2010. április 30., péntek

Kedvencünk, a kardigán

Aki valaha találkozott velem, tudja, hogy imádom a kardigánokat. Ha belegondolok, szinte nincs is olyan nap, hogy ne viselném ezt a sokoldalú ruhadarabot. Hogy miért szeretem? Jól néz ki koktélruhával vagy farmerrel, szép kasmírból vagy flitteres anyagokból - mindenhogy.

Lányoknak:
A kardigánok azért praktikusabbak, mint a pulóverek, mert átmeneti időben is ugyanúgy viselhetjük. A pulcsikat sose szerettem, mert tavaszi napokon csak két megoldásom volt, ha azt viseltem: levettem, és fáztam, vagy magamon hagytam és melegem volt. A kardigánnal ilyen probléma nincs: egyszerűen csak kigombolom, és rögtön jól érzem magam. Persze nemcsak ez az egy érv szól mellettük, hanem az is, hogy egyszerűen minden stílusba beleillenek: stílusos csavart ad egy alkalmibb ruhának és egy farmer-póló összeállításnak egyaránt. Tapasztalataim szerint nincs olyan ember, akinek ne állna jól a kardigán: vékonyaknak és testeseknek egyaránt az előnyös külső tulajdonságait emeli ki. Rövidebb derékkal a hosszított fazont, alacsony termettel pedig a testhez simuló verziót válasszuk. A hosszabbak kitűnően néznek ki egy tunikával, egy-egy színes darab pedig a legfeketébb, legunalmasabb öltözéket is harsánynak láttatja, ami - lássuk be - tavasszal nem elhanyagolandó szempont. Szerencsére kardigánokat már mindenütt kapni, a fazonok és minták sokasága pedig évek óta nem volt ilyen színes.
A felül látható, hosszított fazonú kardigánok nagyon jól mutatnak szűk farmerral és egyszerű kiegészítőkkel. Az alsó, szűkebb darabokat pedig elegánsabb ruhákhoz ajánlom. Ha mintásat választasz, ügyelj arra, hogy a ruha, amire veszed, egyszínű legyen. Ugyanígy mintás ruhára csak sima, semleges árnyalatú kardigánt vegyél. A most nagyon menő, magas vállszabású fazon nagyon jól mutat magasított derekú ceruzaszoknyával, lényeg a kreativitás!

Fiúknak:
Fiúk, kérlek titeket, ezt a tanácsot fogadjátok meg: Ha legközelebb pulóvert vásárolnátok, emeljetek le inkább egy kardigánt a polcról. Sok lánytársam nevében mondhatom, hogy utóbbi sokkal divatosabb, modernebb, és - igen, így van - férfiasabb stílust eredményez. Az örök szabály jelen esetben is érvényes: rövid felsőtesttel hosszú kardigánt, rövid lábakkal pedig csípőig érő (tehát normális) hosszúságút válassz. Ha még bátortalan vagy e téren, keresd a visszafogott szabást, és a sötétebb árnyalatokat. Ha viszont valami merészebbre vágynál, öltsd magadra a nyár élénk színeit, és dobd fel vele kedvenc farmer-póló szettedet. Az alábbi képen mindkét verzióból láthatsz hármat:

Láthatod, hogy fazonokon belül is jócskán van mit válogatni: dönthetsz például a két- vagy többgombos változatból, lehet a gombozás egy- vagy kétsoros, és persze a nyakkivágás is lehet kerek, lehet V fazonú, vagy teljesen mély is. Egy kis súlyfelesleggel rendelkező fiúk inkább lazább, bővebb szabást válasszanak, míg a magas, vékony alkatúak bátran választhatják a feszülősebb, szűk verziót is: igen, sokan utánad néznek majd, de azok a pillantások - higgyétek el - csak az irigység miatt vannak. A színes kardigánok egyébként a "teddy boy" trend reneszánsza miatt újra divatosnak számítanak, így ha akad nálad még néhány, a nu-rave korszakodból megmaradt ijesztően színes darab, most előhalászhatod őket a szekrényedből. Lehet, hogy első látásra furcsának tűnik a már-már rózsaszínbe torkolló szín, de egyrészt a Jóbarátok óta tudjuk, hogy ez nem rózsaszín, hanem eperszínű, másrészt pedig ez az árnyalat még mindig jobb, mint a fiúk által halálra hordott, langyos fagyiszín. Szóval srácok, csak bátorság, a hatás nem fog elmaradni!

2010. április 27., kedd

Kiugrunk a bőrünkből

Nos, már észrevehettétek, hogy sem a szóviccek, sem a humor nem az erősségem, viszont a cseles logikával megáldott olvasók már sejthetik, hogy a mai bejegyzésben is a Skins-ről lesz szó. Nagyjából másfél hónap múlva ugyanis végre Magyarországra is elérkezik a világszerte teltházas Skins bulik egyike.

Amikor elindult a sorozat első évada, a barátnőimmel állandóan azt emlegettük, hogy milyen jó lenne egy buli, ahol azok a kiválóan összeválogatott zenék mennének, melyeket az egyes epizódokban hallottunk. Persze nemcsak a zenéről van szó - ki ne szeretne egy olyan vad buliban részt venni, ahol nem tudhatod, mikor támad le egy kutyajelmezbe öltözött ismerősöd, vagy épp a sorozat egyik szereplője. A Noise Night Life tudhat valamit, mert most mindezt elhozza nekünk. Június 11-én, pénteken gyere el te is a Dürer Kertbe, ahol 6 előadó fog szórakoztatni titeket a legjobb zenékkel. Skins buli révén főleg indie és electro számokat hallhattok majd, így például a Robotrock csapata is egy különleges műsorral készül aznapra. És hogy mitől lesz még különlegesebb az este? A szervezők elhozzák nektek a sorozat második generációjának nagy kedvencét, Freddie-t, azaz, Luke Pasqualino-t. A színész egy dj-szettel izzítja be a népet, bár valószínű, hogy a megjelent lányoknak már az is maga a megváltás, hogy egyáltalán egy légtérben lehetnek vele.


