2010. február 16., kedd

Ki kicsoda? Patrick Demarchelier

"Emily, kapcsold Demarchelier-t!" - hangzott el Az ördög Pradát visel című filmben. Remélem, minél többen tudják, hogy a filmben emlegetett "Patrick" nem csak egy dallamos nevű kitaláció, hanem a világ egyik leghíresebb divatfotósa.

Patrick Demarchelier 1943-ban született Franciaországban, a fotózás iránti szeretete pedig valahol a 17. születésnapja után kezdett kibontakozni, amikor is megkapta élete első fényképezőgépét a nevelőapjától. A fiatal Patrick hamar megtanult bánni a negatívokkal, előhívott, retusált, majd amikor kellő ismeretnek jutott birtokába, elkezdte fotózni a barátait, és hamarosan esküvőkön is dolgozott. 32 éves volt, amikor New York-ba költözött barátnőjével, ahol egyre nagyobb érdeklődést mutatott a divatfotózás iránt. Olyan mesterek mellett leste el a fotózás fogásait, mint Henri Cartier-Bresson, vagy Jacques Guilbert. Kitartó gyakorlásának meg is lett a gyümölcse: az Elle és a Marie Claire felfedezte a képeit, innen pedig egyenes volt az út a hírnév felé.

1992-ben kezdett el aktívan dolgozni a Vogue-nak és a Harper's Bazaar-nak, utóbbinak később vezető fotósa lett. Azt mondanom sem kell, hogy Demarchelier a világ összes neves divatházának dolgozott, olyan márkák kampányait fotózta, mint a Dior, a Louis Vuitton, vagy az Yves Saint Laurent. Időközben családot is alapított, barátnőjéből, akivel otthagyta Párizst, hamar Mrs. Demarchelier lett, később három fiuk született. A fotós pályája igazi sikertörténet, a 2000-es évek elejére nem győztek kapkodni érte a nagy divatmagazinok. A Vogue számos nemzetközi kiadásának készített címlapfotókat, de találkozhatunk képeivel a Glamour és a Rolling Stone magazin hasábjain is. Munkássága egyik fénypontja valószínűleg a 2005-ös év volt, amikor őt szerződtették le a világhírű Pirelli naptár fotósának. 2008-ban ismét megadatott neki ez a megtiszteltetés, ekkor Kínában volt a fotózás többek közt Agyness Deyn-nel, Lily Donaldson-nal, Sasha Pivovarova-val, és Coco Rocha-val.

Fotóiból számos kiállítást rendeztek már például New York-ban vagy Milánóban, gyakran állítanak ki olyan Demarchelier-képeket, melyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Érdemes nézegetni hivatalos weboldalát, ahol képekbe foglalva tekinthetjük át pályáját, és kiváló minőségben élvezhetjük leghíresebb divatanyagait.

Nincsenek megjegyzések: