2009. augusztus 27., csütörtök

Zoe Phobic Flyer

Ünnepélyesen megkérnék mindenkit, hogy ha Budapest utcáin valaki egy ilyen szórólapot nyomna a kezetekbe, ne dobjátok ki. A szórólapokat ugyanis én készítettem, egy régebbi kollázsom és egy kis Photoshop segítségével. Ez az első alkalom, hogy nyomtatásban látom viszont egy "alkotásomat", úgyhogy nagyon furcsa érzés, főleg, hogy ps-tudományom a tízes skálán valahol a 2-es táján mozog. Szerencsére drága barátnőm, Zoe Phobic bízott az ízlésemben, úgyhogy ez sikerült belőle, remélem egy pesti kukában sem fogom viszontlátni.
(Bocs a képminőségért, utál a telefonom.)

Couture, bőr és bársony, avagy '09 ősz-tél

Soha nem vettem véresen komolyan a divat aktuális alakulását, így ismét megmosolyogtam néhány idei, őszi-téli trendet. Persze mint mindig, most is számos olyan darab van, ami elnyerte a tetszésemet, így például a különböző kézitáskák. Elég esélytelennek tartom, hogy az egyetemre egy kis borítéktáskával fogok betipegni, így ezeket a darabokat csakis különleges alkalmakkor tudom elképzelni. Külön öröm számomra (illetve jelenleg csak remélni tudom), hogy úgy látszik, idén végre kimegy a divatból a táskák karon való hordása. A környezetem 90%-ával ellentétben ugyanis én sikítófrászt kapok attól, amikor meglátok valakit, aki a tízkilós, könyvekkel telepakolt táskáját elegánsan felbiggyeszti a karjára.
A hidegebb hónapokon még mindig jó választás egy szövetkabát, idén a katonai, kicsit fiúsabb fazonú darabok élveznek előnyt, már most rengeteget láttam a boltokban, a Zara például már alaposan felpakolt belőlük. Persze ne álljunk meg itt, bevállalósabbaknak visszatért a magasított váll, a HM-ben sok Balmain-fazonú dzsekit láttam. Kiegészítők terén egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a couture cipők, illetve ékszerek. Ezek persze nem hétköznapokra való lábbelik, de szerintem a kép magáért beszél:


Ha már a cipőknél tartunk, íme az idei őszi-téli szezon egyik legvisszataszítóbb trendje, legalábbis számomra. Jobb, ha megbarátkozunk az 'over-the-knee boots' kifejezéssel, ez lesz ugyanis az idei tél nagy divatja. A kifejezés a térd fölé érő csizmát takarja, de beleférnek az erősen combig érő lábbelik is. Remélem itthon nem lesznek túl kelendőek ezek a csizmák, legalábbis én egy lányt sem tudok elképzelni a jó öreg Budapest utcáin egy ilyenben.


A tavalyi évhez hasonlóan idén ősszel is divatos a bőrdzseki, mindenféle színben és fazonban. Elegánsabb alkalmakra válasszunk karcsúsított fazonú, esetleg bársonyból készült ruhadarabokat, melyek szintén jellemzői lesznek a szezonnak.
Összegzésként, sok minden mutat jól a kifutón, de csínján kell bánni a trendek utcára való átmentésével. A 2009-es őszi-téli szezon szerintem egy igen logikus példa erre.

2009. augusztus 25., kedd

A szerzemény

A mai beiratkozásom fáradalmait egy régóta áhított kabáttal enyhítettem, és a kedvemet most még az sem tudja szegni, hogy az említett darab a HM-ből való (nem enged 'and' jelet írni). Hiába nőtt mostanában ott a színvonal, és persze vele egyenesen arányosan az ár is, valahogy mégis bennem van még a 2-3 évvel ezelőtti "tucat"-érzés. Bár meg kell jegyeznem, hogy a nagyobb (Arena Plaza, Vörösmarty tér) üzleteikből való ruháim még egyszer sem jöttek velem szemben az utcán. Remélem ez a jó szokás meg is marad, ugyanis most szintén egy nagyobb üzletben válogattam.
Közeleg az ősz, és persze ilyenkor már kattog az agyam azon, hogy idén milyen csizmába/kabátba szeressek bele. Nem kellett sokat gondolkodnom, mert kb. egy hete láttam Roísin Murphy-ről egy képet, amin a díva aranygombos navy kabátot visel. Azóta a neten kutattam kék szövetkabátok után, egészen máig. Ma ugyanis -az aranygombokat leszámítva- szinte pontosan olyan kabátot találtam, amilyet megálmodtam magamnak. Nem sokat tétováztam, megvettem, és reménykedek abban, hogy hiába a nagyváros, egy ideig még csak az "enyém" lesz az új szerzemény.
(Kommentár a képhez: nem tudom, mennyire stimmel a szín, mivel az alábbi képet psben dobtam össze egy nagyon durva lila verzióból. Hiába a fazon, olyan színben észre sem vettem volna.)

