2010. április 11., vasárnap

A Lady Gaga-evolúció

Eddigi tapasztalataim szerint Lady Gaga nagyon megosztja a véleményeket. A showbizniszben töltött alig két éve alatt az egyik legnépszerűbb előadóvá nőtte ki magát, ebben a bejegyzésben az énekesnő stílusának alakulását követhetitek nyomon.

A Stefani Germanotta néven született énekesnő művésznevét egy telefon automata javítóprogramjának köszönheti. Persze ekkor már úton volt a hírnév felé, próbálkozásai viszont korábban is voltak. Stefani néven lemezt is adott ki, valamint Amerika szerte koncertezett Stefani Germanotta Band nevű zenekarával. Ekkor még barna hajú, átlagos kinézetű lány volt, aki köztudottan gyűlölte szerinte hatalmas orrát.

A fiatal lány hamar rájött, hogy ha híres akar lenni, ki kell tűnnie valamivel, és úgy érezte, hogy a hangja ehhez nem elég. A következő lépés az volt, hogy ledobta a ruháit. Az alig pár száz fős bárokból ezzel a kis trükkel rögtön nagyobb színpadokat (és közönséget) is meghódított, hamar lehetősége is adódott arra, hogy készítsen egy albumot. Ekkor tűnt el Stefani végérvényesen a süllyesztőben, és átvette a helyét Lady Gaga.

Amikor kijött a The Fame című albuma, az énekesnőnek friss, újító stílusa volt. Már ekkor látszott rajta, hogy valami újban gondolkodik, viszont még nem volt elég bátor ahhoz, hogy messzebbre menjen. Szerintem Gaga ekkor volt a legszimpatikusabb: mindig szép ruhákban lehetett látni, kedvesen mosolygott a fotókon, masnis frizurája pedig hatalmas trend lett.

Az album óriási sikert hozott az énekesnőnek, és ezzel egyidőben Lady Gaga neve egyet jelentett a botrányhősnő fogalmával. A lány egyre merészebb (szerintem inkább giccsesebb) ruhákat aggatott magára, volt, hogy egy szál bugyiban, és egy zakóban ment ki vásárolgatni, tehát tett róla, hogy mindig éllovas legyen a bulvárrovatokban. Egyik legérdekesebb lövése az volt, amikor egy rendezvényre menet úgy gondolta, hogy a tökéletes kiegészítő számára a teáscsésze, ezért képes volt egész délután elegánsan hordozgatni a kezében a kis tányért, és a hozzávaló csészét.

Turnék és más fellépések sokasága után Gaga előrukkolt második albumával, melynek (vajon mennyit gondolkodhatott rajta?) a The Fame Monster címet adta. Várható volt, hogy az énekesnő nem ragad le a már megszokott stílusánál, és ez valóban nem történt meg: hullámos haj, sötétre sminkelt szemek, és vörös ajkak jelentették az új Gaga-stílust. Az öltözködése is sokkal sötétebb lett, a semleges színek pedig tovább erősítették azt a hatást, mintha a lány egy halott menyasszony lenne.

Ez a nagyon sötét hangulatú stílusváltás szerintem nem volt túl szerencsés, egyrészt az egykor mosolygós, fiatal lányról már nem lehet megmondani, hogy mindössze 24 éves, másrészt pedig az énekesnő viselkedése is megváltozott. Bár ez az én véleményem, de most már csak a gyenge színészt látom ebben a lányban, mintsem a "következő Madonnát". Az énekesnő nagyon rosszul teszi, hogy lépten-nyomon rájátszik az általa közvetített "ikon vagyok, és ezért sokat küzdöttem" stílusra, és az is rendkívül ellenszenves, ahogy az egekbe emeli magát. Nem egy interjút olvastam tőle, és a legtöbb azzal kezdődött, hogy Gaga elmondja az "Elnézést kérek, ha csalódást okozok a visszafogott ruháimmal.. " kezdetű ál-mentegetőzést, ez szerintem borzalmas taktika. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő album megjelenésekor mit talál ki a hölgy, remélem, hamarosan visszatér a hiteles énekesnő szerepébe.


Neked mi a véleményed Gagáról?

View Results
Create a Blog Poll

5 megjegyzés:

Anna írta...

szegéény, egyre csúnyább... :(

kinga írta...

borzalmas. nagyon aberrált.
viszont ez nagyon jó:
http://www.youtube.com/watch?v=2vEStDd6HVY

Zoe Phobic írta...

én meg rendületlenül szeretem.:D

Regina M. írta...

pedig mennyire szidtad, amikor megjelent, még mindig emlékszem az "utálom lady gagát" myspace bulletinodra.. :D

Enikő írta...

Mostanában tényleg egyre csúnyább... mikor kezdte szebb volt!!!