A Skins Party-k egyébként világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, és rendszerint óriási látogatottságot produkálnak. Ha te is rá vagy kattanva a bulira, érdemes minél előbb jegyet szerezned. A buli hivatalos Facebook eventje szerint 2000-en már biztosan ott lesznek, és ne felejtsük el, még van több, mint egy hónapunk. Ha már szóba kerültek a jegyek: elővételben 2000, a helyszínen 2500 Ft-ért lehet a tiéd egy belépő, ami tekintve az előadók számát, teljesen korrekt. Május 10-től van lehetőség elővételre, így ha ezt a verziót választod, sétálj/buszozz/metrózz el a The Lab-be (Király utca 48.), vagy a Dürer Kertbe, ahol rögtön megkaparinthatod a jegyeket. Ne tántorítson el a nagy tömeg sem, a szervezők szerint 4500-an simán beférnek a helyszínre. A buli látogatottságát nemzetközi szinten is mérni fogják, úgyhogy mindenkit arra buzdítunk, hogy mutassuk meg, hogy mi vagyunk a legjobbak, és csináljunk egy igazi, hangulatos bulit. És ha még nem lenne ihleted a bulihoz, elég annyit mondanom, hogy ez a szám mindenképp benne lesz a setlist-ben.2010. április 26., hétfő

Fotózás a kulisszák mögött

Mindig gondoltam, hogy egy modell élete nemcsak abból áll, hogy könnyedén végigsétál egy kifutón, és milliomos lesz belőle. Pénteken teljesen világossá vált számomra, hogy modellnek lenni nehéz feladat és hatalmas kihívás.

Hogy miért mondom ezt? Pénteken részt vettem egy fotózáson, és elmondhatom, hogy ez a kb. 3 óra olyan szinten kifárasztott és lemerített, mint fél óra a futópadon, csak persze másképp. Először is írnék kicsit az előzményekről: egy ismerősöm írt nekem Facebook-on, hogy lenne egy fotózás a Glamour magazinnak, és mivel ő megy, beajánlott engem is. Két perc gondolkodás után rájöttem, hogy ebből csak tanulhatok, így elvállaltam. Péntek reggel 7-kor felpattantunk a vonatra, és elindultunk a magazin szerkesztőségébe, ahol sminkesek, stylistok, és egy fodrász várt ránk. Nagy élmény volt már az is, hogy a helyszínen lehettünk, és persze az is, hogy olyan szakértőkkel "dolgozhattunk" együtt, mint az egyik kedvenc stylistom, Kökény Niki. Először ruhát választottak nekünk, majd a sminkes vett kezelésbe minket. Soha nem volt még rajtam ilyen vastag réteg alapozó, így elég kényelmetlenül éreztem magam (nem voltam elég meggondolt, és telefonáltam egyet.. az eredmény: vastag, letörölhetetlen púderréteg a kijelzőn), a később sietve vásárolt arctisztító kendő azonban megmentett. Smink után egy fodrász átszárított kicsit a hajunkon, majd némi várakozás, és végül az átöltözés után a metró felé vettük az irányt, és meg sem álltunk az Operáig. Nagyon viccesen festhettünk: Pintér Judit, a stylist, és a sminkesek hatalmas bőröndökkel, míg mi félig-meddig már a kiválasztott ruhákban és erős sminkben utaztunk.

Útban a helyszínre

A helyszínen sokként ért minket a beígért napsütéses, meleg idő helyetti alig 12 fokos hőmérséklet, mivel a fotósorozat a magazin egyik nyári számába készült. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy vékony, nyári ruhákba kellett átöltöznünk, ami eléggé nehezünkre esett. Én kék és fehér ujjatlanban, halásznadrágban és szandálban voltam, amiben persze még egy jókora sárkupacba is sikerült belelépnem, hogy teljes legyen a kín. Hamarosan megérkezett a fotós is, akiről végül kiderült, hogy ő Sárosi Zoltán, aki többek között a Marie Claire-nek is gyakran dolgozik. A fotózás egy idegenvezetésről szólt, így a feladatunk annyi volt, hogy sétálgassunk a zebrán, térképekkel és fényképezőkkel a kezünkben. Ez néha nagyon vicces volt, mert ha jól tudom, még egyikünk sem modellkedett korábban. Gyakran volt olyan helyzet, hogy nem tudtunk mit kezdeni magunkkal, vagy épp rosszul csináltunk valamit. Legviccesebb talán az volt, amikor a fotózás kellős közepén felsikított az egyik lány, hogy "Jaj, az épületek helyett magamat fényképeztem!". Úgy elkezdtünk nevetni, hogy azok a képek valószínűleg nem sikerültek túl jól. Néhány oda-vissza sétálgatás végül elég volt ahhoz, hogy egy jó kép mindenképp készüljön, így megkönyörültek rajtunk, és hazamehettünk. Be kell vallanom, életemben nem nyújtott még ilyen élményt az, hogy felvehettem a tornacipőmet. Hipochonder énem azért persze felülemelkedett, és már láttam is magam előtt azt a betegséghalmot, ami a hideg idő miatt rám vár, de szerencsére megúsztam egy kis köhögéssel.

A mosoly a baseballsapkának szól

Tekintve, hogy én alapjáraton még egy igazolványkép-fotózáson is feszengek, nem számítok túl jó képekre, viszont optimista módon azért bízom a Photoshop varázserejében, hátha. Mindenesetre nagy élmény volt, jó lehetőség, és persze hatalmas móka. Azt egyelőre nem tudom, hogy melyik számban, és milyen anyag kapcsán jelennek meg a képek, de ha megtudok valamit, mindenképp szólok.

2010. április 21., szerda

Variációk farmerruhára

Egyre gyakrabban kapok olyan kéréseket tőletek, hogy a szettekben tüntessem fel a ruhadarabok árait is: Facebook-on már megmagyaráztam, hogy miért nehéz ez, viszont titeket sem szeretnélek cserben hagyni, így megtaláltam az arany középutat.

Nagyon szeretek olyan cikkeket írni, melyekben öltözködési tanácsokat adok. Ezekben a postokban minden kreativitásomat kiélhetem, és remélem valamennyire segítek is velük. A mai bejegyzésben egy bájos farmerruhát variálok háromféleképpen: két hétköznapi és egy bulis szettet állítottam össze nektek. Mindhárom outfit alapja ez a farmer anyagból készült New Yorker ruha, mely 6990 Ft-ért lehet a tietek.

