2010. február 26., péntek

Készüljünk a nyárra! 2010/2.

Ez alkalommal két nagyon szimpatikus divatszerkesztő osztotta meg velem a véleményét a nyári trendekről. Nagyon izgalmas stílusokról lesz szó, szóval ha szeretnél divatosan öltözködni a nyáron, mindenképp olvass tovább!

Goike Nóra, div
at-
szerkesztő, Elle
:
Nóra kétféle szempont szerint írta meg a trendeket: először is elmondta, hogy mik lesznek a legfontosabb irányvonalak a nyári divatban. Rengeteg szimpatikus stílust találtam a fiatal stylist listájában, ilyenek például az áttetsző, pillekönnyű anyagú ruhák, vagy a romantikus stílus. A biciklis és bermuda nadrágok szintén divatosak lesznek idén, de a lázadóbb típusoknak sem kell háttérbe vonulniuk: Nóra szerint az extravagáns stílus az anyagokban, a mintákban, és a színekben is meg fog jelenni, továbbá akkor sem érdemes meglepődnünk, ha az utcán velünk szembejövő lány a ruha felett hordja a fehérneműjét. A batikolt ruhák mostanában nagyon tetszenek, így örömmel olvastam a listában, hogy ezek a darabok is hódítani fognak a szezonban. A második csoportban Nóra kedvencei kaptak helyet. A farmerek például minden mennyiségben és stílusban jöhetnek, csakúgy, mint a ballonkabát, vagy az oversize nyakláncok. Az ékszerekkel díszített ruhadarabok szintén a kedvencei közé tartoznak, nem is véletlenül: csodás eleganciát visznek mindennapi öltözködésünkbe, és mindezt a lehető legizgalmasabban.


Séllei Lilla, divatszerkesztő, Cotcot:
A 2010-es tavasz-nyári szezonban az egyik kedvenc trendem kicsit sem új, hiszen már több szezon óta jelen vannak a karakteres vállak. Ez már sokadik évszak, amikor válltömésekkel és különleges szabásokkal a fantasztikus filmek főhősnőit megszégyenítő hihetetlen megoldású darabokat viselhetünk. A blézerek vállrészébe hagyományosan kerülhet szivacsos tömés, de merevítésre használnak más anyagot is, esetenként pedig az adott tervező a különös szabással éri el a kívánt hatást. Mindenképpen szerezz be egy látványos darabot, hiszen nem tudunk olyan kreátort mondani, aki így vagy úgy ne játszott volna így a szabásokkal a kollekciójában, tehát biztos befutó lesz ez a trend idén is.
A hosszított blézerek és a földig érő nyári ruhák már a 2009-es tavasz-nyári szezonban is a divat fontos részét képezték, 2010-ben ez a két elem kerül egyesítésre, ami szintén az én egyik kedvencem. Alberta Ferrettitől kezdve Jil Sanderen át a Kenzóig sok divatház kollekciójába bekerült egy-egy ilyen összeállítás. Ez az új trend azért is jó, mert nincs más dolgunk csak az előző nyáron beszerzett darabokat összepárosítani, és kész is a legújabb divatnak megfelelő öltözék. Én idén nyáron a tavaly beszerzett fehér alapon kék virágos ruhácskámat biztosan felhúzom majd a huszárok egyenruhája ihlette farmerkabátkámmal.

2010. február 25., csütörtök

YOUTH 1. Palvin Barbara

Igen, ismét egy új rovat. A YOUTH-ban a fiatal, ígéretes tehetségekről olvashattok majd röviden. Előbb épp a Glamour Online-t nézegettem, ahol figyelmes lettem Palvin Barbara fotóira. Legyen hát ő az első "áldozat"!

A mindössze 17 éves Barbara fiatal kora ellenére már profi modell, februárban a L'Officiel címlapján láthattuk, ami - valljuk be - elég nagy dolog. Barbara egyetlen gyengesége az alig 170 cm-es magasságában rejlik, de ha egyénisége továbbra is ilyen lehengerlő marad, senkinek sem fog feltűnni az a néhány centi: gondoljunk csak Kate Moss-ra! Remélem, hogy a fiatal modell hamarosan a "nagyok" nyomdokaiba léphet, az adottságai teljes mértékben megvannak hozzá.

2010. február 24., szerda

F(th)ree Style 3/3: Dora Abodi

Tegnap végre elérkezett a F(th)ree Style első napja. Érdekes és maradandó élményekkel lettem gazdagabb a nap végére, így - ha századszorra is, de - mindenkinek ajánlom, hogy ha van néhány szabad perce, ejtse útba a kicsi, de annál barátságosabb Ráday utcai galériát. A sorozat utolsó részében Abodi Dóra munkásságáról olvashattok.

