ellenőrizzék, mindig elkérték a diákigazolványomat, és hasonlók. Ezt azóta nagyon ügyesen el tudom kerülni: az ellenőrök felé mindig mosolyogva közeledek, majd hangosan, kedvesen köszönök nekik. Azóta még a bérletemet sem nézik meg, csak egy "köszönöm"-mel továbbengednek. A kedves modor nemcsak ebben a helyzetben, hanem máskor is nagyon kifizetődő: mennyivel jobb érzés felajánlani a segítségedet egy térképpel a kezében toporgó angol bácsinak, mint simán elsétálni mellette! A morcos banki alkalmazottal, kegyetlen tanárral, és gimis ősellenséggel is érdemes kedvesen bánni, valószínűleg még meg is fogja lepni őket a modorod. Ha már modor, muszáj megemlítenem, hogy egy igazi hölgy nem beszél csúnyán: tudom, hogy mi, magyarok egész szótárnyi trágárságot halmoztunk fel az évek során, és azt is, hogy ez a legjobb módszere a feszültség levezetésének, azonban ez nagyon rossz fényt vet ránk, így mindig számoljunk tízig, mielőtt mondanánk valami csúnyát, és ha mindenképp így akarunk dühöngeni, azt csakis a négy fal közt, zárt ajtók és ablakok mellett tegyük. Szintén nagyon lehangoló látvány egy részeg lány. Emlékszel még azokra az időkre, amikor 12 évesen mindenféle tudatmódosító nélkül is képesek voltatok végigtombolni egy-egy sulibulit? Vésd csak az eszedbe, hogy nem szükséges 5-6 vodka ahhoz, hogy jól érezd magad - egy-két pohár bor is kacagós hangulatba hozhat, így pedig az egészségedet és a pénztárcádat is kímélheted. Ha ez nem elég nyomós érv, nézd csak meg, hogy mennyi kalória van az alkoholos italokban, és rögtön elmegy a kedved!

5. Egy igazi hölgynek van legalább egy kecses magassarkúja
Na igen, a magassarkú nehéz téma. Otthon, a nappaliban próbálgatva még a világ legegyszerűbb dolgának tűnhet, viszont valamiféle érthetetlen természeti törvény következtében a szórakozóhely padlója egyáltalán nem hasonlít az otthonihoz - leginkább olyan érzés, mintha szöges ágyon lépkednél. Az életben legalább egyszer azonban ki kell próbálni a bulit magas sarkakon is, és azt senkinek nem kell tudnia, hogy taxi hozott, és taxi is visz haza.

6. Az igazi hölgy a színek mestere
Ez nemcsak a ruhákra, de a szépségápolásra is vonatkozik: rózsaszínt nem hordunk pirossal, lilát nem hordunk zölddel (pontosabban: lilát csak akkor hordunk, ha a darab egy selyem koktélruha, és csak egy sima fekete magassarkú kell hozzá), szürkét nem hordunk magentával, hacsak nem akarunk T-Mobile hostessnek látszani. A fekete, a szürke, és a barna mindig jöhet, csakúgy, mint a pasztellszínek. Ha a sminket nézzük, érdemes bátrabbnak lennünk, legyünk formabontóak! Ha az öltözködés terén a szolid stílus hívei vagyunk, bolondítsuk meg a külsőnket egy mentaszínű körömlakkal, ütögessünk az ajkainkra egy csodás, bogyószínű rúzst, vagy az ujjainkkal satírozzunk el a szemhéjunkon némi krémes, UV-kék festéket - persze a ruhánk színét mindig vegyük figyelembe.

7. A hölgy tájékozott
Persze nem kell ógörög mondákat olvasnod, és havi egy rallyversenyen részt venned, hogy mindenben képben legyél, de híreket olvasni nem árt, és ami a legfontosabb, fejleszd az alapműveltséged. Talán viccnek hangzik, de igaz, hogy az alapműveltséget a kvízjátékok és kvízműsorok fejlesztik a legjobban, de szintén nagyon hatásos, ha sok filmet nézel, és persze ha olvasol. Jó, ha van egy biztos alapod, amire építhetsz, és persze az is, ha minden témához hozzá tudsz szólni valamennyit. Ha esetleg mégis olyan helyzetbe kerülsz, hogy fogalmad sincs arról, amiről éppen szól a beszélgetés, semmiképp ne vesd be Bridget Jones jó öreg "Tudják... hol van a WC?" mondatát, inkább mentsd ki magad egy telefonhívással, vagy valld be őszintén, hogy téged ez a téma nem érdekel, semmit nem veszíthetsz vele.

