2010. május 20., csütörtök

Búcsúzom

Az előző postomban írtam nektek, hogy nem tudom még, mi lesz a blog sorsa. Mivel az utóbbi egy hétben annyi erőm sem volt, hogy összehozzak egy új postot, ez a helyzet akkor sem fog változni, amikor épp egy cikkhalom közepéből próbálok majd kimászni, így elég egyértelművé vált számomra, hogy az Instant Fashion története itt lezárul. Azt is említettem, hogy ezáltal egy sokkal izgalmasabb, szerteágazóbb feladathoz jutok, így remélem minden olvasómnak nagyon fog tetszeni a phenom'enon divatrovata. Örülök, hogy kb. egy év alatt a semmiből létrehoztam egy viszonylag népszerű divatblogot, és ígérem, ezentúl is mindent megtudhattok tőlem a ruhák helyes kombinálásáról, a friss divathírektől, mindezt megfűszerezve egy forradalmi Street Fashion rovattal. Remélem, velem tartotok!

2010. május 13., csütörtök

Néhány szó a jövőről

Gondolom sokaknak feltűnt már, hogy mostanában kicsit ritkábban jelenik meg új post. A következő bejegyzésben elárulom ennek az okát, és szót ejtek arról, hogy mi következik az Instant Fashion után.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy megszűnik a blog, de az már biztos, hogy ritkábban fognak új cikkek megjelenni. Akinek máris nagyon hiányoznék, azt megnyugtatom, hogy nem tűnök el teljesen, sőt! Azért kell hanyagolnom a blogot, mert júniustól belevágok egy sokkal nagyobb projektbe. Kicsit az előzményekről: 2007 felé néhány ismerősömmel létrehoztuk a Stereostatic nevű online kulturális magazint. Szerzők és támogatók hiányában 2009-ben be kellett zárnunk az oldalt, és azóta motoszkált bennünk a gondolat, hogy nem kellene veszni hagyni a rengeteg ötletet, melyeket nem valósítottunk meg. Hosszas tervezgetés után szűk egy hónapon belül végre valóra válik ez az álom a phenom'enon nevű online magazin formájában. Ez - bár nem hivatalos munkahely - már jóval komolyabb dolog a bloggerkedésnél, így nekem is hatalmas előrelépés. Magától értetődő volt, hogy a felelős szerkesztői posztot is elvállalom, de divatszerkesztőként továbbviszem az oldalon az Instant Fashion-től megszokott stílust. Persze mivel ez egy nagyobb magazin, a divatrovat is jóval szélesebb réteget szólít majd meg: lesz Street Fashion, melyhez én választom ki az alanyokat. Ennek nagyon örülök, mert hogy őszinte legyek, untam a hazai streetstyle oldalakat. Igazi, divatos outfiteket láthattok majd ebben a rovatban.


Remélem, az oldal indulása után már divatbemutatókra is járhatok, és mindenhonnan tudósíthatok nektek a legújabb trendekről. Ez a blog eddig főleg lányoknak szólt - a phenom'enon divatrovata viszont fiúknak szóló cikkekben is bővelkedni fog, remélem ennek sokan örülni fognak. Ezek után gondolom nem csodáljátok, hogy eléggé izgatott vagyok, főleg, hogy olyan nevek fogják alkotni a szerkesztőséget, mint José Simon (PEP!), vagy Steiner Kristóf. A legizgalmasabb, és legnagyobb feladat pedig még várat magára, de hogy miről van szó, azt egyelőre nem árulhatom el. Annyit elhintek azért, hogy az olvasóim egy része nagyon-nagyon fog neki örülni. Egyelőre ennyit szerettem volna elmondani, remélem, előbb-utóbb sikerül megszerettetnem veletek a phenom'enon-t is.

2010. május 10., hétfő

Egy csipetnyi nyár

Mostanában, ha kinézünk az ablakon, nyoma sincs az egy-két héttel ezelőtti felhőtlen napsütésnek. Ha elindulunk otthonról, nem napvédőt hurcolunk magunkkal, hanem esernyőt. Az ilyen lehangoló időkben érdemes apró praktikákkal vidámabbá tenni a megjelenésed. Egy virágos színű körömlakk jó választás lehet, íme néhány alapszabály.