Abodi Dóra Kolozsváron született, és már gyerekkorában is kedvelt elfoglaltsága volt mindenféle outfit gyártása a Barbie babái segítségével. A divat szeretete ellenére médiát kezdett tanulni, ám végül mégis a Modart-ban kötött ki, ahol tavaly diplomázott. 2008-ban úgy döntött, hogy saját márkát alapít, majd nemsokára megjelent első kollekciója, mely a Clandestine nevet kapta. Dóra nevét eközben itthon és külföldön is egyre jobban kezdték megismerni, mindössze egy év alatt lett az ország egyik legelismertebb designere.


2010-es nyári, M'amour nevű kollekciója a lehető legjobb kritikákat kapta, nem is véletlenül: a púderszínű, sejtelmes darabok egytől egyik tökéletesek, a kampányfotók pedig valami mesésen sikerültek, így aki eddig nem látta őket, az gyorsan kattanjon Dóra hivatalos weboldalára. A tervezőnő számos kiegészítőt is megálmodott, táskái például már-már legendásan jók, csakúgy, mint merész, de abszolút hordható kalapjai, vagy szép nagy derékövei. Dórát idén jelölték a Glamour Women of the Year 'Az év divattervezője' díjára, mi nagyon szurkolunk neki.

2010. február 22., hétfő

Készüljünk a nyárra! 2010/1.

Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy borzalmasan várom a nyarat. A tél, az eső, a hideg nem az én műfajom, így teljesen ki vagyok éhezve a vékony kardigánokra, és nyári szandálokra. Persze az sem mindegy, hogy milyen ruhát választunk nyárra, segítségül hívtam hát a magyar divatélet legfontosabb alakjait, hogy mondják meg nekünk, milyen trendekre számíthatunk idén. Elsőként Abodi Dóra és Konsánszky Dóra válaszolt nekünk, íme!

Konsánszky Dóra elmondta, hogy a legnagyobb trendet sosem lehet előre tudni, mindig az aktuális szezonban derül ki, hogy mire "mozdulnak" legjobban a vásárlók, így mivel a nyári szezon még csak most fog kezdődni, egyelőre csak tippelni lehet. A designer szerint általában azok a trendek futnak be, melyek hordhatóak, de valami apró utalás van bennük a legújabb színekre, innovatív anyagokra. Dóra is megerősítette azt a hírt, hogy a kék minden árnyalata divatos lesz idén, csakúgy, mint a földszínek és a military, és azt is reméli, hogy a lyukacsos illetve necc anyagok is befutnak idén nyáron.

Abodi Dóra - akinek a ruháival szintén találkozhattok a holnapi F(th)ree Style-on - szerint a nyár legnagyobb slágerei a test- és púderszínek, ezüstök és szürkék lesznek. Sok puha, lágy kelme jelent meg, melyeknek köszönhetően a formák is lágyabbá váltak. A digitális print még mindig nagy trend lesz: szimmetriák, tintapacák, pszichedelikus minták kavalkádja jelenik meg nyáron. A metálszerű csillogás a tervezőnő szerint még mindig nagyon meghatározó lesz, az ékszerszerű ruhák pedig minden alkalomra jöhetnek, legyen az köves, flitteres, vagy más módon applikált. Az örök fehér nyárra szintén tökéletes, de idén becsúszik a képbe a kék, a rózsaszín, vagy az arany néhány árnyalata. A miniruhák újra hódítanak, ami nem jelenti azt, hogy kedvenc leggingjeinket ki kell dobnunk, csak az összhangot kell eltalálnunk. Ha inkább a nadrágot szeretjük, válasszunk buggyos fazont fényes, selyemszerű anyagokból, de a répanadrág modernizált változata is divat. Dóra a kiegészítőkről is említést tett, elmondta például, hogy a cipők terén a lehető legőrültebb szín és fazon a divatos. A fiatal designer azt tanácsolja, hogy nem érdemes azzal törődnünk, hogy mit szólnak az emberek, nyugodtan kapjuk magunkra a legextravagánsabb színösszeállítású és formájú platformcipőt, ha kedvünk tartja. A szandálhoz nyugodtan hordhatunk zoknit, azonban Dóra ezt inkább a vékony, hosszú lábú lányoknak ajánlja. Azoknak, akiknek a magas sarok nem elég biztos alap, nincs okuk aggodalomra: a lapos talpú topánkák és gladiátorszandálok idén sem mennek ki a divatból. Ha a táskákról van szó, jöhet minden, ami formabontó, legyen szó érdekes felületekről, vagy ékszerszerű megoldásokról. Idén azt is elfelejthetjük, hogy a cipőnknek és a táskánknak ugyanolyan színűnek kell lennie, és ha már bevállalósak vagyunk, megkoronázhatjuk az összeállításunkat néhány nagy méretű ékszerrel, vagy egy merész hajpánttal. A divatos öltözködés persze mit sem ér igényes külső nélkül, így hallgass Dórára, és a következőket felejtsd el: karomszerű műköröm, agyonszolizott arcszín, tetovált szemöldök vagy száj, túl sok aranygyűrű a kézen, a csípőnadrágból kibuggyanó oldalhurkák, vagy a nagyon elütő színűre melírozott haj.