Vésd a fejedbe, hogy a "hölgy" szó nem egy unalmas öreg nénit takar, sokkal inkább egy csinos, igényes, intelligens, és magabiztos lányt. Törekedj arra, hogy az élet minden területén akadjanak csodálóid, és ami a legfontosabb: bízz magadban!

9 megjegyzés:

Kremy írta...

Maga az írás jó,de nem mondanám,hogy egyetértek vele. Nem mindenkiből lehet kifinomult úrihölgy,ha egyszerűen nem olyan a személyisége...
Emellett kétlem,hogy csak a fent említett dolgok elsajátításával lehet valaki hölgy. Attól még,hogy nem 15 centis sarkakon meg pellerinben jár valaki esetleg káromkodik,lehet intelligens,kedves,jó modorú nő...Sőt,sokszor az őszinte,saját magukat adó embereket jobban is értékelik mások,mint azokat,akik erőltetetten próbálnak megfelelni a hölgy eszményének... Emellett a férfiaknak is jobban bejön egy nő,aki eredeti és ha úgy adódik,le lehet vele ülni farmerban meg pólóban sörözni...Ha csinálják ezt a hölgyek,ha nem.

Milagroso írta...

Nem minden nő Hölgy, de minden Hölgy Nő :)) A hölgy "titulus" szerintem a nőiséghez (és nőiességhez) még egy pluszt ad, egy óriási pluszt. És ennek a plusznak a léte nem magassarkú és drágagyöngy kérdése, hanem a sokszor elpuffogtatott közhelyszerű önmagunkkal elégedettség és harmónia.
Még egy dolog: nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de ha beteg vagyok, akkor tényleg beteg vagyok és nem azzal törődök, hogy lapos, esetleg töredezett a hajam vagy karikás a szemem..

Kremy írta...

Normál esetben senki nem azzal törődik betegen,hanem azzal,hogy meggyógyuljon. Emlékszem,hogy amikor kórházban voltam,a mellettem lévő nő törött kézzel-lábbal is sminkelt mielőtt megjött a férje,akit valszeg tökre nem érdekelt..Inkább volt szánalmas,mint bájos,hogy őszinte legyek.
Persze,egy nő adjon magára,de ne legyen megrögzött tökéletességmániája olyan helyzetekben,amikor nem az számít,hogy néz ki..

Regina M. írta...

Nem tudom, amikor én beteg vagyok, akkor sokat számít, hogy esetleg feldobok egy minimális sminket, és valaki azt mondja nekem, hogy "jé, nem is látszol betegnek!". Az ilyenek tudat alatt is gyógyítanak. :)

Kremy írta...

A mókás az,hogy én betegen jobban nézek ki,mint alapból,ezért nem hiszi el soha senki,hogy tényleg beteg vagyok.
Egy gyengébb pillanatomban lehet megkérdezem az orvost,hogy ez mitől van. Betegen teljesen kisimul az arcom meg minden..:D Mondjuk nálam alap,hogyha megbetegszem,akkor nem találkozom senkivel és ki sem teszem a lábam a házból,amíg meg nem gyógyulok.

jesuisunprince írta...

Én szeretek pl. úriemberként viselkedni :-)

Jó dolog: nem kerül semmibe, mégis mások tiszteletét is ki lehet ezzel vívni.

És mondjuk a '30-as évek tájékán ez nem csak egy modoros szokás volt, hanem ez volt az alap.

Most már sajnos ez a ritkább eset.

moccaffee írta...

Nagyon tetszik az írás és többé- kevésbé egyet is értek vele. De mi a baj a lilával?

Bogca írta...

Betegen nekem is jól esik kicsit összeszedni magam, és ha mondják, hogy nem is látszom betegnek, az tényleg sokat tud dobni az ember hangulatán :)
A lilával én is kérdem, mi a baj? :D Én nagyon szeretem, és van egy szép zöld sálam, azzal együtt nagyon jól mutat.
A szürke-rózsaszín tiltást sem értem, a magenta-szürke lehet kicsit tényleg t-mobilos, de megintcsak vannak rózsás színű felsőim és szürke kardigánnal nagyon szépek tudnak lenni, sminkben is szeretem a rózsaszínt ezüsttel/szürkével kombinálni.

Regina M. írta...

Igazad van, inkább a magenta-szürkére vonatkozik ez, a halvány/sápadt rózsaszínt én is előszeretettel hordom szürkével, ki is javítom. :) A lilával nekem az a bajom, hogy valahogy mindig az egész szettet elviszi, túl harsány szín, nem mutat vele jól a többi ruha. De ez csak az én véleményem, én a pirosat se szeretem. :)