Először is: a lakk leginkább a rövidre vágott körmökön mutat jól. Egyszerűen nem szép látvány az, amikor a hosszú, már-már használhatatlan körmeinkről folyamatosan pattog le a festék. Az egyes körökben menő, karomszerű, hegyesre reszelt körmöt senkinek nem ajánlom, egyrészt, mert - szerintem - iszonyú ronda, másrészt viszont kellemetlen érzés viselni, a kezünk szinte elveszti a funkcióját ilyen karmokkal. A női magazinokban mást sem lehet olvasni, mint hogy mindig használjunk egy átlátszó alapréteget, majd két réteget a színes körömlakkból, befejezésként pedig fedőlakkot is. Őszintén, kinek van erre ideje? Az 1000 Ft körüli árkategóriában már igenis léteznek olyan lakkok, melyek egy rétegben is jól fednek, és néhány napig nem is veszítenek a fényükből. Nekem eddig az Astor és a Rimmel termékei váltak be leginkább, így nem kísérletezgetek - bár ha valaki megdobna egy-egy MAC, vagy netán Chanel lakkal, azért feladnám az elveimet. Mivel vészesen közeledik a nyár, már bátran használhatunk feltűnőbb színeket is, mint korallt, pinket, vagy világoskéket:
Élénk cukorkaszínek

Az ehhez hasonló cukorkaszínek vásárlásakor sokféle szempontot kell figyelembe vennünk. Oké, hogy első látásra beleszerettünk abba a cuki kis türkizbe, de érdemes átgondolni, hogy miután hazaérve extázisban kipróbáltuk, még hányszor fogjuk kifesteni vele a körmünket? Ha a fürdőszobaszekrényben már egy egész paletta sorakozik a különféle lakkokból, két választásunk van: vagy sóhajtunk egy nagyot, és otthagyjuk az áhított darabot, vagy igyekszünk a lehető legkisebb kiszerelésűt venni. Mivel lányokból vagyunk, esélyesnek tartom, hogy mindenki inkább a második lehetőséget választaná. Ha már a kis kiszerelésnél tartunk: ha csak nyárra szeretnéd a lakkot, mindenképp ezt válaszd. Hogy miért? Lehet, hogy csak 300 Ft a különbség a kicsi és a nagy között, de a lakk így is, úgy is beszárad egyszer: az üvegcsébe operált pár csepp aceton nem fog javítani a helyzeten, viszont ha hajlamos vagy télen is a színeset választani, bátran megveheted a nagyobb méretűt. Második lényeges szempont az ecset: vannak ugyanis ügyesebb, és kevesebb kézügyességgel megáldott lányok. Előbbi típus még ellentétes kézzel is kiválóan és hibamentesen fest, nekik teljesen mindegy, milyen az ecset formája. A többség azonban maszatol, elken, lemos, és persze ideges, méghozzá nagyon. Hányszor kiabáltam a jobb kezem mutatóujját festve, hogy ha ezzel most végzek, soha, soha többet nem festem ki a körmeimet. Azóta persze megtaláltam a két számomra legmegfelelőbb ecsetet. A Rimmel 60 Seconds és Lycra Pro nevű termékei maxiecsettel vannak ellátva, így a lakkozást lehetetlenség elrontani velük. Az sem elhanyagolandó, hogy a két kezünk - száradással együtt - 10 perc alatt megvan.
Sötét, kifinomult színek azoknak, akikhez nem illik a színes

Mit tegyünk tehát, ha megvan a jó ecset, a jó szín, és a megfelelő méret? Először is találjunk magunknak legalább egy szabad félórát, amikor nyugodtan leülhetünk az asztalhoz. Készítsünk be magunkhoz vattapamacsot, lemosót, és fültisztító pálcikát, mellyel könnyedén korrigálhatjuk a kis hibákat. Gondolom, már mindenki kitapasztalta, hogy mennyi lakknak kell maradnia az ecseten, így erről most nem ejtek szót. A lakkozást alul, a körmünk közepén kezdjük, majd minél gyorsabb mozdulatokkal ügyeskedjük el a festéket pontosra és egyenletesre. Egy fontos dolog: a körömágyunkra ne kerüljön a festékből, mivel az nagyon igénytelen hatást kelt. Ha fültisztítóval nem megy, inkább mosd le az egész körmödet, és próbáld meg újra. Akkor állhatsz fel az asztaltól, ha a lakk szépen megszáradt, és a körmeiden kívül sehol máshol nem található belőle. Egy darabig még kerüld az olyan tevékenységeket, mint kézmosás, kéztörlés, és persze öltözködés (ez az én örök mumusom). Néhány nap múlva a festék valószínűleg elkezd kopni: ha ez csak egy-egy körmünkön következik be, egyszerűen fessük újra őket, ha azonban úgy látod, hogy illene újrafesteni az egészet, ne húzd az időt. Az ápolatlan kezek mindenkinek szemet szúrnak, még akkor is, ha rejtegeted őket.

2010. május 7., péntek

Nyári cipőkavalkád

Nemrég egy cégnél volt dolgom, és könnyelműen belebújtam egy magassarkúba, hogy "üzletasszonyosabbnak" tűnjek. Fél óra után megesküdtem magamban, hogy nyáron soha többet nem bújok 3 centinél magasabb sarkakba, és azt is, hogy ezt a tanácsot megosztom veletek is.

Mindig is nagyon tiszteltem azokat, akik gravitációt is meghazudtoló módon képesek billenés, botladozás nélkül szépen, kecsesen járni magassarkúban. Mindig felmerül a kérdés a fejemben, hogy ők hogy nem halnak bele a fájdalomba? Ennyire megszokták, vagy csak azt teszik, amit a nők többsége - nem törődnek vele, hanem inkább mosolyognak? Mindenesetre nyáron sok más tényező is nehezíti a járást ezekben a lábat nyújtó csodákban. Meleg van, csúszik a cipő, délutánra pedig az ülőmunka, vagy épp a rohangálás hatására akár egy cipőméretet is dagadhat a lábunk. Erre a problémára a magam egyszerűségével csak két, plusz egy megoldást látok: 1. lapos talpú, 2. telitalpú, +1: törpesarkú. Mindhárom esetre összeválogattam nektek az itthon is fellelhető, legdivatosabb darabokat, nézzük először örök barátainkat, a lapos talpú cipőket.
Deichmann, Tamaris, H&M

Szerencsére már sokféle lapos fazonú cipőből válogathatunk a hazai üzletekben is: a legnagyobb trend idén is a szandál, mely nemcsak nagyon kényelmes, de a lábat sem töri fel (nekem, akinek még a legprimitívebb papucs is kínokat okoz, ez nem elhanyagolandó tényező). A gladiátor fazon idén is hódít, csakúgy, mint a nőiesebb, de azért még szandálra hajazó kis cipőcskék (bal közép). Ha merészebb vagy, kipróbálhatod a kifutók nagy kedvencét, a csizmaszerű szandált, mely rövidnadrággal, vagy maxiruhával újító és divatos. A flip-flop papucsokról sajnos le kell, hogy beszéljelek titeket, lányok: maximum strandra való. Ha mindenképp ennél a fazonnál szeretnél maradni, válaszd inkább azt a változatot, ami egy szandálra hasonlít, de ugyanúgy a lábujjaid közt fut el a pántja (tavaly már rengetegen mászkáltak ebben a fazonban). Olyan helyzetek is adódhatnak azonban, amikor a lapos talpú cipő nem a legjobb választás. Ez esetben sem kell csüggedned, és beletörődő arccal belebújni a kínzó magassarkúdba: a telitalpú cipők - ha jól választjuk ki - kiváló alternatívát jelenthetnek.
H&M, Vagabond

Vérző szívvel raktam be a montázsba a bal felső sarokban látható telitalpú csodát: mióta megláttam, egyszerűen akarom, de a pénztárcám sajnos nem elég vastag hozzá, és félek, hogy mire jön a régen áhított fizetés, már csak a hűlt helyét találom. Az alatta látható fekete darab mindenféle ruhával variálható, tökéletes egy könnyed sétára és egy vad bulira egyaránt. A jobb oldali oszlopban pedig a plusz ötlet, a törpesarkú. Azért nem számítottam a "teljes értékű" ötletek közé, mert csalódtam már mélységesen törpesarkúban. A boltban még kényelmesnek tűnt, és úgy gondoltam, a buszmegállóig nem lehet gond. Tévedtem, a második kereszteződésben már a pokolba kívántam a cipőt és magamat is. Mindenesetre aki kevésbé szerencsétlen típus, annak meleg szívvel ajánlom a minisarkakat is, mely - bár nem olyan mértékben, mint a magassarkú, de - szintén megnyújtja az alakot. Szoknyával nagyon jól néz ki, de egy szűk farmert is feldobhat. Válassz hozzá nyári, színes kiegészítőket, tűzz egy nagy, virágos csatot a hajadba, és tündökölj!

2010. május 3., hétfő

A vintage szerelmese

Mindig nagy öröm számomra, amikor érezni a levegőben, hogy indul valami új, amit eddig nem szoktunk meg itthon. A postafiókomban reggel egy üzenet várt a Lovebug Vintage alapítójától, Kertész Violettától, melyben újonnan indult webshopjára hívta fel a figyelmem.

Ahogy végigpörgettem a kínálatot, azonnal írtam is Violettának, hogy mindenképp szeretnék feltenni neki pár kérdést a munkájáról, és mennyire jól tettem! A válaszokból kiderült, hogy a lánynak a vérében van a divat, de ha megnézitek az oldalt (www.lovebugvintage.com), erre ti is rájöhettek.