F(th)ree Style 2/3: Zoe Phobic

Ahogy reggel ígértem, itt is a második bejegyzés. A Zoe Phobic márka különösen közel áll hozzám: a tervező, Szimon Ágnes Nóra gimi óta jó barátnőm, így volt szerencsém már a pályafutása kezdetétől nyomon követni azt a csodát, amire a képzelőereje, és néhány üres papírlap segítségével képes.

Ágo már akkor is hozta megmutatni a divatrajzait, amikor még csak 14 éves voltam, és nem sokat értettem a divathoz - abban viszont biztos voltam, hogy a divattervezés valamilyen formában vissza fog köszönni az életében. Igazam is lett, két éve ugyanis beiratkozott a Forrai Magániskola divat- és stílustervező szakára, ahol idén nyáron fog végezni. Ezalatt a két év alatt folyamatosan tökéletesítette technikáját, és évről évre egyre merészebb ötletek pattantak ki a fejéből. Ezt legjobban a nyári, Szobrok nevű kollekciója bizonyítja, melynek darabjait a program keretében már most láthatják az érdeklődők.


A Zoe Phobic ruhák kezdetben még színesek, játékosak voltak, a fiatalabb közönséget célozták meg. Ahogy viszont Ágo belekerült a divat körforgásába, stílusa úgy komolyodott, tavalyi Ready-To-Wear Luxury nevű kollekciója már kiforrott, letisztult, és határozott tervezésről árulkodott. Szerencsére Ágo munkáira hamar felfigyelt a Catwalk nevű, fiatal tervezők darabjait árusító üzlet, de aki kicsit jobban benne van a magyar divatszakmában, az már ismeri a nevét. Remélem, hozzám hasonlóan ti is nagyon várjátok a nyári kollekciót, és eljöttök holnap a F(th)ree Style-ra, hogy együtt örüljünk a fiatal tervező sikerének.

F(th)ree Style 1/3: Barnoff

Tegnapra ígértem a Barnoff Tamaráról szóló bejegyzést, de kicsit elúsztam, ma viszont két postot is kaptok cserébe.

A Barnoff márka megalapítója, a grúz származású Barnoff Tamara magát multimédia művésznek vallja, és ebben igazat is adunk neki: amellett, hogy ruhákat és cipőket tervez, filmek és színházak számára is készít jelmezeket. Tamara Grúziában tanult művészetet, többek közt festészetet és divat design-t, 2004-ben pedig Budapestre költözött. Különleges tehetsége a ruhakészítésben mutatkozik meg leginkább, ügyesen tudja párosítani a színeket, az anyagokat, és a legújabb technológiákat. Érdekesség, hogy ruhái gyakran lézervágással, ezáltal varrás nélkül készülnek, ettől olyan kényelmesek és egyediek. A designer először kizárólag haute couture kollekciókkal kápráztatta el a közönséget, nemrég azonban megtervezte első prêt-à-porter kollekcióját is.


Tamara stílusát kellemes színek, és merész, de hordható formák jellemzik, gondoljunk csak színes, fényes legging-jeire. Mint azt előbb már említettem, a tervező a bőrrel is kitűnően bánik, érdemes megnézni az általa tervezett cipőket és öveket, melyek szintén a merész, de sportosan elegáns stílust képviselik. Tamara hivatalos weboldala szintén olyan, mint a művész maga: színes és egyedi. A weblapon belepillanthatunk a tervező rajzaiba, kollekcióiba, és megnézhetjük legújabb, sejtelmes hangulatú kampányfotóit is, melyek szerintem remekül sikerültek. Ha olyan darabokat keresel, melyek modernek és szuperkényelmesek, látogass el a Barnoff márka standjára a holnap kezdődő F(th)ree Style-on.

2010. február 20., szombat

Három stílus egy helyen

Február 23-án mindenkinek, aki olvassa a blogot, a Ráday utcában a helye. A fiatal magyar tervezők munkájára egyébként is érdemes odafigyelni, és ha még egy hatalmas akcióval is csalogatnak, a program egyszerűen kihagyhatatlan.

A F(th)ree Style nevű program keretében közelebbről is megismerhetsz három ígéretes, fiatal tervezővel, ez a három pedig nem más, mint Zoe Phobic, Abodi Dóra, és Barnoff Tamara. Zoe ruháiról már a blog elindulása óta tudósítok nektek, ő ajánlotta fel például a Looklet játék nyereményét, melyet a nyertes, Berni - reméljük - azóta is szívesen hord. Abodi Dórát az egyik legtehetségesebb magyar tervezőnek tartom, ruhái igényesek, formabontóak, de a mindennapokban is viselhetőek. Barnoff Tamara kreációi izgalmasak és divatosak, igazi művészi munkák. A program természetesen nemcsak ebből áll, a kiállított ruhákat meg is vásárolhatod, és ha az lenne a kifogás, hogy egy ilyet nem lehet megfizetni, azt sem fogadom el, ugyanis a program időtartama alatt 30, 50 és 70%-os kedvezménnyel lehet a tiéd egy csodás Abodi Dóra clutch, vagy egy futurista Zoe Phobic ruha.
Tehát összefoglalva: legyél ott február 23. és 25. között az APRoPODIUM galériában (Ráday u. 9.), találkozz a tervezőkkel, vagy akár velem, Zoe Phobic standjánál. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.