Tavaszi hétköznapok

Már észrevehettétek, hogy a vad, harsány színek nem tartoznak a kedvenceim közé. Ezt a finoman kék ruhát sem érdemes például pirossal vagy sárgával hordani, mert odaveszne a nőiessége. Az arany kiegészítők tökéletesen illenek a ruha anyagához és színéhez egyaránt. Hiába egyre jobb az idő, egy kardigánra mindenképp szükségünk van, én egy szürke darabot választottam. Mostanra nem érvényes az a szabály, hogy a cipőnknek és a táskánknak hasonló színűnek kell lennie. A nyári trend-előrejelzésben még Abodi Dóra is megmondta, hogy most már az a menő, ha az említett kiegészítők színe eltér egymástól. Nyugodtan vegyél fel tehát egy aranyszínű szandált egy szürke táskával, és hódolj a legújabb trendnek!

Hűvösebb napokra


Az, hogy beköszöntött a tavasz, egyúttal azt is jelenti, hogy számítanunk kell a változékony időjárásra. Hordtam én például téli kabátot és nyári bőrdzsekit egy nap leforgása alatt. A hirtelen változó frontok a hangulatunkra és a fizikai állapotunkra is hatnak, így nem mindegy, hogy öltözékünk mennyire kényelmes. A fent látható szett divatos, mégis könnyed: vegyél egy legging-et a ruha alá, húzz rá kényelmes, lapos talpú csizmát, és vedd fel a kedvenc blézeredet. Az így kapott outfitet variálhatjuk finom kiegészítőkkel, mint ezzel a derekat hangsúlyozó övvel, vagy egy szép nyaklánccal. Szettünket az időjárásnak megfelelően alakíthatjuk és rétegezhetjük, hogy tényleg jól érezzük magunkat a ruhánkban.

Elegánsabb alkalmakra
Akárhogy is nézzük, a 7000 Ft nem olcsó. Érthető tehát, hogy minden darabot szeretnénk a lehető legjobban kihasználni. Miért ne hordhatnánk ezt a ruhát a suliba és az esti buliba is? Nem kell sok kiegészítő ahhoz, hogy ez a csinos ruha buli-kompatibilis legyen: elég egy magassarkú, és a bőrdzseki, melyet mindig hordasz. A két fekete darab már önmagában is feltűnő, így az ékszerekkel bánjunk óvatosan: egy gyűrű egyszerű és nagyszerű választás, csakúgy, mint a szintén arany clutch, melyben elférnek a legfontosabb partikellékek.
Felmerülhet a gondolat, hogy elméletben jól mutat ez a variálás, de hogy fogod megoldani a véges tartalmú szekrényedből? A válasz egyszerű: a képek csak irányt mutatnak, a feladat nehezebbik része rád vár. Nem könnyű feladat néhány kiegészítőből csodagardróbot varázsolni, a titok viszont itt is örök érvényű: sok-sok alapdarab, és nem érhet csalódás.

2010. április 20., kedd

Trendhatározó magas lányoknak

A magasabb lányoknak az öltözködés egyszerűbb, de persze nem gyerekjáték. Nekik is ugyanúgy az alkatuknak megfelelően kell összeválogatniuk a ruháikat, a mai trendhatározó ebben nyújt egy kis segítséget.

Olyan montázs ezúttal nem készült, mely a tiltólistás darabokat tartalmazza. Hogy miért? A magas lányok, ha ügyesek, mindenféle darabot hordhatnak. Először is azt kell megállapítanod, hogy hogyan oszlanak el a tested arányai. Nekem például rövid derekam, de hosszú lábam van, így értelemszerűen nem állnak jól azok a darabok, melyek egy szép, hosszú derekú lányon jól mutatnak. Ha te is hasonló cipőben jársz, arra kell törekedned, hogy a derekad minél magasabbnak tűnjön. Ezt többek közt hosszított fazonú felsőkkel és hosszú nyakláncokkal érheted el. Ha a lábaid rövidebbek, válaszd a középen, függőlegesen koptatott nadrágokat, és emeld ki a derekadat testhez simuló, lágy anyagú felsőkkel. A következő kép ötletet adhat a mindennapi öltözködéshez:
Mára nagyon elavult az a megállapítás, hogy magas lányok ne hordjanak magassarkú cipőt. Érdemes megnézni a modelleket, akik az átlag 180 centis magasságukhoz is bátran felveszik a legmagasabb sarkú platform cipőt. Lehet, hogy itthon még nem megszokott ez a jelenség, de érdemes bátornak lenni. Azoknak, akiknek a hétköznapokon nem a magassarkú a legjobb megoldás, ajánlom a különböző fazonú szandálokat. Kényelmesek, divatosak, és nagyon csinos kiegészítőként szolgálnak. A magas lányok is bátran választhatnak oversize kiegészítőket: hatalmas karkötők, vastag övek és nyakláncok - mind-mind a nyári divat alapkellékei. A hosszú lábakon remekül mutat a skinny fazonú nadrág, és a vékonyabb alkatú lányok a mostanában trendi jeggings-t is megpróbálhatják, mely rugalmas, sztreccses anyagú, de farmerhatású nadrágot jelent. Viszont itt ki kell térnem egy nagyon fontos dologra, mely nemcsak a magas csajokra, hanem a világ összes lányára vonatkozik: a leggings nem nadrág! Sajnos rengeteg lány hordja nadrág helyett a különböző leggingeket, viszont mindenkit arra kérek, hogy ezt ne tegye. A leggings harisnyaként funkcionál, és higgyétek el, akármilyen alaposan nézitek magatokat a tükörben, azt nem láthatjátok, hogy mit művel veletek - és főleg az alakotokkal - ez az alattomos ruhadarab, miközben sétáltok. A különböző shortokat érdemes éles szemmel figyelni a tavasz során, nyáron ugyanis hatalmas trend lesz, de szerencsére nem az alig takaró forrónadrág fazon.