1. Mikor kezdtél el érdeklődni a divat iránt, és miért?
Már egész kicsi koromban. :) Aztán érettségi után elvégeztem egy két éves ruhatervező sulit, ahol rájöttem, hogy a divat nálam szerelem, de nem tervezőként. Ekkor kezdtem el írni a divatról egy online magazinnak, amit a mai napig csinálok, közben elvégeztem a kommunikáció szakot, és írtam számos női magazinnak, a Joytól kezdve az Elite-en át a Cosmo-ig, illetve több mint egy évig a Stílus magazin divatszerkesztője is voltam. Emellett stylistként is dolgoztam, főleg az Artmafia nevű kreatív csoporttal, különféle videoklipekben és reklámfilmekben dolgoztam velük, ahol elég sok tapasztalatot szereztem és sok kincslelőhelyet megismertem.

2. Miért áll ilyen közel a szívedhez a vintage?
Imádom a régi idők hangulatát, minden egyes évtizednek megvan a sajátos varázsa, ami a használati tárgyakban és ruhákban kiválóan visszaköszön, sok designer nyúl vissza inspirációért az egyes korokba, nem is véletlenül. Én mindig is imádtam piacokra járni, régi kincsek után kutatni, mert minden darabnak története van és egyedi.


3. Mikor döntöttél úgy, hogy érdemes lenne üzleti szinten is foglalkoznod ezzel az irányzattal?
Már hónapok óta terveztem, mivel külföldön annyi ilyen oldal van, itthon viszont egy sem, és bár van pár klassz üzlet ahol van vintage is, sokan vidékről nem jutnak fel gyakran Budapestre, illetve nincs annyi idejük, kedvük átböngészni egy egész üzlet árukészletét. Itt pedig lehet nyugisan mazsolázni, akár otthon, pizsamában is. :)

4. Honnan gyűjtöd be a webshopra felkerült ruhákat és kiegészítőket?
Egy része az elmúlt évek alatt halmozódott fel, apránként, piacokról, külföldről, nagymamák szekrényéből, másik részét tematikusan keresem, sokat járom a várost, és vidéken is ki lehet fogni kincseket.

5. Van esetleg egy olyan kedvenc darabod, melyre szívesen emlékezel vissza, netán emlékezetes a története?
Egy nemrég eladott nagy kámeás nyakláncot Szegeden, egy piacon vettem, hangulatos és bulis hétvégét töltöttem ott, szívesen emlékszem vissza erre, de van például egy leopárdos trencskó, amit a Gólya nevű (azóta már megszűnt) szocreál turiban vettem még 1998-ban és abban partiztam végig az azóta már legendás Frank-hegyi és hasonló acid bulikat.6. A saját stílusodban is fellelhetőek ezek a vintage elemek, vagy a hétköznapokban inkább szolidabbra szavazol?
Régebben nagyon vadul és színesen öltöztem, ez mára már jócskán letisztult, szeretem a vintage ékszereket, táskákat, viszont ruhában főként feketét viselek. A hazai tervezőket nagyra becsülöm, szeretek beszerezni a kedvenc tervezőimtől egy-egy darabot, amit H&M-es és hasonló típusú alapdarabokkal, és akár second-hand vagy vintage ruhákkal egészítek ki.


7. Milyen terveid vannak a jövőre? Vannak olyan álmaid, melyeket mindenképp meg szeretnél valósítani?
Az álmom a LoveBug folyamatos fejlesztése, bővítése, sokkal több designer darabbal, amihez itthon elég nehéz hozzájutni, ezért a külföldi beszerzés lesz a következő lépés, valamint, hogy ez a stílus itthon is kedvelt, megfizethető és elérhető legyen. Ja igen, és minél több elégedett Lovebug vásárlót szeretnék látni a városban. :)

Kattanjatok tehát a webshopra, ahol a fent látható darabok mellett még sok-sok izgalmas, vintage ruhát és kiegészítőt találtok!

Az overall virágkora

Ki emlékszik még arra az időre, amikor az overall még az a ruhadarab volt, melyet télen, szánkózás előtt kaptunk magunkra, hogy fáradhatatlanul gyárthassuk benne a hóangyalokat? Szerencsére ez a post nem az előbb említett, pufi, meleg darabról szól, hanem sokkal nőiesebb társairól, melyek idén nyáron az alapruhatár részei lesznek.