Holnaptól 3 napig, tehát a F(th)ree Style kezdetéig részletesen bemutatom majd a programban résztvevő tervezőket, holnap a Barnoff márka megálmodójáról, Barnoff Tamaráról olvashattok.

2010. február 19., péntek

Window Shopper 2010/1

Emlékeztek még a Window Shopper rovatra? Nos, bevallom, saját lustaságom miatt a sorozat csupán egyetlen bejegyzést élt meg, mostanáig. Újra elkezdődött a suli, és amikor egy barátnőmmel a két óra közti 4 órás szünetet töltöttük el, beugrott, hogy mi gyorsítja fel legjobban az időt - hát a ruhák!

Gyorsan körbe is néztem az üzletekben, hogy helyzetjelentést adhassak az új kollekciókról, és az olyan darabokról, melyeket egyszerűen muszáj beszerezni. Nézzük, mit is találtam. A H&M mint mindig, most is lenyűgözött, ráadásul a Vörösmarty téri üzletbe megérkeztek a Sonia Rykiel kollekció új darabjai (erről majd bővebben). A jobb felső sarokban látható topánkákból most érdemes betárazni, mivel az összes Divided cipő 2490 Ft-os áron lehet a tiéd. Én is levadásztam a régóta áhított hegyesebb orrú darabot, de legszívesebben az összeset hazavittem volna. Mint azt már korábban is említettem, a korallszínű ruhák és kiegészítők nagyon divatosak lesznek a nyári szezonban, már most láthatunk néhányat közülük, mint ezt a csodás magassarkút, mely láttán összeszorult a szívem, hogy igen, még mindig nem tudok magassarkúban járni.

A jeggings, mely farmeranyagból készült szuperszűk legging-et jelent, már második éve hódít, a H&M-ben jópár árnyalatban találsz belőle. Egyik kedvenc üzletünk a kiegészítők terén sem hagyott cserben minket, örök darab például a nagy, műanyag karkötő, mely feldob minden alap outfitet, de a szintén mostanában divatos masnis öv is imádnivaló. Kilépve a H&M-ből rögtön a Pimkie egyik üzletében találtuk magunkat, ahol már jó előre felkészültek a nyári nude rohamra, aminek személy szerint nagyon örültem. A fent látható szegecsekkel díszített felső például mindenki alapruhatárában helyet kaphat, és ha a szürke árnyalat nem tetszik, választhatsz olajzöldet, vagy bézst is. A jobb alsó sarokban látható táska több színben kapható, a fekete és a semleges szürke szolid és elegáns, míg a kék, az idei nyár slágerszíne vonzza a tekinteteket. Az utolsó alany a Deichmann volt, ahol öröm volt látni, hogy előkerültek a szandálok és a nyári lábbelik. A mi kedvencünk egy vastag bokapántos saru volt, mellyel még biztosan találkoztok a blogon. A magassarkú szandál minden szempontból telitalálat, mert könnyebb benne járni, mint egy olyan cipőben, ami nem tartja a bokát. A nyár harsány cukorkaszínei a cipőkön is megjelentek, érdemes megnézni például ezt a sokpántos, lila verziót.

Jövő héten újra jövünk, addig is kommentelj, ha látsz valami olyat, amiről mindenkinek tudnia kell!

Lily Allen vs. Katy Perry

Nemrég olvastam valahol egy nagyon frappáns, de kissé gonosz megnyilvánulást. A mondat valahogy így szólt: "Az égieknek annyira tetszett Lily Allen, hogy teremtettek még egyet." Ez a bizonyos "még egy" lenne Katy Perry, aki ügyesen vissza is vágott az újságíróknak: "Igen, én vagyok Lily Allen soványabb kiadása." A vitát most döntsétek el ti, válasszátok ki a nektek jobban tetsző énekesnőt, és stílust.

Lily Allen
Lily 1985-ben született tehetős angol családban. Anyagi háttere alapján azt hihetjük, gondtalan gyerekkora volt, de ez nem így van, a fiatal lány már akkor is problémás volt, összesen tizenháromszor kellett iskolát váltania, mert hol cigit találtak nála, hol alkoholt rejtegetett a szekrényében. Már gyerekként felfedezték a tehetségét, ekkortól kezdve pedig tudatosan készült zenei pályájára. 2005-ben regisztrált MySpace-re, ahova felpakolta a dalait, ezek után nem kellett sokat várnia egy lemezszerződésre. Első albuma végül 2006-ban jelent meg Alright, Still címmel, melyet három évvel később a rendkívül sikeres It's not me, It's you követett. Magánélete eközben folyamatos hullámvölgyekbe került, a drogok és az alkohol rabja lett, melynek eredménye az lett, hogy 2008-ban elvetélt. Lily ezután összeszedte magát, és mostanra tisztának vallja magát. Egy jó nagy adag lázadás persze még mindig van benne, nemrég ugyanis közölte a közönségével, hogy nem tervez újabb albumot, mert semmi profit nincs már a zenélésben. Az énekesnő ezentúl inkább saját lemezcége megalapításával, és egyik nagy szenvedélyével, a divattal szeretne foglalkozni. Lily Loves nevű kollekciója 2007-ben jelent meg, és azóta is a divatbemutatók első soraiba foglalnak neki helyet. Lily nagyon jó kapcsolatot ápol Karl Lagerfelddel, stílusa pedig merész, színes, és a mindenkori trendnek megfelelő. Mi imádjuk, és te?


