2010. március 23., kedd

Fesztiválozzunk!

Ma délelőtt bejelentették az idei Sziget fesztivál fellépőit. Persze rögtön megosztottam a felhozatalt az ismerőseimmel, aminek az lett az eredménye, hogy szépen lassan beindult a "fesztiválláz". Nem is lenne az Instant Fashion igazi divatblog, ha a fesztiválokat nem a divat szempontjából közelíteném meg, nézzük tehát, mit érdemes viselni egy fesztiválon.

Lassan itt van április, ami azt jelenti, hogy végre beköszönt a jó idő, és az első napsugarakkal általában elkezdjük várni a nyári szünetet is. A fiatalok többségének a nyár nem maradhat ki egy fesztivál nélkül, a magyar közönség pedig évről évre egyre több ilyen programból válogathat. Bár még rengeteg időnk van, már számos fellépőről tudunk, a legfontosabbakat pedig természetesen én is meg fogom említeni, íme!

Hol? Magyarországon három nagy fesztivál közül választhatunk. Az első ilyen már egészen korán, június 30-tól július 3-ig kerül megrendezésre Sopronban. Gondolom mindenki tudja, hogy a Voltról van szó, ahol idén olyan nagy nevek koncertjén tombolhatsz, mint a Prodigy, vagy a Massive Attack. Nem kell sokat várnunk a következő fesztiválra sem, a háromnapos Balaton Sound ugyanis július 8-án startol. Annak ellenére, hogy ez a Voltnál jóval kisebb fesztivál, itt sem kell elhanyagolnunk a világsztárokat: a Chemical Brothers, David Guetta és a Pendulum is fellép a rendezvényen. A nagy attrakcióra, a Szigetre augusztusig kell várnunk: 11-étől öt napon át élvezhetjük Európa egyik legjobb fesztiválját, és táncolhatunk olyan együttesek koncertjein, mint a Muse, az Iron Maiden (a tánc ide persze nem vonatkozik), a Kasabian, vagy a Hives.

Miben? Ha egy mondatban akarom összefoglalni, ne a kedvenc ruhádat vedd fel egy fesztiválra. Persze ha ruhákról van szó, sosem akarok megállni egy mondatnál, így azt is elmondom, hogy az ilyen rendezvényeken a legtöbb ember bátran éli ki merész öltözködésről szóló álmait (lásd rózsaszín parókák, őrült ruhák minden mennyiségben), de az elsődleges szempont ne ez legyen. Ha már délelőtt odamész a helyszínre, főleg érdemes kényelmesen öltözködni: egy farmer pólóval, tornacipővel tökéletes választás. Ha nagyon félted a drágább, kényesebb felsőidet, egy ezresért már kapsz egyszínű, ujjatlan felsőket - ennél több ide úgyse kell. Az is előfordulhat, hogy pont a kinézett napon százéves melegrekordok dőlnek meg, ilyenkor egy normális ember sem szeret hosszúnadrágban mászkálni órákon keresztül. Ez esetben viszont nem árt egy legging, amit magadra tudsz kapni, ha hűvösebb lesz az idő. Ha hozzám hasonlóan fázós vagy, egy kardigán is elfér a táskádban, ha kevésbé, akkor egy nagy, kihajtható sál is jó szolgálatot tehet. Ha már a táskáknál tartunk: ne a bőrből készült, tízezer forintos maxitáskádat vidd magaddal. A vászonból készült ökotáskák nemcsak szuperdivatosak mostanában, egy fesztiválra is tökéletesek. Amennyiben közel állnak hozzád a kreatív megoldások, vegyél egy sima vászontáskát (hobbiboltokban 400 Ft körüli áron kapható), és textilfestékkel vagy díszekkel varázsolt egyedivé.


Néhány tipp A fesztiválok sajnos évről évre egyre drágábbak. A Szigeten egy napijegyért például 12.000 forintot kell kifizetned, így nem mindegy, hogy ha már kint vagy a rendezvényen, hogy gazdálkodsz. Sajnos ételt és italt csak a szerencsésebbek tudnak "becsempészni" (az ottalvósokra ez nem vonatkozik), így inni- és ennivalóra mindenképp szánj valamennyit. Érdemes otthon listát készítened arról, hogy mire mennyit szánnál, így elkerülheted, hogy az egész fizetésedet egy nap alatt elköltsd. Az elköltendő összeghez mindenképp számolj hozzá egy "na jó, szeptemberben spórolok" koktélt, és egy-két "másnaposan csak ezt kívánom" gyorskaját, hogy ne érjen meglepetés. Igazolványokból csak a legfontosabbakat vidd magaddal (személyi, diákigazolvány, esetleg a TAJ-számod felírva), és tedd őket jól zárható helyre. Ha megoldható, az ilyen vad bulikra érdemes fenntartani egy kis méretű pénztárcát, és egy rosszabb minőségű, olcsó, de működőképes telefont is. A tánc és ugrálás hevében könnyedén kicsúszhat a táskádból a telefonod, és mindenképp jobb egy ódivatú 3310-est elveszíteni, mint az iPhone-t, amire fél évig spóroltál. Ha vigyázol magadra, és betartod az íratlan szabályokat is, az idei fesztiválszezon lehet életed legjobb pár hete.

1 megjegyzés:

Berta írta...

Muse!! :D Kezdhetek spórolni. :(
Én tavaly egy farmer szegecses shortban, és váltogatott pólókban, illetve saruban voltam végig.