A fenti képen Enikőt egy nagyon laza összeállításban láthatjátok: szürke, gombos ruha, laza csizma, és hosszú, puha pamutsál: egyszerű, és mégis ütős szett. A hozzá hasonló magas, vékony lányok bátran kísérletezhetnek a hasonló fazonokkal, a hatás nem marad el. A nyári csizma talán nem a legpraktikusabb a legnagyobb hőségben, de szeles, hűvösebb időben nagyon trendi viselet.

Az Instant Fashion Facebook-os oldalán péntekre egy különleges postot ígértem. Hogy még tovább feszítsem a határokat, a cikk sajnos csak vasárnap fog megjelenni, mert engedélyeztem magamnak egy pécsi hétvégét. Csütörtök este azért elárulom, miről fog szólni a post, holnap pedig két trendhatározót is kaptok a cikkmentes hétvégéért cserébe.

2010. április 17., szombat

Trendhatározó alacsony lányoknak

A két trendhatározós cikk - legalábbis remélem - nagyon népszerű volt, így gondoltam, kicsit kibővítem, és személyre szabom a tanácsokat. Az első ilyen szempont a magasság. Először a lányokkal fogunk foglalkozni, pontosabban az alacsony lányokkal.

A divatos öltözködés nemcsak a modellalkatú lányok privilégiuma, ez tiszta sor. De az is tény, hogy nehezebb észrevenni egy ügyes szettet egy 160 cm körüli lányon, mint egy majd' kétméteresen. Sok alapszabály van, melyet az alacsonyabb lányoknak be kell tartaniuk, de ezek cseppet sem nehezek, csak kicsit jobban oda kell figyelniük ruhavásárlásnál. A különböző mintákkal és szabásokkal nagyon sokat lehet "csalni", most a legegyszerűbbeket sorolom fel. Először is íme a már megszokott "tiltólista" (elnézést a képért, a Polyvore nem mindig azt akarja, amit én):

Az első kényes pont a háremnadrág: ilyet alacsony lányoknak egyszerűen nem szabad felvenniük. Ha mégis mindenképp hódolni akarsz ennek a trendnek, válassz olyat, mely könnyű, lágy esésű anyagból készült. A térdvonal a kisebb lányoknak kulcsfontosságú: ne vegyetek például olyan ruhát, vagy szoknyát, mely eltakarja a térdet. Ez a kis hiba azt a hatást kelti, mintha még alacsonyabb lennél, hiába a magassarkú. Ez a csizmákra is vonatkozik: nem a legszerencsésebb a hosszú szárú csizma, főleg, ha nadrág fölé viselik. Az UGG fazonú csizmák szintén a tiltott kategóriába tartoznak, köszönhetően az előnytelen hossznak és a nyomott fazonnak. Ami a felsőket illeti: ne vásárolj túl bő, széles szabású felsőket, ha alacsonyabb vagy. A tunikát hordd inkább egy vastagabb legging-gel és szandállal. A vastag derékövek szintén összenyomják az alakot, ha viszont mindenképp ragaszkodsz hozzá, akkor az öv színe harmonizáljon a ruhádéval.
Ha jól áll a skinny farmer, és jól is érzed magad benne, akkor ez lehet a tökéletes választás. Válassz olyat, mely enyhén és függőlegesen van koptatva, ez a megoldás ugyanis optikailag hosszabbá teszi a lábakat. A bokacsizmákat és a topánkákat meleg szívvel ajánlom minden alacsonyabb lánynak: mivel a csizma szára minimálisan fedi el a lábakat, nem kelt olyan hatást, mintha a lábad hossza egy törpéével vetekedne. A miniruha nyáron nagyon kellemes viselet tud lenni (szeles időben nem ajánlott, tapasztalatból mondom), viszont ha csak pár centivel is, de érjen a térd fölé. Ha utcára hordod, emeld ki a derekadat egy vékony (!), fonott övvel: egyszerűen köss egy csomót rá ott, ahol kényelmes, így nagyon laza és divatos szettet kapsz. Ha buliba veszed fel, egy platform cipővel akár 10 centit is "nőhetsz", viszont esélyes, hogy a második tánc után már a pokolba kívánod az egészet. Gyakorolj először vastag, alacsonyabb sarkakon, majd ha azt megszoktad, jöhet a következő fokozat. Ha egyszerű, de csinos viseletre vágysz: vegyél fel egy sima pólót egy magasított derekú szoknyával, és egyszerű, fekete harisnyával. Elsöprő lesz a hatás!

2010. április 15., csütörtök

Mit csinálunk a hétvégén?

Eddig még nem nagyon találkozhattatok programajánlóval a blogon. Erre a hétvégére azonban számos olyan program jutott, melyeket érdemes átgondolni. Most azt a három rendezvényt fogom nektek bemutatni, melyeket én biztosan nem fogok kihagyni.

Holnap, azaz április 16-án a Holdudvarban kezdünk, ahol Menyhárt Tamás festőművész "Baráti Album" című kiállításának megnyitója kerül megrendezésre. Ha máshonnan nem is, az Index.hu hónapokig iwiw-en és msn-en keringő videójáról biztos felismeritek a kissé (nagyon) különc, de annál tehetségesebb művészt. A megnyitó 8-kor kezdődik, a zenét pedig a Kata-Valami szolgálgatja (csak erős idegzetűeknek, már csekkoltam YouTube-on), melyben maga a Mester is gitárt ragad. A programot tűzzsonglórök is színesítik, így ha szeretnél egy kis kultúrát csempészni a hétvégédbe, ne hagyd ki.


A megnyitó után a Merlin felé indulunk majd, ahol a The Room magazin 11. számának bemutató bulija lesz. Aminek külön örültem, hogy hosszas hallgatás után végre fellép egyik nagy kedvencem, Yonderboi, de láthatjátok a francia Gelato nevű csapatot, végül pedig az elmaradhatatlan Kunk dj-párosa pörgeti be a népet. A magazin ezúttal is különleges címlappal készült: a címlaplány nem más, mint Iris Strubegger, a világhírű topmodell.

Mivel - hála mindannyiunk kedvencének, a MÁV-nak- a buli után lehetetlen emberi időben hazaérni, ha nem Pesten laksz, csak szombat reggelre fogok ágyba kerülni, így aznapra sajnos lőttek a programoknak. Vasárnap viszont újult erővel vetjük bele magunkat a pesti fergetegbe, ahol a WAMP lesz a végcél. Remélem a napok óta tartó eső aznap elkerül minket, mivel elvileg már szabadtéren nézelődhetünk a magyar tervezők ruhái és ékszerei közt. Azért is különleges ez a nap, mert ekkor debütálnak Zoe Phobic ruhái az Erzsébet téren, így ha egyedi ruhát szeretnél előrhető áron, keresd Ágo standját.

2010. április 13., kedd

Férfias játékok

A boyfriend fazonú nadrágok hódítása szezonok óta töretlen. A világhírű designerek kollekcióiban gyakran jelennek meg maszkulin elemek, és miért is ne foglalkozzunk egy olyan trenddel, melyet Karl Lagerfeld is előszeretettel használ?

A lányoknak szóló trendhatározóban már leírtam, hogy a vékony lányokon nagyon jól mutatnak a férfias darabok. Az első hazai Glamour Women of the Year díjátdón Demcsák Zsuzsa szmokingban jelent meg, melyet azzal magyarázott, hogy a meghívon az állt, hogy a jelenlévőknek szmokingot vagy koktélruhát kell viselniük. Ő bátran élt a választás lehetőségével, és magára öltött egy nőies vonalvezetésű, ám rendkívül férfias összeállítást. Ritkán látni hazánkban ilyen bátor megnyilvánulásokat, pedig a magyar lányok általában szerencsések: magasak, szép az alakjuk, így megengedhetnék maguknak, hogy kicsit merészebben és divatosabban öltözködjenek. A szupermodell Freja Beha Erichsen azért az egyik legnagyobb kedvencem, mert nem siránkozik rendkívül férfias adottságai miatt, inkább rátesz még egy lapáttal, és mégis az egyik legszexibb modellként, és a Chanel múzsájaként tartják számon. Ha át akarjuk építeni a mindennapi öltözködésbe ezt a trendet, kevernünk kell a semleges és nőies darabokkal. Lehet, hogy a modellalkatú lányoknak jól áll a buggyos nadrág+bő ing kettős, de jól tudjuk, hogy nekik az is jól állna, ha rájuk aggatnánk egy zsákvászonból készült, spárgával összekötözött valamit. Az alábbi összeállítás három példában mutatja be a férfias elemek helyes használatát:


Az első képen egy férfiaknak készült farmeringet csempésztem bele az outfitbe. Ez esetben hagyjuk, hogy a hangsúlyos ing vigye el az egész szettet, és a többi darab legyen semleges: egy fekete legging, egy egyszerű táska, és egy magassarkú csizma alkossa öltözékünk maradék részét. Nagyon fontos, hogy ha férfiruhát hordunk, a többi darab legyen nőies, alakot hangsúlyozó, így elkerülhetjük a "gengszterrapper" hatást. A második szett alapja a sokszor említett boyfriend nadrág. Emellé csak egy egyszerű, lágy esésű pamutpólót, egy csillogó kiegészítőt, és magassarkú cipőt ajánlok. Alapszabály, hogy a bő nadrág szárát fel kell hajtani (sajnos a Looklet-ben nem volt ilyen funkció), és magassarkúval kell viselni, hogy ne nyomja össze az alakunkat. Ha nem tudsz biztosan járni magassarkúban, egy telitalpú cipő lehet a jó megoldás. A harmadik fotó igazi jolly joker-nek számít a vörös szőnyegen: Jennifer Aniston-tól kezdve Sienna Miller-ig sokan bevetették már ezt az egyszerű divattrükköt. A maxiruha és a blézer is nagyon divatos, ha pedig összedobjuk ezt a kettőt, tökéletes szettet kapunk cserébe. Ez esetben figyelnünk kell arra, hogy a blézer ne legyen se túl hosszú, se túl bő. Ehhez az öltözékhez nem fontos magassarkút húznunk, így hétköznapokra is tökéletes, de egy menő bulin is tündökölhetünk benne.

Freja Beha Erichsen

Előfordulhat persze, hogy ezeket a darabokat túlzásnak tartjuk, és nem tudjuk elképzelni magunkon. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, viszont elnyerték a tetszésedet a férfias elemek, válassz olyan ruhadarabokat vagy kiegészítőket, melyek beleillenek ebbe a trendbe, de nem feltűnőek. A férfias fazonú cipők például nagyon divatosak, egy skinny nadrággal, és egyszerű felsővel kényelmes összeállítást alkotnak. A végére pedig egy kis extra: a fiúk állítólag nagyon szexinek tartják, ha a barátnőjük (vagy csak simán a lányok) férfiparfümöt fújnak magukra. Ha bátor vagy, legközelebb ne a megszokott parfümödhöz nyúlj a drogéria polcán, emelj le inkább egy kevésbé karakteres, de titokzatos férfiillatot. Izgalmas lesz a játék, hogy vajon hányan veszik észre az új trükködet.

2010. április 11., vasárnap

A Lady Gaga-evolúció

Eddigi tapasztalataim szerint Lady Gaga nagyon megosztja a véleményeket. A showbizniszben töltött alig két éve alatt az egyik legnépszerűbb előadóvá nőtte ki magát, ebben a bejegyzésben az énekesnő stílusának alakulását követhetitek nyomon.

A Stefani Germanotta néven született énekesnő művésznevét egy telefon automata javítóprogramjának köszönheti. Persze ekkor már úton volt a hírnév felé, próbálkozásai viszont korábban is voltak. Stefani néven lemezt is adott ki, valamint Amerika szerte koncertezett Stefani Germanotta Band nevű zenekarával. Ekkor még barna hajú, átlagos kinézetű lány volt, aki köztudottan gyűlölte szerinte hatalmas orrát.

A fiatal lány hamar rájött, hogy ha híres akar lenni, ki kell tűnnie valamivel, és úgy érezte, hogy a hangja ehhez nem elég. A következő lépés az volt, hogy ledobta a ruháit. Az alig pár száz fős bárokból ezzel a kis trükkel rögtön nagyobb színpadokat (és közönséget) is meghódított, hamar lehetősége is adódott arra, hogy készítsen egy albumot. Ekkor tűnt el Stefani végérvényesen a süllyesztőben, és átvette a helyét Lady Gaga.