Katy Perry
A Katheryn Elizabeth Hudson néven született 25 éves énekesnőnek meglehetősen döcögős volt az út a hírnév felé. Szülei keresztény lelkészek, így szigorú nevelésben részesült, gospel zenén nőtt fel, és sokáig nem is hallgathatott a szülei által világinak ítélt zenéket. Emiatt 17 éves koráig csak templomban énekelhetett, viszont 15 évesen már lemezszerződése volt. 2001-ben jelent meg első, Katy Hudson című gospel-rock albuma, mely nem hozta meg a sikert számára. Később a színésznő, Kate Hudson miatt megváltoztatta vezetéknevét Perry-re, majd évekig kapott kisebb munkákat a zeneiparban. 2004-ben a Blender magazin kezdett felfigyelni a fiatal tehetségre, ezért Katy úgy döntött, nem bízza másokra a karrierjét, belevág magától. 2007-ig szabadúszó zenészként dolgozott, kisebb sikerrel, feltűnt például a P.O.D zenekar egyik klipjében, majd barátjának, Travis McCoy-nak játszotta a szerelmét a srác zenekarának, a Gym Class Heroes-nak Cupid's Chokehold című videójában. 2007 elején az énekesnő végre megkapta, amit akart, leszerződött a Capitol Records-szal. Első komolyabb sikerét 2008 májusában érte el, amikor megjelent az I kissed a girl című száma. A siker innentől fogva garantált volt, One of The Boys című lemezét vitték, mint a cukrot. Katy jelenleg harmadik albumán dolgozik. Az énekesnő öltözködése besorolhatatlan, színes, gyakran humoros. Elmondása szerint Lolita alakjától veszi az inspirációt, úgy látszik, sikeresen. A tervezők körében Katy híresebb a stílusáról, mint a zenéjéről. A divat körforgásában töltött ideje óta a lány öltözködése komolyabb, összeszedettebb, de fellépőruháival változatlanul felhívja mindenki figyelmét.Te melyik éneksnőre voksolsz?

View Results
Create a Blog Poll

2010. február 17., szerda

Nyereményjáték - újra!

Az új blogot egyből egy játékkal szeretném indítani. A múltkori Looklet nyereményjáték a vizuális kreativitásotokat vette igénybe, így ezúttal azok élveznek előnyt, akik az írásban tehetségesek. Lássuk, miről is van szó!

A feladat egyszerű: írd meg az eddigi legnagyobb divattal kapcsolatos élményedet! Nem hosszú fogalmazásra célzok, hanem egy egyszerű, de frappáns cikkre, ami akár egy divatmagazin ajánlójában is megjelenhetne. Hogy milyen élményről szóljon? Bármi, amire jó szívvel gondolsz vissza. Ez lehet egy divatbemutató, de egy olyan nap is, melyet vásárlásra szántál, és egyszerűen minden összejött. Bármiről írhatsz, ami belefér a divat fogalmába. A cikkedet tarkíthatod képekkel, rajzokkal, vagy videókkal, mindent felhasználhatsz, hogy minél inkább a saját stílusodhoz illő pályamunkát adj ki a kezeidből.
A nyeremény ezúttal nem ruha, de még csak nem is tárgy lesz: az első helyezett eltölthet egy napot velem, és a Zoe Phobic ruhák megálmodójával, Szimon Ágnes Nórával. A nap során a nyertes belepillanthat egy ruhakollekció elkészülésébe, valamint vásárlási- és stílustippeket is adunk. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a nap minél tartalmasabb legyen, a programba természetesen a nyertes is beleszólhat.

Ha bármi kérdésed van a versennyel kapcsolatban, írj!
Határidő: márc. 10.
A cikkeket a safweekly@gmail.com-ra küldd!Mi is történt az utóbbi fél évben?

Először is köszönöm, hogy ide kattintottál! Nem kis elhatározás kellett ahhoz, hogy elszánjam magam erre a lépésre, de úgy éreztem, felesleges három blogot tartanom, így a SA&F, a BH&L, és az Instant Fashion ezentúl itt folytatódik.