Az overall, vagy ahogy az angol nyelvben nevezik, jumpsuit, az idei szezonban hihetetlen sikernek örvend. Ez nem is véletlen, ez a ruhadarab ugyanis rendkívül egyszerűen biztosít divatos külsőt viselőjének. Csak magadra kapod, párosítod néhány egyszerű kiegészítővel, és máris a lábaid előtt hever mindenki. A magas és vékony lányok jelen esetben is előnyben vannak: rajtuk mindenféle fazonú overall jól áll, választhatják a selyemből készült, pánt nélküli változatokat, és a rövid szárú verziót is. A teltebb lányoknak sem kell azonban lemondaniuk erről a sokoldalú darabról: válasszanak olyat, mely sötétebb tónusú, lágy esésű, de nem feszülős. A következő összeállításban látható fekete Lanvin jumpsuit például tökéletes választás lehet minden alkatra:
Az overallok variálása esetében egy fontos szabály van: ne erőlködj! Ha erőszakkal próbálsz harmóniát teremteni az öltözködésedben, görcsös lesz a végeredmény. Egy farmerból készült overallhoz például nem kell más, mint egy merész harisnya, és egy visszafogott cipő. A farmeranyag nagyon jól mutat virágossal, így ehhez a darabhoz én mindenképp egy virágos harisnyát választanék. A fekete változat már önmagában is nőies, elegáns, nem kíván sok kiegészítőt, mert csak elterelnénk velük a figyelmet. Egy fekete cipő ez esetben nagyon unalmas lenne, válasszunk hozzá inkább egy feltűnő színűt, például egy rózsaszín platform magassarkút. Az aprómintás, virágos, rövid szárú jumpsuit nagyon helyes nyári viselet, legjobban barna kiegészítők illenek hozzá. Ha lapos talpú, gladiátor fazonú szandált választunk hozzá, és magunkra kapunk egy laza anyagú, szürke kardigánt, egyszerű és nagyszerű hatást érünk el vele. Végül az utolsó, a zöldesszürke, háromnegyedes szárú overall a soros, mely egy változatosan használható ruhadarab: viselhetjük a hétköznapokon topánkával, napszemüveggel, csak lazán. Felvehetjük viszont egy elegáns bulira is fekete kiegészítőkkel: magassarkúval, és egy szolid borítéktáskával.

Az egyik legnagyobb kedvenc: Nanushka 2010 nyár

Van még néhány apró részlet, melyet muszáj megemlítenem az overallokkal kapcsolatban: az első ilyen a fehérnemű, melyet viselünk alatta. Idén is nagyon visszataszító, hogyha a ruha harmóniáját megtöri egy kilógó melltartópánt. Ezt a bakit könnyedén kiküszöbölhetjük, ha pánt nélküli fazont veszünk az overall alá. Eleve pánt nélküli overallhoz ez természetesen alapszabály. Tudjuk azt is, hogy a finom, vékony pamut, illetve selyemhatású anyagokon minden kis szegély, varrás meglátszik, így ha nem megfelelően választunk fehérneműt, kellemetlenül érezhetjük magunkat legújabb szerzeményünkben. Az is előfordulhat, hogy bár nagyon szívesen hordanánk már az overallunkat egy buliban, az esti, csípős levegő ezt nem engedi. Ez esetben forduljunk a legújabb divatcselekhez: vegyünk fel egy vagány bőrdzsekit, a magassarkút és a szandált pedig párosítsuk zoknival, így garantáltan nem fogunk megfázni.

Zara 2010 május

És a végére íme néhány "nem szabad" szabály is: elegáns vonalvezetésű overallhoz ne vegyünk kardigánt, és lapos talpú cipőt is csak akkor, ha a jumpsuit szárát kicsit felhajtjuk. Rövid szárú overall továbbá nem való iskolába, vagy munkába (kivéve, ha egy divatlapnál dolgozol, és harisnyát veszel alá, ott még értékelhetik is ezt), viszont tökéletes egy nyári sétára, egy bulira, vagy egy könnyed kávézáshoz. Ne vegyél fel magassarkú szandált, ha nem tudsz hibátlanul járni benne: avasd fel először egy rövidebb úton, de mindenképp utcán (például bevásárláshoz), hogy meggyőződj róla, nem lesz gond egy végigtáncolt éjszakán sem. A zoknik és harisnyák kényelmesebbé és biztosabbá tehetik a járást a magas sarkakon, minél vastagabb az anyag, és minél magasabb a pamuttartalma, annál jobban megtapad a talpakon, így kevésbé fog csúszni a lábad. A legfontosabb szabály: figyeld az akciókat, leárazásokat, és ha teheted, mindenképp szerezz be egy overallt!