Amikor kijött a The Fame című albuma, az énekesnőnek friss, újító stílusa volt. Már ekkor látszott rajta, hogy valami újban gondolkodik, viszont még nem volt elég bátor ahhoz, hogy messzebbre menjen. Szerintem Gaga ekkor volt a legszimpatikusabb: mindig szép ruhákban lehetett látni, kedvesen mosolygott a fotókon, masnis frizurája pedig hatalmas trend lett.

Az album óriási sikert hozott az énekesnőnek, és ezzel egyidőben Lady Gaga neve egyet jelentett a botrányhősnő fogalmával. A lány egyre merészebb (szerintem inkább giccsesebb) ruhákat aggatott magára, volt, hogy egy szál bugyiban, és egy zakóban ment ki vásárolgatni, tehát tett róla, hogy mindig éllovas legyen a bulvárrovatokban. Egyik legérdekesebb lövése az volt, amikor egy rendezvényre menet úgy gondolta, hogy a tökéletes kiegészítő számára a teáscsésze, ezért képes volt egész délután elegánsan hordozgatni a kezében a kis tányért, és a hozzávaló csészét.

Turnék és más fellépések sokasága után Gaga előrukkolt második albumával, melynek (vajon mennyit gondolkodhatott rajta?) a The Fame Monster címet adta. Várható volt, hogy az énekesnő nem ragad le a már megszokott stílusánál, és ez valóban nem történt meg: hullámos haj, sötétre sminkelt szemek, és vörös ajkak jelentették az új Gaga-stílust. Az öltözködése is sokkal sötétebb lett, a semleges színek pedig tovább erősítették azt a hatást, mintha a lány egy halott menyasszony lenne.

Ez a nagyon sötét hangulatú stílusváltás szerintem nem volt túl szerencsés, egyrészt az egykor mosolygós, fiatal lányról már nem lehet megmondani, hogy mindössze 24 éves, másrészt pedig az énekesnő viselkedése is megváltozott. Bár ez az én véleményem, de most már csak a gyenge színészt látom ebben a lányban, mintsem a "következő Madonnát". Az énekesnő nagyon rosszul teszi, hogy lépten-nyomon rájátszik az általa közvetített "ikon vagyok, és ezért sokat küzdöttem" stílusra, és az is rendkívül ellenszenves, ahogy az egekbe emeli magát. Nem egy interjút olvastam tőle, és a legtöbb azzal kezdődött, hogy Gaga elmondja az "Elnézést kérek, ha csalódást okozok a visszafogott ruháimmal.. " kezdetű ál-mentegetőzést, ez szerintem borzalmas taktika. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő album megjelenésekor mit talál ki a hölgy, remélem, hamarosan visszatér a hiteles énekesnő szerepébe.


Neked mi a véleményed Gagáról?

View Results
Create a Blog Poll

2010. április 9., péntek

Szandál+zokni, kicsit másképp

A Facebook "I hate socks in sandals" nevű rajongói oldalának nagyjából félmillió tagja van. Első gondolatom az volt, hogy a válaszom egy "I love socks in sandals" klub létrehozása lesz, de félek, hogy ezt sokan nem úgy értelmeznék, mint én. Ha viszont elolvasod ezt a cikket, rögtön máshogy fogod látni ezt a sokak által hatalmas divatbakinak vélt stílustrükköt.

A Burberry nyári bemutatója nem véletlenül lett a kedvencem. A modellek szebbnél szebb szandáljaik alá kávészínű, nagypapás zoknit kaptak, az eredmény pedig valami lenyűgöző volt: rögtön akartam magamnak ezt az összeállítást. Sajnos gyorsan ráébredtem, hogy amíg képtelen vagyok 5 centinél magasabb sarkú cipőben létezni, addig csak a modelleken gyönyörködhetem ebben az ügyes megoldásban. Míg a külföldi streetstyle oldalak hemzsegnek az ilyen képekben, itthon szerintem még sosem láttam igazi, divatos zokni-szandál kombinációt. Persze mint mindenre, erre is rá kell érezni, de vétek kihagyni ezt az új mániát, ha beszerzel egy magassarkú gladiátorszandált: a harisnyákra specializálódott üzletekben már mindenféle színben és mintában megtalálhatóak ezek az aranyos zoknik. Most sem hagylak titeket egy kis stíluslecke nélkül, íme a külön erre az alkalomra összeállított Looklet-példa:

Bár tényleg egy kicsit merész, ez a trend az elegáns stílusba is kiválóan beépíthető, én például tervezem, hogy egyszer megtanulok szépen járni magassarkúban, és ha ez netán tényleg bekövetkezik, biztos, hogy az egyik kedvenc összeállításom lesz az egyszínű felső-ceruzaszoknya-zokni-szandál kombináció. A zokni azért is hasznos, mert - ha megfelelő a cipő mérete - a lábad nem fog kényelmetlenül csúszkálni a szandálban, így biztosabb lesz a járásod. A magas lányok itt is előnyben vannak, az alacsonyabbak viszont jobban kihasználhatják a mintákat: egy függőlegesen csíkos zokni megnyújtja a lábat, főleg, ha rövidnadrággal hordják. Ha mintásat választasz, először is gratulálok a bátorságodért. Másodszor, mindenképp vedd figyelembe, hogy mihez fogod felvenni. Egy virágmintás zokni nem biztos, hogy illik egy virágmintás szoknyához. Ha szerencséd van, te lehetsz a kivétel, csakúgy, mint egyik kedvenc Street Fashion-alanyom, akinek csodásan áll ez a virágos-virágos outfit.

fotó: Glódi Balázs (cotcot)

Azért is örültem meg nagyon ennek a képnek, mert ritka, hogy a hazai SF-oldalakon ilyen merész, újító öltözékek jelenjenek meg, viszont ez nem véletlen. Az emberek nem mernek olyan szabadon öltözködni, ahogy azt például Svédországban teszik, mert akárhányszor megpróbálják, a járókelők bizony keményen odamondanak nekik. Ez az egyik legnagyobb fájdalmam Magyarországgal kapcsolatban, hogy nagyon csúnyán lehordják azt, aki más, ezért is tartunk itt. Nem akarok nagyon elkanyarodni a témától, mindenesetre mindenkit buzdítok arra, hogy szép lassan engedje felszínre törni a saját egyéniségét. Bízom benne, hogy fogunk mi még ott tartani, hogy az utcán sétálgatva meglátok egy lányt magabiztosan szandál-zokni kettőst viselve. Ha ügyesen kombinálják, nemcsak rövidnadrággal vagy szoknyával néz ki jól, hanem esetleg egy skinny farmer alatt is. Lényeg a bátorság!