Tavaly nyáron, saját szórakoztatásomra kezdtem el írni első divatblogomat, melynek a Weekly Style, Art & Fashion nevet adtam. Ekkor már régóta érdekelt a divat és az újságírás világa, szerettem volna a blogban ezt a kettőt ötvözni. Hónapok folyamatos postolása után ti is kezdtétek felfedezni a blogot, és a látogatottság egyre magasabb lett. A Looklet nyereményjáték nem várt sikerrel zárult, sokan maradtatok állandó olvasók, aminek nagyon örülök. Időközben az ott megjelent cikkem közül néhány kikerült a cotcot.hu-ra is, ami szintén fellendítette az olvasottságomat. És hogy mit köszönhetek még a blogomnak? Kapcsolatba kerültem a Glamour főszerkesztőjével, akivel néhány napos e-mailezés után megegyeztünk, hogy ha minden igaz, eltölthetek egy kis időt a szerkesztőségben, mint gyakornok. Ezért a lehetőségért, és sok minden másért, köszönöm nektek, olvasóknak. Remélem ezentúl is szívesen olvassátok majd az írásaimat, és aktívan fogtok kommentelni is.

2010. február 16., kedd

Ki kicsoda? Patrick Demarchelier

"Emily, kapcsold Demarchelier-t!" - hangzott el Az ördög Pradát visel című filmben. Remélem, minél többen tudják, hogy a filmben emlegetett "Patrick" nem csak egy dallamos nevű kitaláció, hanem a világ egyik leghíresebb divatfotósa.

Patrick Demarchelier 1943-ban született Franciaországban, a fotózás iránti szeretete pedig valahol a 17. születésnapja után kezdett kibontakozni, amikor is megkapta élete első fényképezőgépét a nevelőapjától. A fiatal Patrick hamar megtanult bánni a negatívokkal, előhívott, retusált, majd amikor kellő ismeretnek jutott birtokába, elkezdte fotózni a barátait, és hamarosan esküvőkön is dolgozott. 32 éves volt, amikor New York-ba költözött barátnőjével, ahol egyre nagyobb érdeklődést mutatott a divatfotózás iránt. Olyan mesterek mellett leste el a fotózás fogásait, mint Henri Cartier-Bresson, vagy Jacques Guilbert. Kitartó gyakorlásának meg is lett a gyümölcse: az Elle és a Marie Claire felfedezte a képeit, innen pedig egyenes volt az út a hírnév felé.

1992-ben kezdett el aktívan dolgozni a Vogue-nak és a Harper's Bazaar-nak, utóbbinak később vezető fotósa lett. Azt mondanom sem kell, hogy Demarchelier a világ összes neves divatházának dolgozott, olyan márkák kampányait fotózta, mint a Dior, a Louis Vuitton, vagy az Yves Saint Laurent. Időközben családot is alapított, barátnőjéből, akivel otthagyta Párizst, hamar Mrs. Demarchelier lett, később három fiuk született. A fotós pályája igazi sikertörténet, a 2000-es évek elejére nem győztek kapkodni érte a nagy divatmagazinok. A Vogue számos nemzetközi kiadásának készített címlapfotókat, de találkozhatunk képeivel a Glamour és a Rolling Stone magazin hasábjain is. Munkássága egyik fénypontja valószínűleg a 2005-ös év volt, amikor őt szerződtették le a világhírű Pirelli naptár fotósának. 2008-ban ismét megadatott neki ez a megtiszteltetés, ekkor Kínában volt a fotózás többek közt Agyness Deyn-nel, Lily Donaldson-nal, Sasha Pivovarova-val, és Coco Rocha-val.

Fotóiból számos kiállítást rendeztek már például New York-ban vagy Milánóban, gyakran állítanak ki olyan Demarchelier-képeket, melyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Érdemes nézegetni hivatalos weboldalát, ahol képekbe foglalva tekinthetjük át pályáját, és kiváló minőségben élvezhetjük leghíresebb divatanyagait.

2010. február 14., vasárnap

Mélanie Laurent vs. Diane Kruger

Ismét a ti kezetekben a döntés, ezúttal a Becstelen Brigantyk két női szereplőjének stílusát ismerhetitek meg közelebbről.

Mélanie Laurent

A 26 éves francia színésznő Párizsban született, egy balerina és egy szinkronszínész lányaként. Sejthető volt, hogy a lány örökli szülei művészi vénáját, ám ekkora sikerre valószínűleg ő sem számított. Amellett, hogy színészkedik, hazájában filmeket ír és rendez, nem kevés sikerrel. A De moins en moins című rövidfilmjét még díjra is jelölték a 61. Cannes-i filmfesztiválon. A nemzetközi közönség természetesen Tarantino filmjéből ismerhette meg Mélanie-t, Shosanna Dreyfus szerepével megnyílt előtte a világ. A színésznő védjegye visszafogott, mégis szuperdivatos stílusa. Szereti a divatbemutatókat, és az ott szerzett ismereteit az öltözködésében is hasznosítja. Nem is kell több bizonyíték, mint ez a csodás szürkés összeállítás, melyben a Balenciaga bemutatóján jelent meg.