2009. augusztus 18., kedd

Balmain '09 Fall-Winter

Érdemes átlapozgatni a Balmain őszi-téli kollekcóját. A klasszikus, magasított vállú Balmain dzseki/blézer/kabát mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és az Elle-nek hála már azt is tudhatjuk, hogy ölik egymást értük a sztárok. A kollekcióban a hűvös színek uralkodnak, leginkább a fekete, a (metál)szürke, illetve a csillogó, flitterekkel díszített királykék. A szabások és a minták rafináltak, mégis sok köztük az egyszerű, hétköznapokon is hordható darab, na persze a hétköznapokat itt nem feltétlenül Magyarországon értem. A kedvencem még mindig az egyszerű, magas vállú bőrdzseki, bár annak a valószínűsége, hogy én valaha egy ilyenben fogok pompázni -valljuk be- elég csekély. Így marad a netes katalógus, meg egy kis álmodozás.

2009. augusztus 16., vasárnap

Ludwig Múzeum 2009 ősz

Hogy ne csak a kínkeserves iskolakezdésről szóljon az ősz, nem árt beiktatni néhány kulturális tevékenységet a programunkba. A Ludwig Múzeum azok számára nyújt egy kis kikapcsolódást, akik inkább a kortárs művészetek felé kacsintgatnak.
2009 júliusában a múzeumnak ismét lehetősége nyílt arra, hogy kiállítást rendezzen Robert Capa képeiből. A Magyar Nemzeti Múzeum a közelmúltban hozzájutott a művész több mint 1000 fotójához, ezekből láthatunk most válogatást, egészen október 11-ig. Ha pedig valakinek inkább a szobrászat áll közelebb a szívéhez, október 9-től Amerigo Tot műveit láthatjuk a múzeumban.
December 31-ig látható az intézmény 'Fókuszban a gyűjtemény' című kiállítása. A középpontban itt a LuMú állandó kiállítása áll, mégis más megközelítésből. A kiállítás során megtekintetjük a múzeum fő műveinek számító alkotásokat, és biztos vagyok benne, hogy mindenki számára csalogatóak lesznek az olyan nevek, mint Picasso, Roy Lichtenstein, vagy Andy Warhol. Ezt a programot semmiképp sem hagyom ki, nektek sem érdemes.

2009. augusztus 15., szombat

Looklet

A Looklet.com-on felelevenedik kedvenc öltöztetős játékunk, csak itt egyszerűbb a dolgunk. Adott néhány modell, számos háttér, és rengeteg ruha. Regisztráció után azonnal elkezdhetjük megálmodni az összeállításokat, és persze megmutathatjuk őket a világnak. Ha nem regisztrálunk, akkor sajnos nem tudjuk elmenteni az elkészült képeket (egy print screen mondjuk itt is segíthet).
Az összeválogatott ruhák között helyet kaptak a legnagyobb designerek darabjai, de ugyanúgy öltöztethetjük modellünket tetőtől talpig Topshopba is. Egyszerűen kezelhető, és nagyon szórakoztató oldal, így rengeteg időt el lehet vele tölteni, és persze azzal is, hogy mások összeállításai között böngészünk.
Ha ez mind nem lenne elég, az oldal hétről hétre versenyt hirdet meg, a győztes jutalma pedig az az (általában egyedi, híres designertől származó) ruhadarab, melyet akkor épp be kell építeni az aktuális szettünkbe. A héten egy Tatty Devine nyakláncért folyik a verseny. Jó öltöztetést!

2009. augusztus 14., péntek

Vogue: The September Issue

Ismét megjelent az amerikai Vogue szeptemberi száma, mely híres már-már betegesen hosszú terjedelméről. Idén "csupán" 584 oldalas szám került kiadásra, és ez bizony jóval elmarad a 2007-es rekordtól, akkor ugyanis 840 oldalasra sikeredett a 'September Issue'. A rekordtartó szám elkészítéséről egyébként dokumentumfilm is készült, melyet várhatóan ősszel mutatnak be az USA-ban. Azt egyelőre nem tudni, hogy mely országokban kerül a mozikba az alkotás, de dvd-n itthon is hamarosan hozzájuthatunk. A film során nyomon követhetjük a lapszám elkészülésének teljes folyamatát, interjúkkal fűszerezve, de az igazi kuriózum persze Anna Wintour, a legendás főszerkesztő, akitől sokak szerint az egész divatszakma függ. Ms. Wintour viselkedését nagyjából már beazonosíthattuk Az ördög Pradát visel-ből, most azonban valóban mindent megtudhatunk róla, és kiderül, hogy valóban olyan ördögi-e.
Ha valaki elképedne a szám terjedelmén, annak tudnia kell, hogy a teljes terjedelem nagyjából 70%-a reklám, így a tényleges anyag mindössze 157 oldalas. Ugye így már nem is olyan sok?

Urban Outfitters Strange Magic: Fall Favorites

Strange Magic néven jött ki az Urban Outfitters első őszi kollekciója. A kollekcióhoz olyan márkák járultak hozzá, mint a Silence&Noise, vagy a Reformed. A ruhákra jellemző egyébként a virág-és állatminta, a finom, hűvös színek, és főleg a kiegészítőkben az egymástól teljesen eltérő anyagok keveredése. Ez utóbbi egyébként egyre gyakrabban jelenik meg különböző ékszereknél, így elég valószínű, hogy télre már minden második ember nyakában láthatunk majd egy fém-pamut összeállítású nyakláncot.