Ha nem vagy benne biztos, hogy mit mivel hordj, netán megoldhatatlan divatprobléma alakult ki a szekrényedben, bátran írj egy e-mailt az oldalt látható címre, és legjobb tudásom szerint válaszolok rá. A kérdéseket, és a rájuk írt válaszaimat szeretném megjelentetni, de kérésre a nevedet megváltoztatom. Várom az üzeneteket!

2010. április 7., szerda

YOUTH 3. Karácsonyi Anna

Anna volt a második fiatal tehetség, aki megkeresett a rovat miatt. Mindig nagyon örülök az ilyen üzeneteknek, nagy megtiszteltetésnek tartom, ha bemutathatom nektek a jövő reménységeit. Nézzük is, miért kell figyelnünk Annára, és különleges táskáira!

Panka egy jelmez- és díszlettervező iskola elvégzése után döntött a táskatervezés mellett. Elmondta, hogy a körülötte dolgozó tervezők rendkívül inspirálóan hatottak rá. Munkáit végignézve rögtön látszottak azok az egyedi elemek, melyek az elkészült táskákat különlegessé teszik. A lány munkájában arra törekszik, hogy táskái nemcsak hordhatóak és kényelmesek legyenek, de hassanak minden érzékszervünkre. Ez az elgondolás nagyon szimpatikus volt nekem, és ha megnézitek Panka munkáit, látszik rajtuk, hogy az anyaghasználatuk átlagtól eltérő: különleges varrások, hajtások, húzások teszik őket szemet és kezet gyönyörködtetővé. A tervező legjobban fényes hatású anyagokkal szeret dolgozni, melyeket az előbb említett különleges elemekkel bolondít meg. Anna kedvenc színe a fekete, de természetesen bőven használ más színeket is. Az ő esetében is multifunkciós tervezőről beszélhetünk: a táskatervezés mellett szívesen veti papírra jelmez- és ruhaterveit, valamint rendkívül tehetségesen fotózik. Ha meg szeretnéd ismerni a tervező munkáit, kattints MySpace-es oldalára, de rajongói oldalát Panka néven Facebook-on is megtalálod. Ha azonnal be szeretnél szerezni egyet ezekből a különleges táskákból, a Catwalk-ban számos darabot találsz.

http://www.myspace.com/pankacreative
http://catwalkbudapest.com

2010. április 4., vasárnap

Trendhatározó lányoknak

Ez esetben talán még nehezebb dolgom van. Egy lány ugyanis szinte végtelen számú/stílusú ruhadarabból válogathat, így annak az esélye is sokkal nagyobb, hogy az illető rosszul választ. Azt sem lehet konkrétan megmondani, hogy mi a divatos, így ebben a postban az én véleményemet fogalmazom meg a divatos öltözködésről.

Biztos azt várná mindenki, hogy azzal kezdem a mondandómat, hogy egy lány öltözzön nőiesen. Persze nem árt, ha nem kizárólag bő ingből és boyfriend farmerből áll a gardróbunk, de szerintem a vékony lányokon nagyon jól mutatnak a fiús darabok. Az öltözködéskor leginkább arra kell figyelnünk, hogy a szettünk ne hasson olcsónak. Hiába veszünk több tízezerért farmert, felsőt, ha csak egy kicsit is eltévesztjük a stílust, feleslegesen költöttünk. Érdemesebb a klasszikus, örök darabokba többet fektetni, és az olyan ruhákba, melyek rövid ideig vannak divatban (pl. háremnadrág), kevesebbet. A fiúknak szóló post is tartalmazott egy tiltólistás montázst, íme a lányoknak szóló verzió:
Első ránézésre úgy tűnhet, hogy kizárólag fillérekért kapható, "gagyi" darabokat válogattam össze. Ha viszont megnézed az UGG csizmát, vagy a Louis Vuitton táskát, láthatod, hogy ez nem így van. Hogy miért raktam bele a montázsba ezeket a darabokat? Sokan azt hiszik, hogy ha megvesznek egy méregdrága táskát (vagy annak a replikáját), azzal magát a divatot vásárolják meg. Hogy őszinte legyek, eddig egy olyan szettet sem láttam itthon, amihez tényleg illett volna a LV klasszikus kézitáskája. Az csizma pedig hiába divatos és kényelmes, nem biztos, hogy a pink változatot kell belőle választani, és főleg nem nyáron, rövidnadrághoz, ahogy a kaliforniai celebritások szokták. A farmer, mint anyag, örök klasszikus, de a trapéz fazon már rég kiment a divatból. Az egyenes, vagy skinny fazonú farmereknek az az előnyük is megvan, hogy nedves időben nem szívják fel térdig a pocsolyákat. A famerszoknyát is felejtsük el, helyette válasszuk a shortokat, melyek idén nyáron minden színben és fazonban hódítani fognak. A cipő kényes téma, mert sokan nem tudják megfizetni a minőségibb darabokat. Ez viszont ne tántorítson el minket, hiszen csak jobban kell figyelnünk: a képen látható fazonokat messziről kerüljük el, fő az egyszerűség.
Bár nem szokásom dicsérni a saját munkámat, de erről a montázsról minden egyes darabot elfogadnék, mert kifinomultak, egyszerűek, és bármilyen meglepő, nem drágák. Ha te is szeretnél egy ilyen divatos darabokból álló gyűjteményt, be kell szerezned a tökéletes farmert, néhány egyszerű felsőt, és egy kis kabátkát. Hogy milyen kiegészítőket választasz, az már csak rajtad múlik, de ha engem kérdeztek, kötelező darab a napszemüveg, egy nyaklánc, egy oversize kardigán, és egy selyemsál: utóbbi még nyáron is jó szolgálatot tehet, amikor esténként hűvösebbre fordul az idő. Ha a tornacipő nem igazán a te stílusod, egy vékony anyagból készült bokacsizma jó választás lehet, a szandál pedig bármilyen formában szuperdivatos. Egy kis méretű táska is nagyon praktikus, az én kedvenceim azok, melyeknek a pántja láncból van. Ki hinné, hogy a fenti és a lenti montázs darabjait ugyanolyan áron vásárolhatod meg? Pedig így van, az emberek nem is gondolnák, mennyire egyszerű divatosan öltözködni, ha a darabok beszerzésére szánunk egy napot, és megfontoltan döntünk.