Diane Kruger

A Diane Heidkrüger néven, 1976-ban született német színésznő első kiemelkedő filmszerepe Szép Heléna volt a Trójában. Színészi pályafutása előtt sikeres modell volt, főleg Németországban és Franciaországban dolgozott. 2002-től indult be színészi karrierje, a Trója után a Nemzet Aranya mindkét részében főszerepet játszott, ám legfontosabb karaktere természetesen Bridget von Hammersmark volt a Becstelen Brigantyk-ban. Exmodell lévén imádja a divatot, és ezt szereti hangoztatni is. Stílusára ugyanúgy jellemzőek a boyfriend szabású ruhák, mint a Chanel koktélruhái. Szeret kísérletezni, és általában be is válnak a próbálkozásai. Gyakran látni egyszerű pólóban és szalmakalapban, az utcán ugyanis nem szereti komolyra venni a figurát, de ez nem is baj, mi pont ilyennek ismertük meg.


Neked melyik színésznő stílusa tetszik jobban?

View Results
Create a Blog Poll


2010. február 13., szombat

Ki kicsoda? Kate Moss

Új rovatomban a divatvilág kulcsfiguráit ismerhetitek meg bővebben. Designerek, modellek és stylistok munkásságát fogom bemutatni, elsőként a világ egyik leghíresebb modelljének, Kate Moss-nak a pályafutását ismerhetitek meg.

A Katherine Ann Moss néven, 1974. január 16-án született modell korábban álmodni sem mert ekkora karrierről, mivel magassága még a 170 cm-t sem közelíti meg. Ennek ellenére 15 éves korában a JFK reptéren odament hozzá egy modellügynök, és rögtön leszerződtette. Első fotósorozata a The Face magazinban jelent meg, The Third Summer of Love címmel. 11 évvel később, 1999-ben már a világ egyik legszexibb nőjének választotta a Maxim, annak ellenére, hogy mindig is afféle "anti-szupermodellként" tartották számon. Az akkori modellek, mint például Naomi Campbell, vagy Cindy Crawford minden szempontból Kate ellentétei voltak: míg ők magasak voltak, erősek, és szinte berobbantak a kifutók világába, Kate kis termetű és törékeny volt, és szép lassan vált a világ egyik legkeresettebb topmodelljévé.

Vogue, 1993. június

Kate több, mint 300 címlapon szerepelt világszerte, természetesen több Vogue és Elle címlapfotóval büszkélkedhet, továbbá szerepelt szinte az összes jelentős tervező kampányában. 2005-ben szerződött le a Rimmel kampányaira, évekig volt a kozmetikai cég arca, nemrég viszont Lily Cole váltotta le a cégnél. A W magazin Kate-et nevezte meg múzsájaként, de Karl Lagerfeld is kedvenc modelljei közt tartja számon. Persze túl szép lenne önmagában ez a karrier, Kate pályafutásának számos árnyoldala is volt. Pete Doherty-vel való kapcsolata alatt hamar a drog fogságába esett, és amikor a Daily Mirror közzétette Moss kokainszippantós fotóit, számos cég, mint például a H&M, azonnal szerződést bontott vele. A modell rengeteg pénztől esett így el, de a Dior továbbra is kiállt mellette, és foglalkoztatta kampányaiban. Moss barátai (Naomi Campbell, Johnny Depp, és Alexander McQueen) támogatásának köszönhetően bevonult egy drogrehabilitációs központba, ám az elvonókúrát nem csinálta végig.

McQueen így biztosította Kate-et a támogatásáról

Szerencsére ez a sztori is jó befejezéssel zárult: egy évvel a botrányai után Kate egy hatalmas visszatéréssel elnyerte az Év Modellje díjat, majd még ebben az évben felkérték, hogy szerepeljen a világhírű Pirelli naptárban.
Moss nemcsak modellként volt jelen, 2007-ben bemutatkozott, mint designer. A modell a Topshop-nak tervezett egy kollekciót, de az év elején bejelentették, hogy a Longchamp is kiad egy Kate Moss nevével fémjelezett kézitáska-kollekciót. Ha ez még nem lenne elég, Kate énekesnőként is debütált, hallhatjuk például a Primal Scream Some Velvet Morning című számában, és Pete Doherty zenekarának, a Babyshambles-nek La Belle et la Bete című dalában is vokálozott. Ugyanezen együttesnek számokat is írt, Doherty-vel közösen jegyezte például a You Talk című számot. Feltűnt többek közt a Primal Scream, a White Stripes és Johnny Cash videoklipjeiben, és egy filmszerepet is eljátszott a Kendőzetlenül című 1995-ös alkotásban.
Kate jelenleg Londonban él nyolcéves lányával, Lila Grace-szel, viszonylag kiegyensúlyozott életet él, és természetesen még mindig a legfoglalkoztatottabb modellek közt tartják számon. A 2010-es éve is eseménydús lesz, a Longchamp kollekciója mellett idén is vele készítik a Cavalli kampányát, anyagokat készít világszerte, nemsokára pedig a francia Vogue-ban láthatjuk.

