2010. április 9., péntek

Szandál+zokni, kicsit másképp

A Facebook "I hate socks in sandals" nevű rajongói oldalának nagyjából félmillió tagja van. Első gondolatom az volt, hogy a válaszom egy "I love socks in sandals" klub létrehozása lesz, de félek, hogy ezt sokan nem úgy értelmeznék, mint én. Ha viszont elolvasod ezt a cikket, rögtön máshogy fogod látni ezt a sokak által hatalmas divatbakinak vélt stílustrükköt.

A Burberry nyári bemutatója nem véletlenül lett a kedvencem. A modellek szebbnél szebb szandáljaik alá kávészínű, nagypapás zoknit kaptak, az eredmény pedig valami lenyűgöző volt: rögtön akartam magamnak ezt az összeállítást. Sajnos gyorsan ráébredtem, hogy amíg képtelen vagyok 5 centinél magasabb sarkú cipőben létezni, addig csak a modelleken gyönyörködhetem ebben az ügyes megoldásban. Míg a külföldi streetstyle oldalak hemzsegnek az ilyen képekben, itthon szerintem még sosem láttam igazi, divatos zokni-szandál kombinációt. Persze mint mindenre, erre is rá kell érezni, de vétek kihagyni ezt az új mániát, ha beszerzel egy magassarkú gladiátorszandált: a harisnyákra specializálódott üzletekben már mindenféle színben és mintában megtalálhatóak ezek az aranyos zoknik. Most sem hagylak titeket egy kis stíluslecke nélkül, íme a külön erre az alkalomra összeállított Looklet-példa:

Bár tényleg egy kicsit merész, ez a trend az elegáns stílusba is kiválóan beépíthető, én például tervezem, hogy egyszer megtanulok szépen járni magassarkúban, és ha ez netán tényleg bekövetkezik, biztos, hogy az egyik kedvenc összeállításom lesz az egyszínű felső-ceruzaszoknya-zokni-szandál kombináció. A zokni azért is hasznos, mert - ha megfelelő a cipő mérete - a lábad nem fog kényelmetlenül csúszkálni a szandálban, így biztosabb lesz a járásod. A magas lányok itt is előnyben vannak, az alacsonyabbak viszont jobban kihasználhatják a mintákat: egy függőlegesen csíkos zokni megnyújtja a lábat, főleg, ha rövidnadrággal hordják. Ha mintásat választasz, először is gratulálok a bátorságodért. Másodszor, mindenképp vedd figyelembe, hogy mihez fogod felvenni. Egy virágmintás zokni nem biztos, hogy illik egy virágmintás szoknyához. Ha szerencséd van, te lehetsz a kivétel, csakúgy, mint egyik kedvenc Street Fashion-alanyom, akinek csodásan áll ez a virágos-virágos outfit.

fotó: Glódi Balázs (cotcot)

Azért is örültem meg nagyon ennek a képnek, mert ritka, hogy a hazai SF-oldalakon ilyen merész, újító öltözékek jelenjenek meg, viszont ez nem véletlen. Az emberek nem mernek olyan szabadon öltözködni, ahogy azt például Svédországban teszik, mert akárhányszor megpróbálják, a járókelők bizony keményen odamondanak nekik. Ez az egyik legnagyobb fájdalmam Magyarországgal kapcsolatban, hogy nagyon csúnyán lehordják azt, aki más, ezért is tartunk itt. Nem akarok nagyon elkanyarodni a témától, mindenesetre mindenkit buzdítok arra, hogy szép lassan engedje felszínre törni a saját egyéniségét. Bízom benne, hogy fogunk mi még ott tartani, hogy az utcán sétálgatva meglátok egy lányt magabiztosan szandál-zokni kettőst viselve. Ha ügyesen kombinálják, nemcsak rövidnadrággal vagy szoknyával néz ki jól, hanem esetleg egy skinny farmer alatt is. Lényeg a bátorság!

Ha nem vagy benne biztos, hogy mit mivel hordj, netán megoldhatatlan divatprobléma alakult ki a szekrényedben, bátran írj egy e-mailt az oldalt látható címre, és legjobb tudásom szerint válaszolok rá. A kérdéseket, és a rájuk írt válaszaimat szeretném megjelentetni, de kérésre a nevedet megváltoztatom. Várom az üzeneteket!

1 megjegyzés:

JULIETTE írta...

irigységgel szoktam figyelni a finn, svéd, dán streetstyle blogokat. annyival színesebbek és merészebbek ott az emberek. senki nem tűnik ki,m ivel mindenki egyedi -de ennek ellenére senki nem tűnik el!
MO-n ez lehetetlen szinte, nagyon csak a sablon dolgok mennek, és az emberek képtelenek egészként (vagy akár [mű]alkotásként) tekinteni a különleges kreációkra. és beszólnak, megszólnak, és az embernek ez annyira el tudja venni az önbizalmát...

a zokni+szandál fenomenális, egyre több újságban is látok ilyen szereléseket. hajrá, én szurkolok a párosnak ;D