Lányok, mi a véleményetek? Egyetértetek-e a cikkben leírtakkal?

2010. április 2., péntek

Trendhatározó fiúknak

Régóta szerettem volna egy fiúknak szóló cikket is írni, remélem lesz igény rá. Elég kényes témát választottam, mivel a divatos öltözködést nem lehet egy postban összefoglalni, viszont úgy gondoltam, egy mindent átfogó, hosszabb cikkben már meg tudom adni azokat az irányvonalakat, melyeket követve letisztultabb és igényesebb lehet a fiúk/férfiak öltözködése.

Szinte már szakmai ártalom, hogy bárhol is vagyok, mindig alaposan megnézem az emberek öltözködését, tetőtől talpig. Ritkán látok azonban olyan szetteket, melyre azt mondom, hogy ez igen, ez divatos. Észrevettem, hogy itthon gyakran félreértelmezik a divatos öltözködést: egyes körökben a fehér farmer-Ed Hardy póló kombináció már szuperdivatosnak számít, én ezeket a tévhiteket szeretném most eloszlatni. Tény, hogy a fiúk számára nehezebben elérhetőek a divatos ruhák, de a lányok esetében is elég néhány alapdarabot beszerezni, így ez nem mentség. Eddigi tapasztalataim szerint a fiúk is vágynak arra, hogy kövessék a trendeket, azonban a plázák óriásplakátjai és a magazinok rossz útra terelik őket. A következő montázs tartalmazza a legjellemzőbb hibákat, melyek a fiúk az öltözködés során elkövetnek:


Ugye, milyen ismerős? Első és legfontosabb: a cipő. Nem is gondolnátok, milyen sokan nézik meg a cipőt elsőként egy fiún. Én is mindig így teszek, mivel a cipő szinte mindent elárul viselőjéről: stílusát, azt, hogy mennyire komoly, mennyire ad magára, a lista a végtelenségig folytatódhatna. Gyakran látok olyan outfiteket fiúkon, melyek divatosak lennének, de a cipő elrontja őket. Sok férfi választ egyszerű sportcipőt magának, azonban ezek a darabok inkább az edzőterembe valók. A következő kombináció borzalmasan gyakori a magyar fiúkon: magasabb derekú, átlagos kék farmer, hatalmas övcsat, mely alá betűrték a (gyakran rózsaszín) pólót. Srácok, kérlek titeket, ezt ne csináljátok. A betűrt póló megrövidíti a derekat, továbbá még nevetségesnek is hat, hogyha a póló nem szűk fazonú. Az övcsatok is a "lejárt lemez" kategóriába tartoznak, és jóval kevésbé divatosak, mint azt a fiúk gondolják. Sajnos nemcsak ezt nézem kritikus szemmel, hanem a kiegészítőket is: a rózsafüzér például kiváló vallási kellék, épp ezért nem a divatot szolgálja. A méretes aranyóra a lányok számára nem jólétet sugároz, hanem inkább riasztó hatással bír. A magyar fiúk másik kedvence a fehér farmer - nem tagadom, lehet jól kombinálni, de az esetek többségében olcsó hatást kelt. A fehér nadrágot előszeretettel viselik Ed Hardy, vagy Retro Jeans pólóval, ami lehet, hogy a plázastílusban divatos, de én semmiképp nem ajánlom. Az ilyen szettek elmaradhatatlan kelléke az A/4-es méretű bőrtáska, mely alapjáraton hordható, de egyáltalán nem egyedi. Ha esetleg a fenti sorokban magadra - vagy a stílusodra - ismertél, a következő montázs segíthet az említett divatbakik megoldásában:

Láthatjátok, hogy semmi extra nincs a fenti összeállításban, és higgyétek el, még hitelt sem kell felvennetek hozzá. A titok a részletekben rejlik: a bő, kék, koptatott farmert cseréld le egy cső, vagy slim fazonú farmerra: hacsak nem vagy nagyon alacsony, tökéletes választás a szűkebb nadrág, és ha ügyesen variálsz a koptatásokkal, varrásokkal, még a lábad formáján/hosszúságán is javíthatsz picit. Mi, lányok, szeretjük az egyszerű dolgokat: egy V-nyakú, semleges színű pólót sokkal jobban értékelünk, mint egy rikító rózsaszín, "Smile, bitch!" feliratú csodát. Övet is az "egyszerű, de nagyszerű" elv alapján érdemes választani, szigorúan kétméteres övcsat nélkül. A klasszikus darabok mindig megtérülnek, így érdemes befizetni egy kényelmes, 'sneaker' fazonú cipőre (itt: Supra Skytop), és egy napszemüvegre (itt az örök divatos Ray Ban Wayfarer). Az ing általában minden fiúnak jól áll, a vékonyabbak a most már hazánkban is fellelhető "slim fit" fazonú darabokat válasszák, melyek szűkített fazonjuknak köszönhetően megakadályozzák, hogy túlságosan lógjon az adott ruhadarab. Ha még nem próbáltad, legközelebb pulóver helyett válassz egy kardigánt, mely észrevétlenül varázsol divatossá mindenféle öltözéket. Egy nagy, laza anyagú sál, egy elegáns táska (látod, mennyit számít az egyediség?), és egy bohókás óra (nézd meg őket a hazai design boltokban) gondoskodnak arról, hogy egyre több divatos férfi mászkáljon Magyarország utcáin.

Lányok, ti sem ússzátok meg, holnap jön a trendhatározó lányoknak!

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

View Results
Create a Blog Poll