2010. február 11., csütörtök

RIP Alexander McQueenBizonyára mostanra mindenki hallotta, hogy a világ egyik leghíresebb divattervezője 40 éves korában öngyilkos lett. Nem is fűznék hozzá többet, búcsúzzunk tőle inkább ezzel a videóval, munkássága egyik csúcspontjával, melyet mindenkinek látnia kell.

2010. február 10., szerda

Bőrdzseki, az örök klasszikus

Korábban azt gondoltam, hogy a bőrdzseki mindenkinek jól áll - épp addig hittem ezt, amíg fel nem próbáltam egyet. Ne aggódjatok, azóta, pontosan ma, megtaláltam a tökéletes bőrdzsekit, csak épp ez mindenkinek mást jelent. Az alábbi összefoglalóból megtalálhatod a neked valót.

A bőrdzseki is olyan darab, mely - időről időre - folyamatosan megjelenik a trendekben. Mint azt mindenki tudja, tavaly ősz óta kis hazánkba is berobbantak a dzsekik, minden színben, fazonban, és vastagságban. Azóta minden második lány abban mászkál, és nincs is ezzel semmi gond- a bődzseki kényelmes, praktikus darab, melyben még télen sem fagyunk meg, ha elég réteget pakolunk magunkra. Nyáron sem hagy cserben minket kis kedvencünk, ugyanis a vékonyabb (mű)bőrből készült kabátok nagy segítségünkre válhatnak egy-egy hosszúra nyúlt buli után, amikor már közel sem olyan forró az idő. Nézzük tehát, milyen fazonokból válogathatunk:
Alapvetően három fazont különböztetünk meg: a motorost, a klasszikust, és a bombert (a képen ilyen sorrendben látod őket). A motoros (motorcycle) fazon nagyon menő párosítás egy koktélruhával, de egy hétköznapi öltözet éke is lehet. Válasszunk hozzá stílusban hasonló kiegészítőket: fém-pamut ékszereket, szandált, vagy vastag keretes szemüveget, a lényeg, hogy tetsszen, amit a tükörben látunk.
A klasszikus fazont onnan ismerjük meg, hogy cipzárja egyenes vonalban fut, nincsenek rajta pamutpasszék, és különleges díszítések. Ez a fajta dzseki dobja fel legjobban a laza, bohém stílust: a fekete merész kontrasztot alkot a színes ruhákkal és harsány mintákkal, viselheted nagy brossokkal, hosszú sálakkal.
A bomber fazon minden bizonnyal a legelterjedtebb fajta, létezik a szivárvány minden színében, csillogó, matt vagy gyűrött anyagból, díszes varrással, vagy egyszerűen. A bomber dzsekit olyan lányoknak ajánlom, akik csinosan öltözködnek, de nem bevállalósan: a bőr feldobja a legunalmasabb szettet is, mégsem hivalkodó. Egyre népszerűbbek a barna bőrdzsekik, ezek legjobban szürke és szolidabb pasztellszínű darabokkal párosíthatók. Tele vagy fekete farmerekkel, felsőkkel? Újíts be egy barna bőrdzsekit, hidd el, rögtön felfrissül a megjelenésed! Vigyázzatok viszont a kiegészítőkkel, ez esetben egy barna csizma még határeset, de a táskádon, vagy a ruháidon ne köszönjön vissza ez a szín!

Te szereted a bőrdzsekiket? Melyik a kedvenc fazonod?

View Results
Create a Blog Poll

2010. február 7., vasárnap

Hasonlít?


Tegnap épp a PEP! magazin egyik régi számát lapozgattam, amikor egy fotóanyagban megláttam ezt a Jos&Hedvig képet. Nem bírtam rájönni, hogy honnan ennyire ismerős a kép, erre bevillant, hogy a The Room magazin 10. számának címlapfotójára hasonlít. Ezzel persze nem szeretném megvádolni a fotóst, inkább érdekességként mutatom, hogy mennyire tud hasonlítani egy-egy elképzelés. Neked mi a véleményed?

Szerinted mekkora a hasonlóság a két kép közt?

View Results
Create a Blog Poll

2010. február 4., csütörtök

Elindult az Instant Fashion!

Sziasztok! Gondolom emlékeztek néhányan a rövid életű Instant Fashion rovatra, ahova beküldhettétek saját képeiteket, kedvenc összeállításotokkal. A rovat most bloggá alakult, remélem így nagyobb sikernek fog örvendeni. Remélem mindenki összeszedi a bátorságát, és beküld egy fotót, hogy minden igazi divatrajongó láthassa, hogy mit is jelent itthon a divat. Mindenféle merész, újító összeállítást fogadok, de persze egy stílusosan tálalt farmer-póló outfit is kikerül majd az oldalra. Bővebb információt a blogon találtok, remélem tetszeni fog nektek.

Gondolkodsz már azon, hogy beküldesz egy képet az Instant Fashion-be?

View Results
Create a Blog Poll