2010. április 2., péntek

Trendhatározó fiúknak

Régóta szerettem volna egy fiúknak szóló cikket is írni, remélem lesz igény rá. Elég kényes témát választottam, mivel a divatos öltözködést nem lehet egy postban összefoglalni, viszont úgy gondoltam, egy mindent átfogó, hosszabb cikkben már meg tudom adni azokat az irányvonalakat, melyeket követve letisztultabb és igényesebb lehet a fiúk/férfiak öltözködése.

Szinte már szakmai ártalom, hogy bárhol is vagyok, mindig alaposan megnézem az emberek öltözködését, tetőtől talpig. Ritkán látok azonban olyan szetteket, melyre azt mondom, hogy ez igen, ez divatos. Észrevettem, hogy itthon gyakran félreértelmezik a divatos öltözködést: egyes körökben a fehér farmer-Ed Hardy póló kombináció már szuperdivatosnak számít, én ezeket a tévhiteket szeretném most eloszlatni. Tény, hogy a fiúk számára nehezebben elérhetőek a divatos ruhák, de a lányok esetében is elég néhány alapdarabot beszerezni, így ez nem mentség. Eddigi tapasztalataim szerint a fiúk is vágynak arra, hogy kövessék a trendeket, azonban a plázák óriásplakátjai és a magazinok rossz útra terelik őket. A következő montázs tartalmazza a legjellemzőbb hibákat, melyek a fiúk az öltözködés során elkövetnek:


Ugye, milyen ismerős? Első és legfontosabb: a cipő. Nem is gondolnátok, milyen sokan nézik meg a cipőt elsőként egy fiún. Én is mindig így teszek, mivel a cipő szinte mindent elárul viselőjéről: stílusát, azt, hogy mennyire komoly, mennyire ad magára, a lista a végtelenségig folytatódhatna. Gyakran látok olyan outfiteket fiúkon, melyek divatosak lennének, de a cipő elrontja őket. Sok férfi választ egyszerű sportcipőt magának, azonban ezek a darabok inkább az edzőterembe valók. A következő kombináció borzalmasan gyakori a magyar fiúkon: magasabb derekú, átlagos kék farmer, hatalmas övcsat, mely alá betűrték a (gyakran rózsaszín) pólót. Srácok, kérlek titeket, ezt ne csináljátok. A betűrt póló megrövidíti a derekat, továbbá még nevetségesnek is hat, hogyha a póló nem szűk fazonú. Az övcsatok is a "lejárt lemez" kategóriába tartoznak, és jóval kevésbé divatosak, mint azt a fiúk gondolják. Sajnos nemcsak ezt nézem kritikus szemmel, hanem a kiegészítőket is: a rózsafüzér például kiváló vallási kellék, épp ezért nem a divatot szolgálja. A méretes aranyóra a lányok számára nem jólétet sugároz, hanem inkább riasztó hatással bír. A magyar fiúk másik kedvence a fehér farmer - nem tagadom, lehet jól kombinálni, de az esetek többségében olcsó hatást kelt. A fehér nadrágot előszeretettel viselik Ed Hardy, vagy Retro Jeans pólóval, ami lehet, hogy a plázastílusban divatos, de én semmiképp nem ajánlom. Az ilyen szettek elmaradhatatlan kelléke az A/4-es méretű bőrtáska, mely alapjáraton hordható, de egyáltalán nem egyedi. Ha esetleg a fenti sorokban magadra - vagy a stílusodra - ismertél, a következő montázs segíthet az említett divatbakik megoldásában:

Láthatjátok, hogy semmi extra nincs a fenti összeállításban, és higgyétek el, még hitelt sem kell felvennetek hozzá. A titok a részletekben rejlik: a bő, kék, koptatott farmert cseréld le egy cső, vagy slim fazonú farmerra: hacsak nem vagy nagyon alacsony, tökéletes választás a szűkebb nadrág, és ha ügyesen variálsz a koptatásokkal, varrásokkal, még a lábad formáján/hosszúságán is javíthatsz picit. Mi, lányok, szeretjük az egyszerű dolgokat: egy V-nyakú, semleges színű pólót sokkal jobban értékelünk, mint egy rikító rózsaszín, "Smile, bitch!" feliratú csodát. Övet is az "egyszerű, de nagyszerű" elv alapján érdemes választani, szigorúan kétméteres övcsat nélkül. A klasszikus darabok mindig megtérülnek, így érdemes befizetni egy kényelmes, 'sneaker' fazonú cipőre (itt: Supra Skytop), és egy napszemüvegre (itt az örök divatos Ray Ban Wayfarer). Az ing általában minden fiúnak jól áll, a vékonyabbak a most már hazánkban is fellelhető "slim fit" fazonú darabokat válasszák, melyek szűkített fazonjuknak köszönhetően megakadályozzák, hogy túlságosan lógjon az adott ruhadarab. Ha még nem próbáltad, legközelebb pulóver helyett válassz egy kardigánt, mely észrevétlenül varázsol divatossá mindenféle öltözéket. Egy nagy, laza anyagú sál, egy elegáns táska (látod, mennyit számít az egyediség?), és egy bohókás óra (nézd meg őket a hazai design boltokban) gondoskodnak arról, hogy egyre több divatos férfi mászkáljon Magyarország utcáin.

Lányok, ti sem ússzátok meg, holnap jön a trendhatározó lányoknak!

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

View Results
Create a Blog Poll6 megjegyzés:

kinga írta...

Tetszett, de azért tartom feleslegesnek, mert szerintem a felső szettet képviselő fiúk nem a hozzánk hasonló kaliberű lányokat célozzák meg. Sokkal inkább azokat, akik a következő "trendhatározó lányoknak"-ban lesznek felül..

Nem tudom, hogy az én pasim trendi-e, de legalábbis egyedi. Szerencsére. Nekem teljesen bejön a slim fit levi's farmer egy klasszikus tiszacipővel, sportos inggel és egy egyszerű, vékony kötésű pulcsival.
Csak semmi rózsaszín, nőies, vagy bumfordi :)

Szeretem, ha egy pasi kifinomult. És talán minden normális ízléssel és értékrenddel bíró lány így van ezzel :)

Regina M. írta...

teljesen igaz, amit írsz, ez a post inkább azoknak szól, akik szeretnének divatosan öltözködni, de nem tudják, hova/mihez nyúljanak, és ezért inkább maradnak az óriásplakátokon látható stílusnál.

Anna írta...

regina, jó, hogy ezzel kiegészítetted, ez a mondat tényleg hiányzik a cikkből.
egyetértek kingával. :)

Kati írta...

azt a v-nyakú pólót és a nadrágot honnan lehet beszerezni? :)

Regina M. írta...

a nadrágot külföldről, de szerintem zara is megteszi, a póló pedig topman, szállítanak mo-ra is :)

Berta írta...

Én is legelőször egy fiű cipőjét nézem meg, azt hittem egyedül vagyok ezzel. :)